Novu vladu na Islandu vodit će zelena premijerka u vrlo širokoj i šarolikoj koaliciji
FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia
Mario Nakić
2.12.2017.
Mario Nakić
Novu vladu na Islandu vodit će zelena premijerka u vrlo širokoj i šarolikoj koaliciji
Pročitano 1210 puta. Još nije ocijenjeno.
Novu vladu na Islandu vodit će zelena premijerka u vrlo širokoj i šarolikoj koaliciji
Island je skoro jedina (uz Irsku) država razvijenog dijela Europe koja i dalje ostvaruje godišnji gospodarski rast veći od 5 posto. Islanđani nemaju ekonomske probleme, ali su održali prijevremene izbore nakon što je donedavno vladajuća liberalno-konzervativna Nezavisna stranka izgubila potporu koalicijskih partnera. Nedavni parlamentarni izbori pokazali su da je glasačko tijelo Islanda vrlo nejedinstveno te nijedna stranka nije mogla sastaviti samostalno vlast.

Nakon niza sastanaka, dogovorena je široka lijevo-zeleno-progresivno-liberalno-konzervativna koalicija. Dakle, totalni bućkuriš svega i svačega što može funkcionirati samo na Islandu! Zapravo, tek trebamo vidjeti kako će funkcionirati.

Glavnu riječ u ovoj koaliciji ipak će imati Lijevi zeleni pokret koji je osvojio relativno najviše glasova. Njegova liderica Katrin Jakobsdottir postaje nova premijerka Islanda. Zeleni će voditi još ministarstva zdravstva i okoliša. Liberalnim konzervativcima prepuštena su ministarstva financija i vanjskih poslova, a Progresivna stranka (lijevi liberali) dobila je sektore industrije, ribolova, turizma i poljoprivrede. Mjesto predsjednika parlamenta također će pripasti zelenima.

Nova premijerka rekla je da će se nova vlada fokusirati na jednakost spolova i stroži tretman seksualnih napada, LGBT prava te da će Island odsad primati više izbjeglica i drugih imigranata. Međustranački dogovor uključuje i restrukturiranje zdravstvenog, obrazovnog i prometnog sustava te zadržavanje ekonomske stabilnosti. Okoliš će, naravno, biti jedna od glavih tema kojom će se baviti nova vlast, a nova premijerka najavljuje da će Island po pitanju borbe s klimatskim promjenama učiniti znatno više od onoga što se od njega očekuje Pariškim sporazumom.

Dosadašnji premijer Bjarni Benediktsson, lider liberalno-konzervativne Nezavisne stranke, rekao je da će "svi Islanđani profitirati ovim međustranačkim dogovorom koji se odnosi i na socijalnu sigurnost i na gospodarski prosperitet".

Benediktsson je jučer predao ključeve kabineta novoj premijerki, ali samo da bi se preselio u susjedni kabinet ministra financija. "Drago mi je da ih predajem baš Katrin, ona će napraviti dobar posao", rekao je. Katrin Jakobsdottir je, pak, izrazila nezadovoljstvo saznavši da je ona tek druga premijerka Islanda. "Dosad je trebalo biti bar 15 žena na ovoj funkciji. Da bi pravda bila zadovoljena, nakon mene bi 15 žena zaredom trebalo dobiti ovaj posao", rekla je.

Otprilike u isto vrijeme islanskim medijima počeo je kružiti videospot stare surf rock grupe Gang Bang, snimljen prije 21 godine, u kojem je Katrin Jakobsdottir glumila (ona je "femme fatale" s maramom).
Sviđa ti se članak? Počasti autora kavom!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA