IZVOR: NYT
5.9.2017.
IZVOR: NYT
Trump razmišlja o kažnjavanju zemalja koje trguju sa Sj. Korejom, ali to bi naštetilo SAD-u
Pročitano 662 puta. Ocijenjeno 1 puta. Ukupna ocjena: 1
Trump razmišlja o kažnjavanju zemalja koje trguju sa Sj. Korejom, ali to bi naštetilo SAD-u
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju kako bi Sjedinjene Države mogle razmotriti zaustavljanje trgovine sa zemljama koje posluju u Sjevernoj Koreji, u potezu koji bi mogao potaknuti gospodarsku katastrofu za tu zemlju.

Jedan problem: to bi značilo gospodarsku katastrofu za Sjedinjene Države također.

Unatoč godinama ekonomske sankcije i međunarodne osude, Sjeverna Koreja i dalje provodi skromnu trgovinu s nizom saveznika Sjedinjenih Država, uključujući Brazil, Njemačku i Meksiko.

Najveći partner na sjeveru daleko je Kina, koja čini oko četiri petine sjevernokorejske trgovine i pomaže im u potrebama za gorivom, hranom i strojevima. Kina je također najveći trgovinski partner Sjedinjenih Država, vrijedan gotovo 650 milijardi dolara godišnje u robi i uslugama koji pokrivaju niz artikala, kao što su auto dijelovi, sok od jabuka i Appleov novi iPhone.

To znači odstranjivanje svih trgovina Sjedinjenih Država s Kinom, kažu stručnjaci. No, ekstremna primjedba Trumpa opisuje teške odluke s kojima se suočavaju američki političari. Dok Sjedinjene Države i druge zemlje pojačavaju sankcije i odlučuju odsjeći Sjevernu Koreju od ostatka ekonomskog i financijskog svijeta, Pyongyang nastavlja s naporima da razvije nuklearno oružje i rakete kako bi ih isporučio.

Sjedinjene Države imaju ograničene mogućnosti. Mogu šire ciljati kineske tvrtke koje posluju u Sjevernoj Koreji. Ali to bi se moglo pokazati nedjelotvornim protiv kineske vlade koju brine da trgovinska ograničenja mogu pogoršati uvjete na sjeveru, što znači da je situacija još nepredvidljivija.

"Ako je doista odlučio staviti svoje gospodarstvo u cijev, mogli bi izvući deblji kraj", rekao je John Delury, profesor na Sveučilištu Yonsei u Seoulu.

Sjevernokorejski test nuklearnog oružja u nedjelju potaknuo je dužnosnike Bijele kuće da prijete novim sankcijama usmjerenim na tvrtke i zemlje koje su nastavile poslovati s Pyongyangom. To je potaknulo kritiku iz Kine u ponedjeljak, koja je ustvrdila da je ideja o trgovinskim mjerama protiv nje "neprihvatljiva".

"To nije ni objektivno niti pošteno", rekao je Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U svjetskim trgovinskim terminima, Sjeverna Koreja je u osnovi pogreška zaokruživanja. Kineska trgovina sa Sjevernom Korejom iznosila je samo oko 3 milijarde dolara u prvih sedam mjeseci 2017. - otprilike isto kao i prošle godine - dok Kina kupuje manje ugljena, odjeće i drugih proizvoda. (Za usporedbu, Sjedinjene Države izvezle su 11 milijardi dolara kukuruza 2016.)

Ipak, čak i kad Kina kupi manje, izvozi više. Ove godine, unatoč novim sankcijama, snažnim upozorenjima Kine od strane Trumpa i zveckanjem oružja na sjeveru, kineski izvoz u Pyongyang porastao je više od 22 posto u srpnju u odnosu na godinu ranije, dijelom zbog povećane prodaje električnih opreme i strojeva, prema podacima IHS Markita, Global Trade Atlas, istraživačke tvrtke.

Kina kupuje cink, željezne rude i ostale minerale iz Sjeverne Koreje, kao i plodove mora i odjeće proizvedene u tekstilnim tvornicama ove zemlje. Kina je također povijesno bila glavni kupac sjevernokorejskog ugljena za svoje željezare, iako je ove godine smanjila uvoz ugljena ispred strožih sankcija Ujedinjenih naroda i nakon što su Sjedinjene Države rekle da je trgovina doprinijela fondovima programu nuklearnog oružja Sjeverne Koreje. S druge strane, kineske državne tvrtke i najveće robne marke nude proizvode poput ulja i piva.

Kina također daje Sjevernoj Koreji jedan vrlo važan proizvod: gotovinu. Sjevernokorejski radnici odlaze u Kinu da zarade i šalju novac. Kineske trgovačke tvrtke tako daju Sjevernoj Koreji novac u stranoj valuti.

To pomaže Sjevernoj Koreji da zadrži svoje gospodarstvo - koje se poboljšalo pod liderom Kim Jong-unom, budući da je prihvatio neke tržišno orijentirane politike. Također je osigurao kapital za proširenje nuklearnog oružja i raketnog programa koji je sve sposobniji za napad na Sjedinjene Države. Neki stručnjaci kažu da kineske trgovačke tvrtke mogu napraviti veliku stvar kod sankcija prema Sjevernoj Koreji.

"Ono što vidite grubo je trgovinska shema pranja novca", rekao je David Thompson, viši analitičar Centra za napredne obrambene studije, istraživačke tvrtke sa sjedištem u Washingtonu.

Neki analitičari u Sjedinjenim Američkim Državama pozvali su na nova pravila koja vrše pritisak na širi niz kineskih tvrtki. Treba uključiti veće kineske državne banke i tvrtke, jer svima u konačnici upravlja vlada, rekao je Daniel Blumenthal, analitičar konzervativnog American Enterprise Instituta.

"To bi značilo da sama kineska komunistička partija osjeti bol svog odnosa s Kimom", rekao je Blumenthal.

Dok opskurne tekstilne tvornice i granične trgovačke tvrtke čine veliku količinu kineske trgovine sa Sjevernom Korejom, neke od najvećih robnih marki u Kini također su povremeno slale robe na Sjever posljednjih godina, iako je prodaja vrlo mala u usporedbi s onima drugdje. Neke od istih tvrtki također prodaju proizvode u Sjedinjenim Državama.

Gotovo svaki istaknuti kineski proizvođač aparata prodao je robu u Sjevernoj Koreji, uključujući TCL i Hisense. Dvije tvrtke prodale su niz proizvoda, uključujući hladnjake, klima uređaje i televizijske ekrane i drugu elektroniku.

Midea, tvrtka koja je prošle godine preuzela njemačkog robota Koku, unatoč nekim prigovorima u Europi, imala je sporadičnu poslovnu suradnju sa Sjevernom Korejom. Nedavno je isporučila rashladne uređaje, klima uređaje, bakrene cijevi i drugu elektroniku.

Među tvrtkama u Kini, Great Wallu, Cheryju i Geelyu, sve su isporučile auto dijelove ili vozila u Sjevernu Koreju. Tijekom parade ovog proljeća u čast rođendana Kim Il-sunga, osnivača zemlje, gostujući novinar snimio je kamione koje je napravila tvrtka Sinotruk koja je podizala podvodne rakete. Tvrtka je u posljednjih nekoliko godina isporučila 1,2 milijuna dolara vrijedna vozila i dijelove u Sjevernu Koreju.

Kineski proizvođač elektronike i automobila BYD zaradio je oko 14 milijuna dolara u trgovini sa Sjevernom Korejom od 2012, a pošiljke su se nastavile donedavno. U siječnju je tvrtka poslala gumene proizvode u zemlju, a u prosincu je poslala vozila. BYD trguje na burzi Hong Konga, a podupire ga Warren Buffett, koji posjeduje 10 posto udjela u tvrtki.

U ljeto 2014., kineski pivski proizvođač Tsingtao otpremio je oko 20.000 dolara piva u zemlju, zajedno s otvorenim kišobranima i staklenim predmetima.

Ipak, bilo kakav napor Sjedinjenih Američkih Država da se spusti na trgovinu Kine sa Sjevernom Korejom mogao bi biti srušen ako stvara podjelu između Washingtona, Pekinga i Seula.

Bilo bi to dobro za Pjongjang, Sjeverna Koreja samo to želi - započeti trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država...Bilo bi to vrlo loše za SAD i Kinu.


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
SVIJET
NEWSLETTER

Upišite svoju e-mail adresu i primajte naše obavijesti (ne spamamo!).


BIG LAJK!
Srđan Ćuk - General Woo
Reforma je kad si sam platiš "besplatni" grah...i to nedjeljom u nekom restoranu gdje ljudi rade i zarađuju za život.

Izvor: Facebook
NAŠISTI
PRATITE LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA