Liberal.hr
2.6.2017.
Liberal.hr
Svjetski indeks mira: Hrvatska solidna, susjedstvo baš i ne
Pročitano 1020 puta. Još nije ocijenjeno.
Svjetski indeks mira: Hrvatska solidna, susjedstvo baš i ne
Objavljen je Svjetski indeks mira za 2017. godinu. Riječ je o istraživanju koje svake godine objavljuje organizacija Vision of Humanity, a obuhvaća različite kriterije: od sudjelovanja u ratnim sukobima, preko terorizma do militarizacije, stanja sigurnosti, kriminala i stope samoubojstava.

Na samom vrhu ljestvice i ove se godine našao Island, a na drugom je mjestu Novi Zeland. Novi Zeland je i na ovom indeksu napredovao u prošloj godini, baš kao i na mnogim drugim ljestvicama (po ekonomskim slobodama se popeo na 3. mjesto, po lakoći poslovanja na prvo). Kad bismo imali nekakav "overall", odnosno ukupni skor svih pozitivnih indeksa, Novi Zeland bi bio apsolutni svjetski šampion.

Na trećem se mjestu našao Portugal, što je vrlo značajno jer ta je zemlja nedavno dekriminalizirala sve droge. Ovako visoko mjesto na ovoj listi znači i da je dekriminalizacija droga dovela do smanjenja stope kriminala, a samim time i poboljšanja sigurnosti.

Na četvrtom mjestu je Austrija, a peta je Danska (još jedna koja se nalazi visoko na indeksima ekonomskih sloboda i lakoće poslovanja). Ovako dobro rangiranje Novog Zelanda i Danske na ljestvici svjetskog indeksa mira znači da ekonomske slobode imaju pozitivan utjecaj i na mir i stanje sigurnosti.

Hrvatska se na ovoj listi našla na solidnom 31. mjestu. Među zemljama bivše Jugoslavije ispred nas je samo Slovenija (koja je iznenađujuće visoko na desetom mjestu). Istočno od Hrvatske stanje nije tako dobro. BiH je 63, Srbija 53, Kosovo 86, a Makedonija 95.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na tek 114. mjestu, a Rusija je 151.

Na samom dnu Svjetskog indeksa mira i ove se godine nalazi Sirija, a ispred nje su Afganistan, Irak, Južni Sudan i Jemen.

Globalno se nasilje smanjilo tijekom zadnjih 30 godina. Također, smanjena je i stopa samoubojstava na svjetskom nivou te je u protekloj godini zabilježen pad militarizacije, no u zadnjih 10 godina i dalje je povećan. Ova organizacija je također primijetila kako se ukupno stanje mira u svijetu pogoršalo nakon Velike svjetske krize 2008. godine i još uvijek se nije vratilo na prethodno stanje. Ove su godine 93 zemlje postale mirnije, a 68 zemalja je pogoršalo svoj status u odnosu na lani.


VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA