Vrhovni sud SAD-a potvrdio: Govor mržnje je sloboda govora
21.6.2017.
Vrhovni sud SAD-a potvrdio: Govor mržnje je sloboda govora
Pročitano 3957 puta. Ocijenjeno 5 puta. Ukupna ocjena: 3
Vrhovni sud SAD-a potvrdio: Govor mržnje je sloboda govora
Vrhovni sud u SAD-u još jednom je potvrdio da je svaki govor, pa čak i onaj koji može uvrijediti neku skupinu ljudi, zaštićen 1. amandmanom američkog Ustava, a to je sloboda govora.

U slučaju Matal v. Tam državna je služba za registraciju trademarka (zaštićenog znaka) odbila registrirati ime "The Slants" (u slobodnom prijevodu: Kosooki) kao ime benda pod izgovorom da je uvredljivo prema Azijatima.

Neki članovi benda su Azijati pa su se s pravom pitali zašto ne mogu nazivom benda "uvrijediti" ni same sebe, što je apsurd. Agencija im nije zabranila da oni to ime koriste u javnosti, samo ga nije htjela registrirati kao njihov zaštitni znak.

Vrhovni sud je odlučio kako je državna agencija pogriješila te da ga nema pravo odbiti s tim razlogom.

"Ideja da bi vlada mogla ograničiti govor ili izražavanje ideja koje vrijeđaju...pogađa Prvi amandman u samo srce. Govor koji vrijeđa na bazi rase, etničke pripadnosti, spola, religije, starosti, invaliditeta ili na nekoj sličnoj osnovi je govor mržnje, ali najponosnije u našoj sudskoj praksi slobode govora jest to da štitimo slobodu izražavanja mržnje", napisao je vrhovni sudac Samuel Alito u obrazloženju.

Sudac Anthony Kennedy je dao svoje obrazloženje:

"Zakon koji je utemeljen da diskriminira na bazi stajališta je prekomjeran oblik diskriminacije sadržaja, što je samo po sebi protuustavno...Zakon koji se može usmjeriti protiv govora koji je uvredljiv nekom dijelu javnosti može se okrenuti na štetu svih. Prvi amandman ne povjerava tu moć Vladinoj dobroti. Umjesto toga, mi se moramo oslanjati na jamstva slobodne i otvorene rasprave u demokratskom društvu."


VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA