Među onih 11.000 Indexovih ʼznanstvenikaʼ našao se i Miki Maus

10.11.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Među onih 11.000 Indexovih ʼznanstvenikaʼ našao se i Miki Maus


PIŠE Mario Nakić

Hrvatski mediji su s oduševljenjem prenijeli vijest Hine o proglašenju izvanrednog stanja zbog klimatskih promjena. U novoj katastrofičnoj najavi sudnjeg dana sudjeluje 11.000 ili 0,14 posto svjetskih znanstvenika koji upozoravaju da nam prijete "nezamislive patnje". Oni vide neodrživost sadašnjeg gospodarskog razvoja, pozivaju na prekid gospodarskog rasta i smanjenje nejednakosti.

Riječ je o pismu koje je organizacija "Savez svjetskih znanstvenika" sa sjedištem na Oregonskom državnom sveučilištu poslala svim većim institutima u svijetu, a njihove teze je prihvatilo samo 11.000 ili 0,14 posto znanstvenika iz različitih područja. Savez je formiran 2017. kada je slično upozorenje potpisalo 15.000 znanstvenika.

Nakon bombastične objave u medijima o njihovom novom upozorenju, našli su se i pojedinci koji su provjerili potpise i pokazalo se da su među njima nepostojeće osobe. Konkretno, nekima je "za oko" zapelo ime Miki Maus, profesor s Instituta za slijepe Mickey Mouse u Namibiji.Svoje mjesto među "znanstvenicima" našao je i stanoviti Hans Wienhold, opisan kao "znanstvenik za otkrivanje sranja i analize" s koledža Mohawk. U stvarnosti, Wienhold je umirovljeni taksist i višegodišnji kandidat Libertarijanske stranke Oregon.

Kad je to počelo kružiti društvenim mrežama, Savez svjetskih znanstvenika je uklonio popis potpisnika sa svojih stranica uz objašnjenje da "rade na rješavanju problema". U petak su vratili popis uz objašnjenje da su "uklonili 34 potpisa koja su bila duplikati". Ali onda se našlo još lažnih potpisa pa su popis ponovno uklonili sa stranice. 

Na stranici Ars Technica John Timmer, dugogodišnji istraživač s područja biologije, objašnjava kako ovo "znanstveno upozorenje" nije znanstveni rad iako je objavljeno u znanstvenom časopisu BioScience. "Taj časopis, osim znanstvenih radova koji su prošli peer review, objavljuje i komentare i eseje kako bi doprinio raspravi. Ovo je objavljeno u rubrici eseja". Također, Timmer primjećuje:

"Naravno, 'izvanredno stanje' nije tehnički pojam pa biste mogli očekivati ​​da će znanstvenici koji stoje iza dokumenta pružiti definiciju pojma i pokazati da klimatske promjene koje se događaju odgovaraju takvom opisu. Umjesto toga, 'izvanredno stanje' se ne koristi ponovno do samog kraja dokumenta, gdje je jednostavno ponovljeno da su klimatske promjene uzbuna.

Između toga postoji opsežna dokumentacija velikog broja zabrinjavajućih trendova: zagrijavanje, gubitak leda, porast proizvodnje mesa i zračnih putovanja, smanjivanje šumskog pokrivača i još mnogo toga. Sve je to doprinos ili pokazatelj klimatskih promjena. Prate ih pokazatelji da ne radimo dovoljno, kao što je općenito niska cijena ugljika kad se procjenjuje, kao i nastavak ogromnih subvencija fosilnim gorivima.

Ovi su problemi opsežno opisani u znanstvenoj literaturi, ali mnogi od tih trendova postoje već duže od jednog stoljeća; nije jasno zašto oni sad predstavljaju hitnu uzbunu.

Ali tu je i pomalo neobično usredotočenje na ekonomiju koja nije nužno povezana s klimatskim promjenama. U jednom trenutku dokument izjavljuje: 'Naši ciljevi trebaju se prebaciti s rasta BDP-a i potrage za bogatstvom prema održavanju ekosustava i poboljšanju dobrobiti ljudi davanjem prioriteta osnovnim potrebama i smanjenjem nejednakosti.' To je posebno neobično jer su dva trenda koja se promoviraju kao pozitivna - opadajuća stopa plodnosti i rast cijena ugljika - velikim dijelom potaknuta ekonomijama visokog BDP-a."

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
SVIJET
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: