Liberal.hr
15.5.2017.
Liberal.hr
Prosvjedni LGBT marš u Sarajevu nije dobio dozvolu policije
Pročitano 772 puta. Još nije ocijenjeno.
Prosvjedni LGBT marš u Sarajevu nije dobio dozvolu policije
"Fascinantno je da ova država može pretrpjeti ustaški vandalizam partizanskih spomenika u Mostaru, terorističko leglo u Maoči, studentski dom Radovan Karadžić i tradicionalno paradiranje četnika u Višegradu svake godine, ali gay paradu kategorično NE", prenosim status Emira Derviševića, Facebook prijatelja iz BiH.

Prosvjedni marš, koji se trebao održati u Sarajevu prošle subote u organizaciji bosanskohercegovačke LGBT udruge Sarajevski otvoreni centar (SOC), nije održan jer organizatori nisu dobili dozvolu Ministarstva prometa Kantona Sarajevo.

"Prosvjedni marš smo prije mjesec dana prijavile Ministarstvu prometa KS gdje smo im predstavili rutu kojom smo se željeli kretati. Još nismo dobili odgovor. Ignorirali su nas i zbog toga smatramo kako je skup zabranjen. Na ovaj način, nadležni su oduzeli pravo na slobodu kretanja jednoj od najugroženijih kategorija bh. društva", tvrdi aktivistica Lejla Huremović, prenosi Klix.ba.

"Trebali su nam odgovoriti 8. svibnja, ali mi smo dobijali informacije da je osoba koja je započela proces na bolovanju, a onda su nam rekli kako će nas pozvati na sastanak, ali nisu. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti, takvo okupljanje mora biti 48 sati unaprijed najavljeno, ali mi nemamo dozvolu i ne bismo mogli ispoštovati tu zakonsku odluku", pojasnila je aktivistica Vladana Vasić.

Kako je navedeno u pozivu na prosvjedni marš, tijekom 2016. i početkom 2017. godine SOC je zabilježio više od 25 slučajeva kaznenih djela počinjenih iz mržnje, motiviranih seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom, a reakcije nadležnih institucija ili su izostale ili su bile neadekvatne. Emina Bošnjak je naglasila kako je sve više LGBT osoba izloženo raznim oblicima nasilja u BiH.

U duboko podijeljenom društvu Bosne i Hercegovine, čini se da bi se velika većina svih triju entiteta, nažalost, mogla složiti oko jedne stvari, a to je netolerancija prema LGBTIQ osobama.
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA