FOTO: N1
FOTO: N1
Mario Nakić
17.5.2017.
Mario Nakić
Prvi rezultati novog ministarstva: Diskriminacija i prepolovljeno posvajanje
Pročitano 778 puta. Još nije ocijenjeno.
Prvi rezultati novog ministarstva: Diskriminacija i prepolovljeno posvajanje
"Iako petstotinjak djece godišnje ima uvjete za posvojenje, tijekom prošle godine posvojeno je svega njih šezdesetak. Prethodnih desetak godina posvajalo se oko sto dvadeset djece godišnje. Takvo smanjenje broja posvojenja od pedeset posto znak je za uzbunu", stoji u priopćenju Udruge za potporu posvajanju Adopta, objavio je Index.

Vlada je nedavno osnovala novo ministarstvo i očito ono daje prve rezultate, a to je prepolavljanje posvajanja djece. Ministarstvo čak nije uspjelo niti objaviti anonimizirane profile djece koja ispunjavaju uvjete za posvajanje, što je obaveza uvedena lani. Odnosno, objavili su samo 47 profila iako godišnje 500-tinjak djece ispuni te uvjete. Na taj način su velikoj većini onemogućili da lakše nađu posvajatelje.

Drugi problem je što Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama diskriminira djecu stariju od 8 godina, budući da za njihovo posvojenje posvojitelji nemaju pravo na šestomjesečni roditeljski dopust kao oni koji posvoje mlađe dijete. Najteže pronalaze roditelje djeca starija od 6 godina, ona iz nacionalnih manjina, višečlanih obitelji te ona sa zdravstvenim i razvojnim poteškoćama.

Znamo da brojni parovi, koji ne mogu biološki začeti dijete, čekaju i godinama na posvojenje, tako da nas ova informacija o državnom kočenju procesa i birokratskim problemima navodi da se zapitamo koji je smisao tolike birokracije. Koji je smisao tog ministarstva, ministrice Nade Murganić i svih zaposlenika? Što oni rade uopće? Ljudi, djeca trebaju skrb, roditelje, trebaju dom! Država im to onemogućuje. Zakoni ne postoje zato da bi nam zagorčali živote! Mijenjajte zakone, radite svoj posao ili podnesite ostavku.

Još jednom valja podsjetiti i na to da u Hrvatskoj ima istospolnih parova koji bi također rado ponudili dom i roditeljsku ljubav djetetu kojemu to treba, no naši zakoni im to onemogućuju. Predrasude, birokracija, politikanstvo - sve to je nula kad djeca, ni kriva ni dužna, pate.
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA