Vezani članci:
Zašto Amerikanci nisu odgovarali pred međunarodnim sudom, a Hrvati jesu?
Mala lekcija iz engleskog jezika za manipulatore s HRT-a
Možda niste primijetili: Na Facebooku se vodi rat između hrvatske ljevice i desnice
Članak koji će vam se jako svidjeti
Novo na Liberalu:
Zurovec: Prvo smanjiti državnu potrošnju, a onda osloboditi građane nameta
100 dana Mileijeve vlade: Što je dosad učinio?
Subvencioniranje najma je suluda mjera koja će pomoći samo najmodavcima
Milanović manipulira statistikom o mirovinama i obmanjuje javnost
Plenkovićeva vlada ulupala 199.000 vaših eura u portal koji nikoga ne zanima
Ovaj francuski vizionar iz 19. stoljeća sanjao je današnju Europsku uniju
Rezultati Februarske revolucije: profitirali SDP, Možemo i HDZ, gubitnici Centar i Fokus
Otkud sad oni? Članak Sanje Modrić masovno lajkaju Turci
Zašto Milanović napada ustavne suce koje je sam predložio? Želi ih zastrašiti
Marijana Puljak za saborskom govornicom izvrijeđala hrvatske radnike
Milei ukinuo državnu novinsku agenciju zbog 'širenja propagande'
Odlična vijest: Hrvatska ima uvjerljivo najveći godišnji rast BDP-a u EU
Reklama koja prikazuje obiteljsko nasilje na šaljiv način je neprimjerena - kaže pravobraniteljica Ljubičić
Najveća kupovina glasova u povijesti RH
Ima li smisla da država sufinancira bogataše pri kupovini luksuznih automobila?
Regulacije nisu suprotnost slobodnom tržištu nego njegov sastavni dio
Član predsjedništva Fokusa uhljebio u državnu agenciju 10 stranačkih kolega u 4 mjeseca
Odjeci Februarske revolucije: Lijeva oporba treba zajednički izaći na izbore
Možemo nije suprotnost HDZ-u nego konkurencija
Potpuni debakl medija i crvene revolucije: Sad se vidi koliki im je doseg
Huškanje na imigrante kao politička strategija za prikupljanje glasova
Einstein o slobodi govora, birokraciji i individualizmu
Centar: Vlada od Vujnovca stvara prvog hrvatskog oligarha
Rezultati izbora u Nizozemskoj trebali bi u Europi biti shvaćeni kao grubo buđenje
Novi predsjednik Argentine obećao rezanje potrošnje, ukidanje ministarstva obrazovanja i državne banke
Iranofilija u BiH sve izraženija, mediji se to više i ne trude prikriti
Mediji su iz političkih razloga pokušali zataškati motiv masovnog ubojstva u školi u Nashvilleu
Što kažu obični Palestinci iz Gaze: 'Hamas je kriv za ratove, a mi plaćamo cijenu'
Medijske manipulacije o rezoluciji UN-a i glasanju Hrvatske 'protiv primirja u Gazi'
Tko su zapadni palestinofili? Možemo ih svrstati u tri skupine, ovo su njihove karakteristike

Haag nas je duboko podijelio i pokazao da ovdje vladaju emocije, a ne razum


Piše: Mario Nakić
30.11.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 3

Haag nas je duboko podijelio i pokazao da ovdje vladaju emocije, a ne razum


Piše: Mario Nakić
30.11.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 3

Epitet "Balkanac", iako prvenstveno označava geografski položaj, ima svoje konkretno značenje u praksi, a odnosi se na način kako osoba prihvaća realnost i svijet oko sebe. Balkanac ne reagira racionalno nego instinktivno. Balkanac ne djeluje razumno nego emotivno. Balkanac je u stanju razviti stotinu nevjerojatnih teza i teorija zavjere kako bi uvjerio sebe i ljude oko sebe ako nešto nije po njegovoj volji, radije nego prihvatiti činjenice onakve kakve jesu.

Iako Hrvati često odbacuju taj epitet jer dobar dio Hrvatske geografski nije na Balkanu, ovaj narod nije imun na balkanski mentalitet. To se još jednom pokazalo nakon nedavnih presuda Haaškog suda.

Ideja Haaškog suda je bila osuditi pojedince koji su činili ratne zločine u jugoslavenskim ratovima kako bi se mogla staviti točka na "i" i krenuti dalje putem mira i prosperiteta. Dogodilo se upravo suprotno jer se na Balkanu presude Haaškog suda selektivno slave ili negiraju, ovisno o tome jesu li osuđenici "naši" ili "njihovi". Ne kažem da u toj zbrci nema svoje prste i sam sud, možda zbog nedovoljno ozbiljnog ili iz bilo kojeg razloga pristranog pristupa, ali velikim dijelom za ove moralne prijepore i nepovjerenje u neovisnost međunarodnog sudstva moramo zahvaliti i Balkancu u nama.

Iako su osuđena šestorica visokih vojnih i političkih dužnosnika ratne Herceg-Bosne, u Haagu je zapravo izrečena presuda samom vrhu tadašnje hrvatske vlasti koja je neko vrijeme vodila politiku i potpomagala prekrajati drugu suverenu državu - Bosnu i Hercegovinu. To je de facto dosuđeno. Dakle, nisu osuđeni Hrvati niti Hrvatska, nije osuđen ni hrvatski narod u BiH, osuđen je politički vrh s glavnim akterima - Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom. Osuđena je HDZ-ova politika teritorijalnih pretenzija prema BiH. Nemojte padati na fore političara koji sad pokušavaju svaliti krivnju na narod odbijajući presudu.

Reakcija premijera Andreja Plenkovića, u kojoj kaže da je presuda "apsolutno neprihvatljiva", ide u smjeru huškanja naroda i potpaljivanja vatre. Teze o teoriji zavjere protiv Hrvata, kakve se mogu pročitati u mnogim hrvatskim medijima, na tragu su teorija zavjere o antisrpskoj zavjeri u srbijanskim medijima nakon presude Ratku Mladiću.

Hrvatski državni vrh je neko vrijeme imao teritorijalne pretenzije prema susjednoj državi, to je bila krajnje pogrešna politika. Veći dio hrvatskog naroda to nije htio, Hrvati su se našli u neželjenom ratu s Bošnjacima. Sigurno nije hrvatska strana jedina odgovorna za te sukobe, ali zločini su počinjeni. To su stvari koje bismo trebali prihvatiti. Zašto je to tako teško? Radije ćemo tjerati inat i selektivno uzimati haaške presude, poput slučaja kad su ratni veterani pozivali na haašku presudu generalu Gotovini dok su tražili otkaz Aleksandru Stankoviću s HRT-a, a sad odjednom haaški sud ne valja. Ako sud ne valja, možemo li onda odbaciti i presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, možemo li na isti način "ne prihvatiti" oslobađajuću presudu Anti Gotovini?

Ni mediji na drugoj strani nisu u stanju realno sagledati stvari bez pretjeranih emocija i neukusnih provokacija. Portal Index kao da je jedva dočekao ovu presudu, a nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka tek je krenulo njihovo naslađivanje. Pisali su kako je izrežirao vlastitu smrt, uspoređivali ga s nacistima i slične krajnje neukusne gadarije. Ja iskreno ne znam je li Praljak odgovoran za ratne zločine za koje je osuđen, ali postoje snimke koje dokazuju kako je vodio konvoj pomoći muslimanima u Mostaru, kako se zaratio s tadašnjim vrhom HDZ-a. Na bosanskohercegovačkoj stranici Historija.ba opisan je tijek vojne operacije "Neretva '93" u kojoj su muslimani napali HVO i to uz pomoć snaga iz opkoljenog Sarajeva kojem su Hrvati prethodno pomagali u hrani i oružju. Čini se prezamršena situacija da jedna strana bude isključivi krivac.

Index nije ništa od toga uzeo u obzir, niti mogućnost da su pojedinci iz ove šestorke možda žrtvovani jer pravi krivci više nisu živi, nego je pokušavao objasniti Preljakovo samoubojstvo njegovom nadovnom željom da postane heroj. Iskreno, da je čovjek takav monstrum kao što tvrdite, onda bi podnio presudu bez problema znajući da će uskoro ionako biti slobodan. Čak i ako je kriv za zločine, opet nije umjesno uspoređivati ga s nacistima i naslađivati se njegovom osobnom tragedijom. Reakcija Indexa je krajnje degutantna, ali to možemo razumjeti kao ulizivanje njihovoj publici. Prema komentarima na Indexu može se primijetiti kako je većina njihovih čitatelja iz BiH i Srbije, a ne Hrvatske. Svejedno, to ne opravdava takvo huškačko antinovinarstvo.

Licemjeri iz GLAS-a Vesna Pustić i Goran Beus Richemberg odbili su odati počast "ratnom zločincu", ali ta je stranka podržala prosvjede protiv promjene imena Trga maršala Tita, one prosvjede sa zastavama SSSR-a. Čini se da je GLAS protiv zločina samo u slučaju kad zločinci nisu komunisti.

Reakcije iz bošnjačkog dijela BiH također su tipično balkanske. I oni su se naslađivali Praljkovom smrću, čak su otišli i dalje od Indexa nabacivajući "šaljive" fore na njegov račun. Uopće ne razumijem ljude koji bi, navodno, htjeli "građansku BiH", a nemaju ni minimum poštovanja prema mrtvima. Ovakve stvari će skroz produbiti ionako već veliki razdor između pripadnika bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH. To nije put u jedinstvo, to je put u nove sukobe. Nadam se da će ljudi ovaj put biti pametniji pa neće nasjesti na huškanje političara i medija.

Kao što je kolega Denis Vlašić napisao, političari u Hrvatskoj i BiH cijelo vrijeme vode gospodarski rat protiv svojih naroda, a ovakve stvari poput Haaškog suda im služe kao kosti koje bacaju gladnom puku da se za njih međusobno grize.

Ocijeni članak

Sadržaj Liberala mogu ocjenjivati samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!

Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT/BIC: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.

O autoru

MARIO NAKIĆ
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
Više od istog autora
VIŠE O TEMI:
VIŠE IZ RUBRIKE:

Komentiraj članak

Komentirati na portalu mogu samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.
Mala škola liberalizma
Udruga Liberal.hr
O Udruzi Liberal.hr
Udruga Liberal.hr osnovana je s ciljem promicanja osobnih i ekonomskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Djeluje prvenstveno preko ovog portala. Liberal je od svoga početka 2016. do danas dao značajan doprinos u raspravama oko javnih politika uvijek štiteći prava i slobode građana. Naša misija je educirati javnost i podizanje svijeti o građanskim pravima i posljedicama koje određene politike mogu imati na njihove živote. Više o radu i ciljevima udruge možete pročitati ovdje.

Ako želite i možete doprinijeti radu Udruge - bilo svojim aktivnostima i zalaganjem ili bar uplaćivanjem godišnje članarine, kliknite ovdje i ispunite pristupnicu za učlanjenje.
Doniraj
Ovaj portal financira se dobrovoljnim članarinama i donacijama naših čitatelja. Pomozite nam da budemo još bolji, postanite jedan od naših donatora!

Donirati nam možete preko Paypala - klikom ovdje ili preko e-bankarstva, ako skenirate ovaj barkod:



Za broj žiroračuna i ostale informacije kliknite ovdje.