FOTO: Soundset
FOTO: Soundset
Mario Nakić
4.7.2017.
Mario Nakić
Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru
Pročitano 5103 puta. Ocijenjeno 10 puta. Ukupna ocjena: 3
Penava je u pravu: Vladine mjere će omogućiti da gradovi i sela brže umru
"Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo - nije. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste", poručio je vukovarski gradonačenik Ivan Penava gostujući na RTL televiziji.

Na novinarsko pitanje zašto ima zainteresiranih ulagača, no nema i ulaganja, Penava odgovara: "Zapinje u lošim zakonima. Slavonija je prebogat kraj, ali resursi su nam nedostupni uslijed loših zakona. Govorimo o nemogućnosti iskorištavanja pijeska i šljunka iz naših rijeka, drvne sirovine, bogate zemlje... sve su to posljedice osiromašivanja Slavonije. Ja sam se upravo rastao s najbogatijim Hrvatom u Švedskoj koji kuca na vrata Vukovara, no zbog nemogućnosti razbijanja državnih lobija koji očito koketiraju sa svakom vlasti - to je teže ostvariti."

Vukovarski gradonačelnik je u pravu. Moram ga pohvaliti jer on je, čini se, jedini predstavnik lokalne samouprave koji je javno kritizirao nove Vladine mjere kojima bi cilj trebao biti ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, ali već se u startu vidi da je riječ o tipičnom hrvatskom prelijevanju iz šupljeg u prazno. Pogotovo moram pohvaliti Penavu jer se usudio javno kritizirati državnu politiku vlastite stranke, vladajućeg HDZ-a.

Novim zakonom će se kompletan novac od poreza na dohodak iz državne blagajne preraspoređivati lokalnim samoupravama i županijama. To neće riješiti apsolutno ništa. Građani su i dalje porezno preopterećeni i država bi bolje trebala ukinuti porez na dohodak ako želi stimulirati gospodarski razvoj na svim svojim područjima, a općine i gradovi bi se mogli financirati od dijela PDV-a prikupljenog na njihovom području. To bi bila poticajna reforma jer na taj način bi se razvijala konkurentnost među njima, a konkurentnost uvijek potiče na još veći trud i zalaganje.

Međutim, država to neće napraviti, kao što nitko od njih ne razmišlja kako riješiti problem netransparentnog i neodgovornog trošenja javnog novca u jedinicama lokalne samouprave. Nakon što su slučajevi poput onoga u općini Vrsi izašli u javnost, čovjek bi pomislio da će netko poraditi da se takve stvari ne ponavljaju. Ako je takva pljačka poreznog novca i takvo raskalašeno razbacivanje zakonom dopušteno, onda to znači dvije stvari: 1) ne valja zakon i treba ga mijenjati i 2) jedinice lokalne samouprave već primaju previše novca kad ga tako mogu trošiti. Najbolje rješenje bilo bi ukidanje poreza na dohodak jer njegova potrošnja očito nema svrhu!

Ostali predstavnici državne, regionalnih i lokalnih vlasti rekli su u svojim izjavama za medije o novom zakonu niz netočnosti ili poluistina. Premijer Andrej Plenković kaže kako mu je drago što su postigli "konsenzus" te da će većina jedinica lokalne samouprave novim zakonom biti u plusu. Konsenzus je postignut, ali samo među njima, odnosno političarima. Konsenzus na račun građana koji će, kao i dosad, skupo plaćati njihovu rastrošnost. Ministar financija Zdravko Marić je izjavio kako će "svi biti u dobitku". To je apsolutna neistina, s obzirom da su građani i dalje u gubitku, no on je na građane zaboravio, nego gleda samo zadovoljiti birokrate, gradonačelnike i općinske načelnike. Šibensko-kninski župan Goran Pauk kaže da se radi o "fiskalnoj decentralizaciji", što je potpuno netočno jer država će i dalje određivati koliko će kojoj jedinici lokalne samouprave pripasti novca, i to opet iz jednog, zajedničkog fonda.

Fiskalna decentralizacija bi bila kad bi se novac od poreza, prvenstveno PDV-a, uplaćivao direktno lokalnoj samoupravi u kojoj je PDV ostvaren, a onda bi lokalna samouprava dio tog novca uplaćivala županiji i centralnoj državi. Ovo je doslovno prelijevanje iz šupljeg u prazno koje će samo još više omogućiti veliku rastrošnost i fiskalnu neodgovornost lokalnim šerifima i njihovim birokratima, budući da znaju da će istu količinu novca dobiti bez obzira koliko radili i kakve rezultate imali. To nije poticajna politika, to je antipoticajna politika.


Sviđa ti se članak? Počasti autora kavom!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O AUTORU
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa.
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA