IZVOR: Havana Times
13.8.2018.
IZVOR: Havana Times
Novinarka iz Nikaragve: Režim je vratio ovu zemlju u 15. stoljeće
Pročitano 1478 puta. Ocijenjeno 19 puta. Ukupna ocjena: 4
Novinarka iz Nikaragve: Režim je vratio ovu zemlju u 15. stoljeće
Katastrofalne posljedice koje će Ortega-Murillo režim ostaviti daleko nadmašuju one koje je na Nikaragvu ostavila prošla diktatura. Nijedna druga diktatura u modernoj povijesti ove zemlje nije vratila javni diskurs toliko stoljeća unazad kao ovaj režim.

Među bezbrojnim nesrećama koje su se nakupile, većina rasprava vratila je zemlju iz 21. stoljeća u srednji vijek. Režim je pretvorio javnu raspravu o trenutnoj krizi u borbu protiv zlih duhova i demona.

Rosario Murillo, prva dama i potpredsjednica, glavna je arhitektica vraćanja javnog diskursa u srednjovjekovno doba. Kroz svoje svakodnevne i neugodne radio emisije, Murillo je postavila pseudoreligijski diskurs koji je otišao od zanosnog, navodno "kršćanskog, socijalističkog i bratskoga" karaktera njezine vlade do usvajanja leksika sličnog onom zloglasnih crkvenih inkvizitora 15. stoljeća poput Torquemade, Diega de Lande i drugih.

Svakim spomenom prosvjednika ona koristi pojmove poput "jadnici, perverznjaci, sotonisti, prevaranti, delinkventi, vandali, mrzitelji, teroristi, kriminalci, ubojice, cinici, štetočine, kuga" itd.

U nedavnom nastupu, Murillo je prosvjede protiv njezinog režima nazvaka "savezom demona" i rekla: "Kršćanska je vjera pobijedila zlo". Dodala je: "Imamo demone na slobodi, imamo sotonske rituale, imamo zli duh koji je ostavio trag krvi..."

Postoji šokantan kontrast između stvarnosti društvenih prosvjeda u Nikaragvi - golemi, mirni, dobrovoljni pokret, iako s presedanima u proteklim prosvjedima feminista, seljaka, studenata i mladih koji podržavaju zahtjeve umirovljenika - i fundamentalističke vjerske netolerancije režima. Režim je zapravo osudio i ubijao prosvjednike baš kao što je katolička inkvizicija činila optuženim hereticima.

Postoji također snažan kontrast između modernih i sasvim razumnih zahtjeva nikaragvanskog naroda i poremećenog režima. Prosvjednici traže poštivanje prava žena, zaštitu okoliša, socijalnu pravdu, pravo na obrazovanje, pravo na mirni prosvjed, vladavinu zakona i rušenje korumpirane vlade. Usporedite to sa srednjovjekovnim svjetonazorom vlade koja je pogrešno opisala ove savršeno legitimne zahtjeve 21. stoljeća, odvukla ih iz njihovog društvenog i političkog konteksta i stavila ih u deluzionalno shizofrenijsko područje gdje se racionalna rasprava i logika protjeruju.

Na taj način, ono što bi trebalo biti svjetovna nacionalna rasprava je ezoterična stvar za Nikaragvanske mentalno poremećene vladare koji su pogrešno predstavili građanski prosvjed protiv njih kao borbu protiv zlih demona.

Autorica: Daisy Zamora/Confidential / Engleska verzija: Havana Times

Podsjetimo, građanske prosvjede protiv režima u Nikaragvi podržala je i tamošnja katolička crkva koju je predsjednik Ortega optužio za pomaganje prosvjednicima i pokušaj svrgavanja njegove vlade.

 
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
MARKO VUČETIĆ, saborski zastupnik
Agrokor se spašavao da bi se sačuvalo nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Sad se, nekom drugom logikom, najnovijim zakonskim prijedlozima može mirno, bez suvišnih osjećaja, uništiti nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA