Matija Jakšeković
18.1.2018.
Matija Jakšeković
Ne dozvolite da vam prodaju manipulacije pod slobodu
Pročitano 4035 puta. Ocijenjeno 15 puta. Ukupna ocjena: 5
Ne dozvolite da vam prodaju manipulacije pod slobodu
"Najvažnija vrsta slobode je da budeš ono što zapravo jesi. Mijenjaš svoju realnost za ulogu. Mijenjaš svoj smisao za glumu. Odričeš se mogućnosti da osjećaš i u zamjenu, stavljaš masku. Neće se dogoditi revolucija na velikoj skali dok se ne dogodi osobna revolucija na individualnoj razini. Mora se prvo dogoditi iznutra."
- Jim Morrison


Civilizacija stoljećima traga za slobodom, gine za slobodu i uzdiže slobodu iznad svih civilizacijskih vrijednosti. Stari Dubrovčani su jako dobro znali što znači sloboda za njihov život, kulturu, ekonomiju, a na kraju baš toj svojoj slobodi mogu zahvaliti svoj višestoljetni opstanak. Možda se to na prvi pogled čini isprazno i netko danas misli kako je sloboda precijenjena te je spreman žrtvovati svoju slobodu zbog nekih ciljeva koji se samo na prvi pogled čine vrijedni toga. Možda danas gledamo na slobodu kao na nešto uobičajeno, nešto što nam nitko ne može više oduzeti, a u isto vrijeme niti ne primjećujemo kako nam djelić po djelić te slobode oduzimaju. Zapravo čak tu slobodu i mi sami žrtvujemo, a da toga nismo ni svjesni.

Sloboda nije opipljiva, nije nešto fizičko što doslovno možete uhvatiti rukama i reći kako ste slobodni, sloboda leži prvenstveno u nama. Slobodu osjećamo, ali nekad smo toliko naviknuti na nju, kao i na zrak koji udišemo i tek kada ju izgubimo počinjemo se gušiti, kao kada ostanemo bez zraka koji nas održava na životu. Tada tek shvaćamo koliko je ta naša sloboda krhka, a mi se već jako dugo gušimo.

Mi nismo slobodni. Naši životi su okovani nametnutim obrascima koji nam govore kako bismo se trebali ponašati i što bismo trebali misliti i osjećati, a koji konstantno izlaze iz naših laptopa, pametnih telefona i televizora i udaraju nas u naše najdublje emocije. Pretvaraju nas u žive zombije koji će poslušno i pokorno služiti nekom sistemu, ideologiji ili moćnom pojedincu. Naravno, kako bi nas do kraja asimilirali, pokušavaju nas uvjeriti kako je za sve naše probleme kriv taj kapitalizam, koji je u našem jeziku dobio značenje čistoga zla. Samo nitko nam nije objasnio kako mi nismo niti okusili kapitalizam niti shvatili što on zapravo jest. U današnjem vremenu, kada nam je svakodnevni život postao toliko zatrovan besmislenim informacijama, plitkim marketinškim konceptima, jeftinom demagogijom, zasljepljujućim političkim parolama i ideološkim prepucavanjima, potpuno izokrenutim vrijednostima. Kada nam se skupo prodaje jedan koncept jeftinog morala, jesmo li mi u tom svemu zaista slobodni ili nam je prodan samo jedan dobro upakiran jeftini koncept lažne slobode, a koju skupo plaćamo svojom istinskom slobodom?

Ovaj socijalističko-kapitalistički hibrid, kojem smo na žalost sami dopustili da se ovako proširi i zaposjedne naše živote, spustio je tešku maglu koja nam ne dopušta da shvatimo kako nam je prodana laž. Hibrid koji je u isto vrijeme tako agresivan, a opet tako suptilan. Od te magle ne vidimo dalje od svog pametnog telefona, a zbog te iste magle Hrvatska nije okusila istinsku slobodu i udahnula je punim plućima. Mi smo samo formalno nakon Domovinskog rata postali slobodni, ali Hrvatska se tek treba osloboditi - ljudi se trebaju osloboditi.

Kada nanovo shvatimo suštinu poimanja riječi SLOBODA, tada ćemo shvatiti kako nije bitno tko s kim spava u krevetu, tko kakve stavove ima, tko koga voli, tko se kojem Bogu klanja, koja je njegova ideološka opredijeljenost, tko je kakve boje kože, tko kakve knjige čita, tko se kakvom humoru smije, tko kakvu glazbu sluša ili tko kakve filmove gleda. Zapravo shvaćanjem vrijednosti naše vlastite slobode, počet ćemo shvaćati vrijednost tuđe slobode i shvatiti da imamo odgovornost prema tome. Kada to shvatimo, tada ćemo početi oduzimati snagu tom ogromnom socijalističko-kapitalističkom hibridu koji se hrani našom slobodom, a time i našim životima, dok u isto vrijeme nam  besramno laže kako smo slobodni.

Nitko nam ne može objasniti suštinsko poimanje slobode osim nas samih, to je nešto što sami u sebi budimo, jer sloboda leži u nama i ona je individualna, kao što je i čovjek individualan. Pa valjda smo  za svoj vlastiti život odgovorni mi, a ne skupina nekih trulih birokrata kojima je stalo jedino da se ova učmalost zadrži na mjestu kako bi oni mogli i dalje besciljno lumpovati u toj smrdljivoj magli koju stvaraju oko sebe sa svojom političkom korektnošću ili govorom mržnje koju sami proizvode. Tom svojom, dobro osmišljenom demagogijom utjeruju nam strah u kosti, drže nas prikovanima i nepomičnima jer bilo bi opasno za njih, kada bi se uzdigli i pogledali što je iznad te smrdljive magle. Dok god se osjećamo ugroženima i dok god svoj život promatramo kroz prizmu vlastitog ugroženog identiteta ili ugrožene egzistencije, dok god imamo potrebu ulaziti u tuđe spavaće sobe, dok god šutimo i skrivamo se, dok god imamo potrebu biti nešto što nismo i dopuštamo da nam se tuđi stavovi serviraju kao naši vlastiti, dok god dopuštamo da nas netko kiti nekakvim lažnim identitetima i nudi nam nekakvu jeftinu egzistenciju na mjesto našeg vlastitog života i dok god se bojimo to odbaciti, nećemo biti slobodni.

Danas nam pokušavaju nametnuti dodatne restrikcije, uvesti dodatne kontrole i postaviti još veći aparat kojim bi nas još besramnije manipulirali i kontrolirali, kojim bi tu smrdljivu maglu još više usmrdili svojim trulim i propalim konceptima. Zato nacijo moja, nemoj dopuštati da ti netko prodaje muda pod bubrege, da ti kaže da su tvoja prava ugrožena, nakon što ti je taj isti već oduzeo tvoja prava. Ne daj se manipulirati nacijo, pametnija si od toga, samo te je netko podlo uvjerio da nisi. Nema većeg osobnog zadovoljstva nego činjenice da vjerujemo, djelujemo, volimo, mislimo i živimo slobodno.


VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Dosad ocijenjeno 15 puta.
O AUTORU
Matija Jakšeković je glumac, producent, pisac. Osnivač i vlasnik produkcijske kuće Jamat Produkcija. U svojim tekstovima se bavi uglavnom kulturološkim i sociološkim pitanjima.
BIG LAJK!
Lucijan Carić, poduzetnik
25 godina star F-16 je dobar za obranu banane, dok je političarima 5 godina star A6 skup za održavanje i nesiguran.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE