Najvažniji izum o kojem nikada niste razmišljali
IZVOR: FEE
9.10.2017.
IZVOR: FEE
Najvažniji izum o kojem nikada niste razmišljali
Pročitano 5899 puta. Ocijenjeno 6 puta. Ukupna ocjena: 3
Najvažniji izum o kojem nikada niste razmišljali
Svakako jedan od ključnih datuma u modernoj ljudskoj povijesti jest 26. travanj 1956. godine. Bio je to dan kada je prvi namjenski i specijalno dizajnirani brodski kontejner, Ideal X, isplovio iz luke u New Jerseyu.

Bila je to zamisao Malcolma McLeana, kamiondžije i poduzetnika, kojem je pozornost privukla činjenica da vrijeme koje se potroši na utovar i istovar robe često bude dulje no što roba provede u kamionima i brodovima. Bivajući poduzetnikom, vidio je poslovnu mogućnost te došao do genijalne, briljantne i posve jednostavne ideje – brodskog kontejnera!

Što je time postigao? Smanjio je za 85% vrijeme transporta robe s jednog kraja planeta na drugi. Sveo je troškove transporta robe na trideseti dio prijašnjih troškova. Uzmemo li u obzir troškove infrastrukture, pojeftinio je pomorski transport robe za 35%.

No, trebalo je vremena da bi sve zaživjelo. Djelomično zbog golemih investicija potrebnih za prilagođavanje luka, djelomično zbog otpora od strane političara i prije svega, sindikalista. Kako god, polovicom 60-ih godina, revolucija kontejnerizacije, bila je u punom jeku. Između mnogih drugih faktora, upravo je kontejnerizacija zbog nižih troškova doprinijela porastu globalne trgovine.

Također, omogućila je čitav niz stvari koje danas smatramo podrazumijevanim. Brodski kontejneri omogućili su fantastično vremensko planiranje transporta robe diljem svijeta. Za put od tri tjedna, koji predstavlja prosečno trajanje plovidbe trgovačkog broda s jednog kraja planeta na drugi, dolazak je moguće isplanirati s točnošću od 15 minuta! To omogućava "just in time" ili "lean" proizvodni proces. Just in time ili lean proizvodnja je proces zbog kojeg firme nemaju potrebe za skladištenjem obujnog inventara niti velike količine dijelova i materijala.

Umjesto skladištenja, dijelovi i materijal bivaju isporučeni tvornicama takoreći u onom trenutku kada se ukaže potreba tijekom proizvodnog procesa. Sve to proizvodni proces čini daleko bržim i jeftinijim, fiksni troškovi skladištenja inventara potrebnog u proizvodnom procesu značajno opadaju. Enormno opada cijena proizvodnje i organizacije lanca distribucije na nivou čitave ekonomije.

Kontejner, više no bilo što drugo, omogućio je golemi porast globalne trgovine, kao i proces globalizacije u posljednjim desetljećima 20. stoljeća koji je donio najveće smanjenje siromaštva u ljudskoj povijesti.

Iz korijena je promijenio živote svih ljudi, na razne načine. Svako kućanstvo u Europi, Sjevernoj Americi ili trenutačno bilo kojoj drugoj točki na planeti posjeduje čitav niz proizvoda iz drugih dijelova svijeta, koji su im lako dostupni po pristupačnim cijenama. Sve to gotovo u cijelosti zahvaljujući uvidu Malcolma McLeana i revoluciji u transportu, koju je donio Ideal X na svojoj prvoj plovidbi 1956. godine!Članak je preveden sa stranica Zaklade za ekonomsku edukaciju (FEE)
Autor: Stephen Davies, programski službenik u Institutu humanih znanosti i direktor za edukaciju na Institutu za ekonomske poslove u Londonu
Prijevod: Miloš ZoricaVIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA