POLITIKA

DRUŠTVO

LJUDSKA PRAVA

EKONOMIJA

HRVATSKA

SVIJET

ŠKOLA

ZANIMLJIVO

POLITIKA

DRUŠTVO

LJUDSKA PRAVA

EKONOMIJA

HRVATSKA

SVIJET

ŠKOLA

ZANIMLJIVO

POLITIKA

DRUŠTVO

LJUDSKA PRAVA

EKONOMIJA

HRVATSKA

SVIJET

ŠKOLA

ZANIMLJIVO

Ugostiteljski ceh bi uskoro mogao tražiti i zabranu ispijanja pića u vašem domu



Ugostiteljski ceh bi uskoro mogao tražiti i zabranu ispijanja pića u vašem domu

09.11.2017.

PIŠE: Mario Nakić FOTO: Lerotic.de

Udruženje zagrebačkih ugostitelja uspjelo je sve svoje legitimne i pozitivne zahtjeve prema Vladi RH i Gradu Zagrebu uprskati jednim potpuno nerazumnim. Krenimo redom.

Smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo i turizam na 10 posto - bilo bi potpuno u redu. Većina drugih zemalja ima sniženu stopu PDV-a na turističke usluge upravo zbog konkurentnosti turizma. Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, naše se gospodarstvo (nažalost) najviše oslanja na tu granu pa bi bilo dobro učiniti nešto da budemo još konkurentniji. Snižena stopa PDV-a je dobar put u tom smjeru. Porez na potrošnju? Apsolutno, ukinuti!

Povećanje osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna - to bi bio pametan potez koji bi pomogao prvenstveno radnicima da primaju veće neto plaće. Promjena omjera praktične nastave i teorije za srednjoškolce na 70% prakse i 30% teorije (obratno od aktualnog) - isto super ideja. Zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera u 100-postotnom iznosu? Apsolutno, ali to treba priznati svim tvrtkama, ne samo ugostiteljskim.

Nadaju se povećanju kvota za uvoz stranih radnika. Te kvote, kao ograničenja, nemaju nikakvog smisla nigdje, a pogotovo u Hrvatskoj. Ovo nije baš zemlja za koju se stranci otimaju da dođu živjeti i raditi, stoga ne vidim smisla što uopće imamo takve kvote. Da, našisti će odmah skočiti da im "jeftini stranci dolaze otimati radna mjesta", ali taj argument nema nikakvog smisla. Ako vam može biti konkurencija netko iz siromašnije zemlje, tko je pohađao siromašniji obrazovni sistem i tko možda ne priča hrvatski, to onda znači da morate poraditi na sebi i svojim vještinama. To znači da problem nije u stranim radnicima nego u vama. Povećanje konkurentnosti u svemu dobro dođe, pa tako i na tržištu rada. Kvote se ne trebaju povećati, već potpuno ukinuti.

Sve navedeno su, dakle, potpuno ispravni, razumni i legitimni zahtjevi, ali onda dolazimo do onoga radi kojeg su nama mnogi pratitelji na Facebooku zatrpali inbox. Zagrebački ugostitelji traže od Grada Zagreba da zabrani trgovinama i kioscima "hlađenje i usluživanje pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima".

Nadam se da shvaćate koliko je ovaj zahtjev nerazuman. Ako oni vide trgovinu kao svoju konkurenciju koja im "oduzima posao", onda će tako vidjeti i vaš stan s hladnjakom kao svoju konkurenciju. Jer svaka osoba može kod kuće rashladiti i popiti piće, znači ni to se po njima ne bi smjelo. Oni valjda idu logikom, ako se nešto zabrani svima ostalima, onda će ljudi više dolaziti kod njih. A da jednostavno zabranimo prodaju hrane i pića kako bi ugostitelji imali više posla?

Dragi ugostitelji, ovaj put ste stvarno pretjerali.

VIŠE IZ RUBRIKE: EKONOMIJA, HRVATSKA
Teme: UGOSTITELJI (1), KONKURENCIJA (2), KIOSK (1), HLADNJACI (1), PIĆE (1)

Udruženje zagrebačkih ugostitelja uspjelo je sve svoje legitimne i pozitivne zahtjeve prema Vladi RH i Gradu Zagrebu uprskati jednim potpuno nerazumnim. Krenimo redom.

Smanjenje PDV-a na ugostiteljstvo i turizam na 10 posto - bilo bi potpuno u redu. Većina drugih zemalja ima sniženu stopu PDV-a na turističke usluge upravo zbog konkurentnosti turizma. Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, naše se gospodarstvo (nažalost) najviše oslanja na tu granu pa bi bilo dobro učiniti nešto da budemo još konkurentniji. Snižena stopa PDV-a je dobar put u tom smjeru. Porez na potrošnju? Apsolutno, ukinuti!

Povećanje osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna - to bi bio pametan potez koji bi pomogao prvenstveno radnicima da primaju veće neto plaće. Promjena omjera praktične nastave i teorije za srednjoškolce na 70% prakse i 30% teorije (obratno od aktualnog) - isto super ideja. Zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera u 100-postotnom iznosu? Apsolutno, ali to treba priznati svim tvrtkama, ne samo ugostiteljskim.

Nadaju se povećanju kvota za uvoz stranih radnika. Te kvote, kao ograničenja, nemaju nikakvog smisla nigdje, a pogotovo u Hrvatskoj. Ovo nije baš zemlja za koju se stranci otimaju da dođu živjeti i raditi, stoga ne vidim smisla što uopće imamo takve kvote. Da, našisti će odmah skočiti da im "jeftini stranci dolaze otimati radna mjesta", ali taj argument nema nikakvog smisla. Ako vam može biti konkurencija netko iz siromašnije zemlje, tko je pohađao siromašniji obrazovni sistem i tko možda ne priča hrvatski, to onda znači da morate poraditi na sebi i svojim vještinama. To znači da problem nije u stranim radnicima nego u vama. Povećanje konkurentnosti u svemu dobro dođe, pa tako i na tržištu rada. Kvote se ne trebaju povećati, već potpuno ukinuti.

Sve navedeno su, dakle, potpuno ispravni, razumni i legitimni zahtjevi, ali onda dolazimo do onoga radi kojeg su nama mnogi pratitelji na Facebooku zatrpali inbox. Zagrebački ugostitelji traže od Grada Zagreba da zabrani trgovinama i kioscima "hlađenje i usluživanje pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima".

Nadam se da shvaćate koliko je ovaj zahtjev nerazuman. Ako oni vide trgovinu kao svoju konkurenciju koja im "oduzima posao", onda će tako vidjeti i vaš stan s hladnjakom kao svoju konkurenciju. Jer svaka osoba može kod kuće rashladiti i popiti piće, znači ni to se po njima ne bi smjelo. Oni valjda idu logikom, ako se nešto zabrani svima ostalima, onda će ljudi više dolaziti kod njih. A da jednostavno zabranimo prodaju hrane i pića kako bi ugostitelji imali više posla?

Dragi ugostitelji, ovaj put ste stvarno pretjerali.

VIŠE IZ RUBRIKE: EKONOMIJA, HRVATSKA
Teme: UGOSTITELJI (1), KONKURENCIJA (2), KIOSK (1), HLADNJACI (1), PIĆE (1)

Pregleda: 2364