Matija Jakšeković
27.3.2018.
Matija Jakšeković
Istanbulska konvencija uspjela je mobilizirati svu hrvatsku glupost
Pročitano 2061 puta. Ocijenjeno 73 puta. Ukupna ocjena: 4
Istanbulska konvencija uspjela je mobilizirati svu hrvatsku glupost
Staviti u nekakav kontekst hrvatsko društvo u prvoj polovini 21. stoljeća za neke buduće sociologe (ako će ih uopće biti) će biti zahtjevan pothvat. Kakvo nam društvo, takva nam kultura, a na kraju i politika. U Hrvatskoj očito vlada kultura krda ovaca koje nije sposobno razmišljati svojom glavom, već se ovako prepušta manipulacijama. To nije novost, takve stvari gledamo iznova i iznova, no sada je šizofrenija hrvatskog društva napravila puni krug.

Ako pogledamo malo i izvan granica naše domovine, čini se kako Hrvati nisu jedini. Zapadni svijet je upao u luđački vrtlog koji cijelu civilizaciju vuče prema dnu i svi o tome šute.

Jedan snop papira koji se popularno naziva Istanbulska konvencija mobilizirao je svu glupost na jedno mjesto. Od onih koji paničare da će ih Istanbulska konvencija natjerati da opće sa životinjama do onih koji najveći problem vide u tome tko će zalaziti u čije zahode. Dok s druge strane imamo one koji paničare kako bez Istanbulske konvencije muškarci generalno bez problema siluju i mlate žene. U tom cijelom cirkusu svoje mjesto je našla i nezaobilazna ekipa - jugokomunisti, unutarnji i vanjski neprijatelji, fašisti te ostali izmišljeni prijatelji, odnosno neprijatelji našeg društva i države.

U subotu su se sva manipulirana krda ovaca okupila u centru Zagreba u broju koji je također bio predmet raznih manipulacija, a svatko sa svojim pastirom, iza svakog pastira stoje njegovi interesi. Jedan od većih interesa je plijen iz proračuna za kojim naše udruge civilnog društva najviše sline, s druge strane na temelju zastrašivanja Istanbulskom konvencijom skupljaju se jeftini politički bodovi kod onih političara koji i uz sav trud ne bi mogli egzistirati na političkoj sceni da im nije HDZ-a.

O Istanbulskoj konvenciji i problemima provođenja takvog jednog zakonskog okvira sam već pisao i od objave tog mog teksta do danas sam dobio potvrdu upravo od najglasnijih zagovaratelja iste kako sam bio u pravu. Javna rasprava, ako se to uopće može nazvati raspravom, o pitanju Istanbulske konvencije svela se na sve osim na ono što je zapravo problem. Tako smo imali već klasično besmislenu emisiju Otvoreno HRT-a u kojoj se dva dana prije spomenutog prosvjeda protiv Istanbulske konvencije rasprava svela upravo na rodnu ideologiju koje u konvenciji nema i na amaterske pokušaje da se uvjeri javnost kako je temeljna ideja Istanbulske konvencije zaštita žena od obiteljskog nasilja, što je također laž.

Pa je tako tek u zadnjim sekundama emisije Marina Škrabalo iz zaklade solidarna izgovorila ono što je zagovornicima Istanbulske konvencije zapravo na duši. Citiram:

"Rodna ideologija na žalost postoji kao konstrukt koji se promovira kako bi se utvrdio patrijarhat i da bi se razvodnilo zajedništvo u Europi, a financiraju ga i Trumpovi i Putinovi oligarsi."

Gđa Škrabalo je time otvoreno priznala kako se tu zapravo radi o političkoj ideologiji te kako namjera Istanbulske konvencije jest u tome da se uništi patrijarhat kao društveni sustav koji je nametnut od desničarskih političkih struja, ali to je bilo to, tu sam prvi i zadnji put čuo da se u bilo kojem mediju spominje patrijarhat. Također, ovdje vrijedi spomenuti i izjavu Žarka Puhovskog na N1 televiziji gdje je bez problema u razgovoru s Tihomirom Ladišićem izvalio kako je silovanje prirodni ljudski odnos dok je društveni konstrukt obostrani pristanak na seksualni odnos, slikovito pojašnjavajući kako bi se žene i muškarci ponašali kao krave i bikovi da nema društvenih normi koje to brane, pa je zbog toga valjda Istanbulska konvencija toliko potrebna našem društvu.

Takvo generaliziranje društvenih uloga i toliko plitak i neinteligentan pokušaj da se ljude svede na životinje bez savjesti i inteligencije je zapravo opet nerazumijevanje osnova sociologije, jer i ta priča vodi ponovo prema potpuno krivoj postavci patrijarhata kao društvenog sistema. O tome sam također već govorio. No, i u ovom slučaju je svaka danja rasprava stala, odnosno Tihomiru Ladišiću nije palo na pamet da traži dodatno pojašnjenje takve sulude izjave gosp. Puhovskog.

Mediji su posebno odgovorni za ovakvu situaciju jer su isključivo se bavili besmislicama poput rodne ideologije i tako sudjelovali u manipulaciji i u zaštiti interesa onih koji će profitirati ratifikacijom Istanbulske konvencije.


Naravno, tim svojim činom su i oni, kao i silni protivnici i pristalice ratifikacije, ismijali i obezvrijedili problem obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama do te mjere da postoji realna šansa da se obiteljsko nasilje, pa tako i nasilje nad ženama, više neće promatrati s pozicije s koje bi se trebalo promatrati, već će se tom društvenom problemu pristupati isključivo kroz Istanbulsku konvenciju i njenu provedbu, koja se najmanje bavi zaštitom žena, a najviše društvenim konstrukcijama i rodno uvjetovanim ulogama.

Naravno, za cijeli taj igrokaz svi zajedno ćemo pljunuti novac iz proračuna kako bi profesionalni "ljudskopravaši" mogli financirati svoje aktivističko postojanje koje je uglavnom samo sebi svrha.

Jedini zaključak koji ja mogu izvući iz ovog cirkusa jest kako je premijer Andrej Plenković jako vješt u onome što radi i to mu treba priznati, jer sada se stvarno više ne zna tko koga guzi.

VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Dosad ocijenjeno 73 puta.
O AUTORU
Matija Jakšeković je glumac, producent, pisac. Osnivač i vlasnik produkcijske kuće Jamat Produkcija. U svojim tekstovima se bavi uglavnom kulturološkim i sociološkim pitanjima.
BIG LAJK!
Lucijan Carić, poduzetnik
25 godina star F-16 je dobar za obranu banane, dok je političarima 5 godina star A6 skup za održavanje i nesiguran.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE