6 stvari koje je Marx htio ukinuti (osim privatnog vlasništva)

12.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati
Može li nas demokracija odvesti u fašizam ili socijalizam?
Mises je bio u pravu: Znanje iz ekonomije neizbježno vodi u liberalizam
Zašto se konzervativci boje znanosti?
Liberalna stranka u Kanadi osvojila manje glasova, ali više zastupnika od Konzervativne: Trudeau ostaje premijer
Nova mjera za potpore poduzetništvu neće utjecati na procijepljenost, evo zašto
3 najčešće teorije zavjere o koroni
Peticija za zabranu rada nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i srijedom
Top 5 najopasnijih dijelova Trumpovog inauguracijskog govora
Je li gaženje po malim poduzetnicima udovoljavanje koalicijskom partneru?
GONG protiv transparentnosti i efikasnosti javnog sektora
Ne, Facebook ne krši vaša 'ustavna prava' kad vam suspendira račun!
Tolušić treba ponuditi ostavku i spasiti naciju od daljnje štete
Otkad je uvela obavezne maske, Hrvatska ima 60% veću smrtnost od Švedske (i ta se razlika povećava)
Dobili su povišicu minimalca, sad se čude što dobivaju otkaze ʼbez razlogaʼ
Grubišić u Otvorenom spomenuo vaučerizaciju školstva; to je isprovociralo voditelja i Ribića
Lex Stanković: Most i HSLS protiv cenzure, ostali 'liberali' prešutno odobravaju
Poslodavac im daje svoje vrijeme i znanje, porezni obveznici plaćaju, a oni prosvjeduju
Hoće li Vlada osnovati Stožer za demografiju? Evo koje bi mjere mogli uvesti...
Trudeau kakvog još niste čuli: 'Globalizacija je razočarala običnog čovjeka'

6 stvari koje je Marx htio ukinuti (osim privatnog vlasništva)


PIŠE Mario Nakić

"Komunisti preziru prikrivanje stavova i ciljeva", izjavio je Marx u čuvenom "Komunističkom manifestu". "Oni otvoreno izjavljuju da se njihovi ciljevi mogu postići samo prisilnim svrgavanjem svih postojećih društvenih uvjeta. Neka vladajuće klase drhte od komunističke revolucije."

Poput Hitlerovog "Mein Kampfa", "Komunistički manifest" čitateljima predočava čistu, nerazrijeđenu viziju autorove ideologije koja je prilično mračna, piše Jon Miltimore na stranicama Intellectual Takeout.

Riječ je o političkom pamfletu objavljenom 1848. godine čiji su autori Karl Marx i Friedrich Engels, vjerojatno najutjecajnijem djelu takve vrste u modernoj svjetskoj povijesti.

Na postulatima ideologije predstavljene u "Komunističkom manifestu" i njenoj doktrini u 20. stoljeću osnovan je niz država koje su rezultirale masovnim izgladnjivanjem, političkim progonima, logorima, gušenjem osobnih, političkih i ekonomskih sloboda. Iako Marx i Engels, naravno, nisu iskazivali namjere za takve rezultate i nisu otvoreno pozivali na nasilje, sasvim je jasno da se ciljevi predstavljeni u Manifestu ne mogu ostvariti bez upotrebe sile i tlačenja dijela stanovništva. Konačni rezultat mogao se predvidjeti u teoriji, na što su kritičari marksizma od početka upozoravali, ali masama zaluđenim pohlepom, zavišću i često u očaju zbog lošeg ekonomskog stanja i socijalnih nepravdi, teoretski nedostatci socijalističkog programa nisu značili ništa. Morali su ga isprobati i ispitati na vlastitoj koži, u različitim dijelovima svijeta, ali u pravilu s istim ili vrlo sličnim rezultatima.

Marx je tražio ukidanje privatnog vlasništva, što je općepoznato. Taj je zahtjev u praksi nailazio na velike probleme, otpore i u konačnici katastrofalne ekonomske rezultate. Ali nije privatno vlasništvo jedino na čije je ukidanje pozivao. Navest ćemo još nekoliko njegovih zahtjeva koji također u praksi izazivaju velike društvene probleme.

1. Obitelj

Marx priznaje da je uništavanje obitelji zeznuta tema, čak i za revolucionare. "Ukidanje obitelji! Najradikalniji zahtjev u ovom zloglasnom prijedlogu komunista", piše u Manifestu.

Ali rekao je da protivnici ove ideje ne razumiju ključnu činjenicu o obitelji.

"Na čemu se temelji sadašnja obitelj, buržoaska obitelj? Na kapitalu, na privatnoj dobiti. U svom potpuno razvijenom obliku ova obitelj postoji samo među buržoazijom."

Najbolje od svega, ukidanje obitelji bilo bi relativno lako nakon ukidanja buržoaske imovine. "Buržoaska obitelj će nesumnjivo nestati kad nestane njezin komplement, a oboje će nestati skupa s nestajanjem kapitala."

2. Individualnost

Marx je vjerovao da je individualnost antiteza egalitarnosti kakvu je zamišljao. Stoga se pojedinac mora maknuti s puta.

Za njega individualnost je društvena konstrukcija kapitalističkog društva i duboko je isprepletena sa samim kapitalom. "U buržoaskom društvu kapital je neovisan i ima individualnost, dok je živa osoba ovisna i nema individualnost", napisao je. "A ukidanje ovakvog stanja stvari buržoazija naziva ukidanjem individualnosti i slobode! I s pravom. Ukidanje buržoaske individualnosti, buržoaske neovisnosti i buržoaske slobode nesumnjivo je cilj."

3. Istine

Čini se da Marx nije vjerovao da bilo kakva istina postoji izvan klasne borbe.

"Vladajuće ideje svakog doba ikada su bile ideje njegove vladajuće klase", tvrdio je. "Kada je drevni svijet bio u posljednjem zamahu, drevne religije je svladalo kršćanstvo. Kada su se kršćanske ideje u 18. stoljeću pokorile racionalističkim idejama, feudalno društvo vodilo je svoju smrtnu bitku s tadašnjom revolucionarnom buržoazijom."

Prepoznao je koliko će radikalno ta ideja zvučati njegovim čitateljima, posebno jer komunizam ne želi modificirati istinu, već je svrgnuti. Ali tvrdio je da tim ljudima nedostaje veća slika.

"Bez sumnje, vjerske, moralne, filozofske i pravne ideje modificirane su tijekom povijesnog razvoja. Ali religija, moral, filozofija, politologija i pravo, stalno su preživljavali ovu promjenu. Osim toga, postoje vječne istine, poput slobode, pravde itd., koje su zajedničke svim društvenim stanjima. Ali komunizam ukida vječne istine, ukida svu religiju i sav moral, umjesto da ih konstituira na novoj osnovi; stoga djeluje u suprotnosti sa svim dosadašnjim povijesnim iskustvom."

Na što se ta pritužba svodi? "Povijest cijelog prethodnog društva sastojala se u razvoju klasnih antagonizama, antagonizama koji su u različitim epohama poprimali različite oblike."

4. Nacije

Komunistima, rekao je Marx, zamjeraju što žele ukinuti nacije. Ti ljudi ne razumiju prirodu proleterijata, napisao je.

"Radnici nemaju državu. Ne možemo od njih uzeti ono što oni nemaju. Budući da proleterijat prije svega mora steći političku nadmoć, mora se uzdići kao vodeća klasa nacije, mora konstituirati naciju, on je zasad sam po sebi nacionalan, ali ne u buržoaskom smislu te riječi."

Nadalje, velikim dijelom zbog kapitalizma, vidio je kako se pojavljuju neprijateljstva među ljudima različitog porijekla. Kako proletarijat bude rastao na vlasti, nacije uskoro neće imati potrebe postojati, napisao je.

"Nacionalne razlike i antagonizam među narodima svakim danom sve više nestaju, zahvaljujući razvoju buržoazije, slobodi trgovine, svjetskom tržištu, jednoobraznosti načina proizvodnje i životnim uvjetima koji im odgovaraju."

Marx je ovdje priznao da oslobađanje tržišta povećava suradnju među ljudima različitih nacija i smanjuje međusobne nacionalističke antagonizme, ali on je slobodnu trgovinu vidio ne kao produkt tržišne ekonomije (kapitalizma), već kao put ka komunizmu.

5. Povijest

Marx je tradiciju doživljavao kao oružje buržoazije. Učenje povijesti i držanje do tradicije poslužilo je kao puko ometanje potrage proletarijata za emancipacijom i nadmoći.

"U buržoaskom društvu", napisao je Marx, "prošlost dominira nad sadašnjošću; u komunističkom društvu sadašnjost dominira prošlošću."

6. Religije i sekularnost

Marx je smatrao religije neprijateljem klasne borbe, nazvao je religiju "opijumom naroda" i oružjem koji koristi "buržoazija" da bi sačuvala socijalni mir i držala brojnije pripadnike "nižih klasa" u pokornosti.

"Prvi preduvjet ljudske sreće je ukidanje religije", ustvrdio je.

Bio je protivnik sekularizma jer sekularna država pogoduje širenju religija, ona ih ne ukida. Kritizirao je SAD baš iz tog razloga, primijetio je da prva sekularna država nije dovela do smanjenja religioznosti jer jamči vjerske slobode, ne ukida ih. Marx se zalagao za ateističku državu, onu koja će promicati ateizam i gušiti vjerske slobode.

Marxov utjecaj na današnju ljevicu

Među današnjim ljevičarima jedan dio Marxovog nauka je odbačen, ali dio se i dalje njeguje i promiče. Primijetit ćete da marksisti u hrvatskim medijima dosta često i danas znaju koristiti potpuno nelogične primjere kako bi okrivili svoje tradicionalne ideološke neprijatelje, poput religije i obitelji, za bilo koje zlo koje se dogodi. Na primjer, kad se nedavno dogodila strašna tragedija u Zagrebu u kojoj je muškarac usmrtio šest osoba i potom sebe, neki mediji su nakon toga izašli s člankom "Što ne valja u hrvatskoj obitelji" gdje su pokušali sve crne vijesti povezati s obitelji i prikazati kako je ona izvor društvenih problema, što je, naravno, potpuna glupost. O tome kako se napada religija i onda kad treba i onda kad ne treba, ne moram ni pričati.

Uglavnom, takve stvari danas samo su rezultat višestoljetnog utjecaja jednog filozofa i njegovih ideja. Zaista, filozofija pokreće svijet u ovom ili onom smjeru. Zato je iznimno bitno prepoznati i razlučiti dobro od zla, dobronamjerne filozofe od onih destruktivnih. I ne ponavljati iste greške.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
ŠKOLA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: