FOTO: Euronews
FOTO: Euronews
IZVOR: Euronews
10.5.2018.
IZVOR: Euronews
Čovjek treba imati pravo na dostojanstvenu smrt
Pročitano 1324 puta. Ocijenjeno 25 puta. Ukupna ocjena: 3
Čovjek treba imati pravo na dostojanstvenu smrt
David Goodall, 104-godišnji australski znanstvenik pokrenuo je novu debatu o pravu na smrt. Nakon nedavnog neuspjelog pokušaja samoubojstva otišao je u Švicarsku, jednu od rijetkih zemalja u kojima je potpomognuto samoubojstvo legalizirano. Kako bi ukazao na ovaj problem, dan prije svoje smrti pozvao je novinare.

"Čovjek treba biti slobodan izabrati svoju smrt i kad je pravo vrijeme za nju. Moje mogućnosti su već godinama u opadanju, vid me sve slabije služi već šest godina", rekao je.

Goodall ne boluje ni od kakve smrtonosne bolesti, ali zbog starosti ima velike probleme s kretanjem. Tvrdi da mu je to ubilo volju za daljnjim životom i već dvadesetak godina razmišlja o samoubojstvu. Zahvalan je Švicarskoj koja mu je omogućila da uz stručnu pomoć to može i ostvariti i nada se da će njegovo iskustvo potaknuti druge zemlje da donesu takav zakon.

Potpomognuto samoubojstvo je zakonito u Švicarskoj još od 1940-ih ukoliko u njemu ne sudjeluje osoba koja bi od toga imala koristi. U Švicarskoj postoji nekoliko poznatih organizacija za pomoć pri samoubojstvu stranaca. Goodall je jučer počinio potpomognuto samoubojstvo ubrizgavanjem otrova, a umro je u društvu članova obitelji i uz Odu radosti.

 
Sviđa ti se članak? Počasti autora kavom!
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA