FOTO: Twitter
FOTO: Twitter
Mario Nakić
18.9.2017.
Mario Nakić
[FOTO] Ovaj je prosvjed protiv FBI-a u Washingtonu zasjenio Trumpove fanove
Pročitano 1046 puta. Još nije ocijenjeno.
[FOTO] Ovaj je prosvjed protiv FBI-a u Washingtonu zasjenio Trumpove fanove
Kontroverzna rap grupa Insane Clown Posse iz Detroita još je 1990-ih stvorila snažnu fan bazu diljem SAD-a i svijeta. Fanovi njihove glazbe i osebujnog "gangsta klaun" stila nazvali su se juggalo. Postali su još popularniji organizirajući "juggalo marš" svake godine u Oklahomi, kojem se redovito odazove više desetaka tisuća gorljivih fanova.

FBI je "juggalo" sljedbenike, zbog promicanja kriminalnog ponašanja, stavio 2011. godine na popis opasnih bandi i otad grupa ima probleme na koncertima, festivalskim nastupima i slično. Glavni razlog zbog kojeg ih država diskriminira u odnosu na druge bendove i publiku jest njihov fizički nastup - oni su redovito maskirani kao klauni, a takva im je i publika.

Juggalosi nisu samo rap fanovi - oni su stvorili cijeli kulturološki identitet oko glazbe i bijelog rap dvojca. Policija ih redovito maltretira. 2014. godine grupa Insane Clown Posse je tužila FBI, ali državno odvjetništvo je odbacilo njihovu tužbu pa su odlučili organizirati prosvjed nazvan "Juggalo marš na Washington" koji je održan u subotu ispred Bijele kuće.

U isto vrijeme je bio održan i skup potpore predsjedniku Donaldu Trumpu na kojem se skupilo daleko manje ljudi. Rap grupa ICP postala je simbol borbe za slobodu govora i protiv policijskog maltretiranja.

"Ono što nam policija i država rade, to je javno ponižavanje. Želimo glasno reći da nismo zadovoljni takvim tretmanom", rekao je Violent J, član grupe ICP u intervjuu za Reason. Njegov kolega Shaggy 2 Dope dodaje: "Juggalose jebu na sve strane, moramo nešto učiniti. Ako nas to čini braniteljima 1. amandmana, onda ćemo biti to.""Mi predstavljamo ljude koji nisu rođeni sa srebrnom žlicom u ustima, nego s rđavom vilicom", dodaje Shaggy 2 Dope.

Njihov je stil nastao slučajno, kad su početkom 1990-ih počeli rimama oslikavati život bijelih klinaca siromašne i srednje klase iz Detroita. Bojali su i maskirali svoja lica kako bi bolje predstavili svoje pjesme kao "ulični horor" i tako su stekli popularnost. Desetak godina kasnije policija je počela prekidati njihove nastupe zbog brutalnog jezika i tekstova. 1997. godine njihov je album povučen iz prodaje, a par godina kasnije zabranjen im je nastup na Woodstocku. Već 20 godina trpe maltretiranja i ponižavanja kao i brojni fanovi pa su odlučili da se javno pobune protiv takvog tretmana.U razgovoru za Guardian sudionici prosvjeda u Washingtonu su otkrili kakve probleme proživljavaju samo zbog slušanja ove grupe.

"Policija me privela zbog naljepnice na automobilu. Rekli su mi da je to obilježje bande. Bio sam šokiran - pa to je glazba koju slušam!", ispričao je 35-godišnji Todd Okan. Jessica Bonometti je, pak, dobila otkaz iz službe za probaciju nakon što je na Facebooku lajkala fotografije ICP-a. Objasnili su joj da je otkaz dobila "zbog povezanosti s bandom".Dok je prosvjed protiv maltretiranja Juggalosa okupio više tisuća ljudi, skupu za potporu Trumpa odazvalo se njih tek 400-tinjak.


Sviđa ti se članak? Počasti autora kavom!
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA