Zbog inflacije, novac vrijedi sve manje. Kako zaštititi svoju ušteđevinu od gubitka vrijednosti?

FOTO: Centar zlata promo
16.2.2022.

Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Gimnazijalac u Češkoj osporio odluke kriznog stožera i natjerao svoje profesore nazad u učionice
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
UNICEF: 168 milijuna djece gubi budućnost zbog lockdowna. Državnici trebaju otvoriti škole
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Njemački liberali traže popuštanje mjera, popularnost im raste
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
Efekt leptira ili što ima ekonomija zajedničko s klimatologijom

Zbog inflacije, novac vrijedi sve manje. Kako zaštititi svoju ušteđevinu od gubitka vrijednosti?

U posljednje vrijeme svjedočimo naglom rastu inflacije koju možemo osjetiti i na vlastitim novčanicima pa tako sve više novaca moramo izdvajati za istu količinu dobara i usluga, što nas čini relativno siromašnijima. Iako nominalne plaće rastu, njihov rast nije dovoljan da nadoknadi visoku inflaciju, što znači da realne plaće zapravo padaju, a građani imaju manju kupovnu moć.

No, plaće nisu jedina stvar na udaru inflacije. Budući da inflacija podrazumijeva pad vrijednosti novca, to znači da novčane ušteđevine građana iz dana u dan vrijede sve manje. Pritom nije bitno ni radi li se o kunama, eurima ili pak francima jer je inflacija globalna i napada apsolutno sve fiat valute koje zbog toga gube vrijednost. Primjerice, deset tisuća kuna ušteđenih prije pet godina danas vrijedi znatno manje jer su kamatne stope na štednju nikakve, što znači da štednjom u novcu zapravo gubimo vrijednost

Srećom, postoji isplativa alternativa.

Investicijsko zlato - Neoporeziva štednja koja u prosjeku nosi više od 8% godišnje

Investicijsko zlato sve je popularniji oblik štednje u posljednje vrijeme, i to s dobrim razlogom, a to je izrazito visok prinos kojeg zlato nosi. Cijena zlata u proteklih je dvadesetak godina u prosjeku rasla oko 8% godišnje, što je znatno više od ostalih oblika štednje i ulaganja. U isto to vrijeme, inflacija je značajno smanjila vrijednost novca, što znači da je štednja u zlatu bila višestruko isplativija od štednje u novcu.Investicijsko zlato je zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnika i zlatnih poluga te je namijenjeno dugoročnoj štednji i ulaganju. Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato ima i druge prednosti koje ga čine sve popularnijim oblikom štednje. 

Investicijsko zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza kad ga se kupuje kao fizička osoba, a to uključuje PDV i porez na kapitalnu dobit. Pojednostavljeno rečeno, to znači da sva zarada od ulaganja ostaje isključivo investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi, što je prednost zlata naspram drugih oblika ulaganja poput dionica i kriptovaluta.

Uz to, zlato predstavlja oblik štednje koji je u potpunosti neovisan od države i financijskog sustava te je jedini ulagački instrument kojeg je doslovno moguće držati u ruci. Zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti pa ulagaču pruža visoku dozu slobode koju rijetko koja druga štednja može pružiti.Jednom kupljeno zlato vrlo je jednostavno kasnije prodati i zamijeniti za novac po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu, uz vrlo niske razlike između kupovne i prodajne cijene. Otkup zlata vrši se na brojnim mjestima, a najbolje je tražiti pouzdane distributere i otkupljivače zlata kao što je u Hrvatskoj to Centar Zlata.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa. 

Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal, a odnedavno je moguće zlato platiti i kriptovalutama.Kupnja zlata moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku tri radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Ukoliko i vi želite spasiti svoj novac od gubitka vrijednosti zbog inflacije koja neće tako brzo nestati, zamijenite ga za jedini oblik imovine koji je nadživio sve krize, inflacije, valute i generacije - investicijsko zlato.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

(PROMO ČLANAK)

 

TEME:
centar zlata
VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
Ocijeni članak
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: