Mario Nakić
19.6.2018.
Mario Nakić
Amerikanci će vojsku slati u svemir - uvod u novi Hladni rat ili nešto još gore?
Pročitano 1449 puta. Ocijenjeno 43 puta. Ukupna ocjena: 2
Amerikanci će vojsku slati u svemir - uvod u novi Hladni rat ili nešto još gore?
"Kad je riječ o obrani Amerike, nije dovoljno da samo budemo prisutni u svemiru, mi moramo dominirati u svemiru. Ovo je iznimno bitno, zato sam zapovijedio Kabinetu za obranu i Pentagonu da odmah krenu s kreiranjem svemirskih snaga - šeste grane američke vojske", izjavio je američki predsjednik Donald Trump prije sastanka s Nacionalnim vijećem za svemir.

"Imat ćemo zračne snage i svemirske snage, odvojene ali jednake. To će biti nešto, imat ćemo svemirske snage", naglasio je Trump.

Što konkretno znači stvaranje svemirske vojske? Mnogo toga, ali zasad možemo samo pretpostavljati. Trump će za ovu odluku, da bi bila implementirana, trebati potporu većine u Senatu i Kongresu, a to neće biti lako postići. Većina oporbenih demokrata će sigurno biti protiv, a čak i među vladajućim republikancima mnogi su skeptični jer znaju da će to značiti povećanje potrošnje za obranu. SAD već sada troši godišnje više od 600 milijardi dolara na vojsku, što je uvjerljivo najviše u svijetu i čak četverostruko više od drugoplasirane Kine.

Puno veći problem od samog budžeta svakako je militarizacija svemira, odnosno barem ovog "komadića" svemira u našem okruženju. Trump je možda zaboravio, ili ga njegovi savjetnici nisu informirali, da je SAD među potpisnicima međunarodnog sporazuma iz 1967. godine o mirnom istraživanju svemira.

Taj su sporazum inicijalno potpisale SAD, Velika Britanija i SSSR, da bi mu se 4 godine kasnije pridružila Kina, a do danas mu je pristupilo 107 zemalja (među njima nije bivša Jugoslavija niti današnja Hrvatska). Prema ovom sporazumu nijedna zemlja neće prisvajati Mjesec, druge planete u Sunčevu sustavu niti bilo koja druga svemirska tijela. Također, dogovoreno je da svemir neće služiti za razvoj oružja za masovnu destrukciju te da sve zemlje imaju jednako pravo na znanstveno istraživanje svemira isključivo u miru.

Sporazum je potpisan u jeku Hladnog rata i već 50 godina sve su se zemlje potpisnice pridržavale dogovora - sve do jučer, kad je Trump najavio slanje vojske u svemir.


Istina, u sporazumu se ne spominje konvencionalno oružje pa treba pričekati da vidimo na kakvu je točno "svemirsku vojsku" Trump mislio. Svejedno, sumnjam da bi u svemiru uopće imalo smisla korištenje konvencionalnog oružja.

Zanimljivo je i to što je Trump - slučajno ili namjerno - tijekom svoje konferencije za medije iskoristio izraz "separate but equal" (odvojeni ali jednaki) koji je u Americi povijesno zloglasan jer se tako zvala odluka Vrhovnog suda koja je nakon Građanskog rata krajem 19. stoljeća dozvolila državama bivše Konfederacije da donesu i primjenjuju rasne zakone koji su odvajali javne površine i usluge za crnce od ostalih.

Ovo bi moglo vrlo lako biti poziv drugim svjetskim silama - u prvom redu Kini i Rusiji - da i one prekrše međunarodne sporazume. Druga stvar je što se otvara potpuno novo poglavlje u ratnoj povijesti čovječanstva - ratovi bi se mogli preseliti u svemir. Kad bi to poštedjelo razaranja stanovnike Zemlje, bilo bi super, no sumnjam da su stvari tako jednostavne. Razvijat će se nova, još destruktivnija oružja.

Od početka tvrdim da Trump nije kompetentna osoba za voditi najveću vojnu i ekonomsku silu u svijetu. Američki predsjednik ima slab utjecaj na unutarnju politiku, ali jako veliku moć i utjecaj na ostatak svijeta. Ovaj čovjek bi mogao biti iznimno destruktivan za međunarodnu trgovinu i svjetski mir. Mislim da je svijet trenutno najbliže novom Hladnom ratu, ovaj put opasnijem od prošloga jer su u međuvremenu razvijena još moćnija i sofisticiranija oružja. Možemo se samo nadati da će razum prevladati pa će ga Kongres i Senat spriječiti, ali poznavajući njegovu dosadašnju politiku, on će na svojoj ideji ustrajati dok ne dobije što je htio. Upornost i ludost - prestrašna kombinacija.

 

Sviđa ti se članak? Počasti autora kavom!
VIŠE IZ RUBRIKE:
SVIJET
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
BIG LAJK!
MARKO VUČETIĆ, saborski zastupnik
Agrokor se spašavao da bi se sačuvalo nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Sad se, nekom drugom logikom, najnovijim zakonskim prijedlozima može mirno, bez suvišnih osjećaja, uništiti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA