[VIDEO] NBA legenda ulaže svoje bogatstvo u STEM edukaciju školske djece
IZVOR: NPR
10.10.2017.
IZVOR: NPR
[VIDEO] NBA legenda ulaže svoje bogatstvo u STEM edukaciju školske djece
Pročitano 1796 puta. Ocijenjeno 6 puta. Ukupna ocjena: 5
[VIDEO] NBA legenda ulaže svoje bogatstvo u STEM edukaciju školske djece
Kareem Abdul-Jabbar, bivša NBA zvijezda i legenda američke košarke, u mirovini se posvetio humanitarnom radu i ulaganju u zajednicu. Njegova neprofitna zaklada Skyhook Foundation organizira dobrovoljne i besplatne kampove za edukaciju djece u STEM području na otvorenom, u Nacionalnoj šumi Angeles blizu Los Angelesa.

Svaki tjedan kroz godinu, u dogovoru s Ujedinjenim školskim okrugom Los Angelesa, skupine učenika četvrtih i petih razreda dolaze u Jabbarov kamp Skyhook u Clear Creek edukacijskom centru, jednom od najvećih takvih centara na otvorenom. Ovaj dobrovoljni program, koji učenici vrlo rado pohađaju, omogućuje djeci da uče o prirodi i iz prirode u isto vrijeme: mjerenje temperature vode, istraživanje tla tijekom obilaska šume te proučavanje šumskog života ili zvijezda. Sve to u kombinaciji s tradicionalnim igrama, plivanjem i pjesmama uz vatru.

Njegov je program toliko popularan da roditelji moraju prijaviti svoju djecu 5 godina unaprijed kako bi mogla sudjelovati. Činjenica da je na čelu organizacije popularna NBA zvijezda, naravno, samo povećava popularnost programa."Uvijek sam bio zagovornik opismenjavanja i davanja alata djeci kojima se mogu koristiti kako bi imali produktivne živote. To je tako važno. Svi dobri poslovi u 21. stoljeću bit će usredotočeni na znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku. To se ne može zaobići. Dakle, ako možemo dati djeci ideju o tome gdje su poslovi i što trebaju učiniti kako bi dobili te poslove, oni se mogu prilagoditi već sada. Pokušavamo doći do njih prije nego što se povuku u različitim smjerovima vršnjačkim pritiscima i popularnom kulturom. Mnogi od njih žele postati LeBron James ili Beyonce ili Denzel Washington. Misle da, osim ako nisu zvijezda, nemaju ništa za ponuditi. To nije istina", objašnjava Jabbar u intervjuu za NPR.

"Imali smo tisuće djece koji su prisustvovali jednotjednom kampu gdje obavljaju praktične pokuse u STEM-u. Oni promatraju noćno nebo i upoznaju očuvanje vode, učinak divljih životinja i utjecaj na divlje životinje ljudskom interakcijom s okolinom i životinjama. Divno je što se tamo događa jer djeca se upućuju na mjesto gdje treba razgledati i što treba učiniti. Osjećam se dobro, samo znajući što se događa."

Na pitanje što ako neka djeca ipak više žele postati NBA ili pjevačke ili glumačke zvijezde, odgovara: "Možeš biti i jedno i drugo. U tome je poanta."
VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA