Vezani članci:
HZZO je vreća bez dna. Zašto ga ne ukinemo?
Švicarci na referendumu odbacili mjere za suzbijanje klimatskih promjena
Švicarci će glasati o ukidanju zračnih snaga. Liberali su protiv
Hoće li Švicarska nakon ʼzelenog tsunamijaʼ mijenjati svoju ekonomsku politiku?
Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu
Mit o Hrvatskoj koja je ʼjako bogata resursimaʼ
Švicarci idu na referendum zbog Bruxellesa: Hoće li se odreći prava na oružje?
Objavljen je ovogodišnji Indeks ljudske slobode: Ovo su najliberalnije zemlje svijeta
Istina o neradnoj nedjelji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj
[VIDEO] Pogledajte kako Šveđani pametuju Švicarcima o ženskim pravima (obrukali su se)
Koja je tajna švicarskog uspjeha - banke? Razmislite još jednom...
Švicarska je senzacija na Svjetskom prvenstvu zahvaljujući imigrantima
Top 4 referendumske odluke Švicaraca koje bi lako mogle šokirati Hrvatsku
Zašto Hrvatska treba privatizirati zdravstvo
Prvi put nakon 2007. svjetsko bogatstvo raste brže od populacije
Ove zemlje imaju najjednostavniji porezni sustav u razvijenom svijetu
Austrija nema more, a čak i preko ljeta zarađuje od turizma više od Hrvatske
Dvije zemlje s najboljim školskim sustavom - zanimljivosti i suprotnosti
Top 5 najliberalnijih država na svijetu
Švicarci na dobrom putu da potpuno zabrane burku u cijeloj zemlji
Engleski ugostitelj izbacio pro-lockdown političara: ʼNe želim tog čovjeka u svome pubu!ʼ
Samo strogo: Vlada očito misli da ugostitelji već nisu dovoljno kažnjeni
Kafiće i teretane treba otvoriti ne radi njihovih vlasnika i radnika, već radi nas - gostiju i korisnika
Beroš je u pravu: Ugostitelji se trebaju ugledati na osoblje Covid bolnice
Istraživanje: Zatvaranjem ugostiteljskih objekata povećava se rizik od širenja zaraze
Nađi: Prekvalifikacije radnika u ugostiteljstvu nemaju smisla jer će nam ugostiteljstvo opet trebati
Hoće li ugostitelji sada spustiti cijene ili će razliku od PDV-a uzeti sebi?
Zašto su cijene u Hrvatskoj veće nego na Cipru i u Bugarskoj?
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
New York povisio minimalnu satnicu na 15$. Restorani skratili radno vrijeme, otpuštaju radnike, podižu cijene...
Novo na Liberalu:
Mises: Za inovacije je potrebna ekonomska sloboda
Elon Musk i sloboda govora
Američki birači vole kapitalizam više nego Trumpa, Harris i Taylor Swift
Čovjek koji ništa ne zna
Pitanja na koja Milanović ne želi odgovoriti
Hajdaš Dončić i Paunović su obojica fejk, glumci i pozeri
Studija: Zahtjevi za redistribucijom bogatstva vođeni su motivom zavisti, a ne pravde
Thomas Sowell: Zašto sam odbacio marksizam
WSJ o propasti dinara: Kako je Jugoslavija uništila vlastitu valutu
Milanović želi biti hrvatski Donald Trump
Kakva je bila špica sezone: U srpnju i kolovozu 92.000 domaćih turista više nego lani
Država je u ratu s obiteljskim smještajem. Ispaštat će domaći turisti
Kako su Ćimić i Index pokušali kreirati 'aferu' tamo gdje je nema
Prvi seks, laži i porez na nekretnine
Pearl Jam i svrha cijene u tržišnoj ekonomiji
Kako Vladine 'antiinflacijske mjere' ustvari potiču inflaciju
Nezavisna zastupnica razmontirala Tomaševića u ZG skupštini. Pogledajte video
Potpišite peticiju protiv 'Bit će krvi' zakona o maltretiranju vlasnika stanova
Zašto se Hrvati boje jugoslavenske zastave - pitaju se jugoslavenski novinari
Proslavljenom biologu Facebook obrisao profil jer je napisao da muškarac ne bi trebao boksati sa ženama
Plenkovićev portal u ksenofobnom ispadu napao turiste, pridružio mu se i Index
Pobjednici i gubitnici
Tko je u Hrvatskoj proširio dezinformacije o alžirskoj boksačici? Mojmira Pastorčić
Johan Norberg: Što uzrokuje ljudski napredak?
Je li ovo najbolji ministar gospodarstva u povijesti RH?
Bastiat: Čovjek koji je postavljao neugodna pitanja
Postmodernistička ljevica i Palestina - ljubav na prvi hladnoratovski pogled
Bastiat: Javna potrošnja
Cjepiva spasila 150 milijuna dječjih života diljem svijeta u zadnjih 50 godina
Inflacija pada, a cijene rastu. Novinari se pitaju kako je to moguće

Zašto na licima švicarskih konobara i ugostitelja nema umora ni zabrinutosti?


Piše: Željka Babić
7.9.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 5

Zašto na licima švicarskih konobara i ugostitelja nema umora ni zabrinutosti?


Piše: Željka Babić
7.9.2017.
Prosječna ocjena čitatelja: 5

Svake godine odem u Švicarsku u posjet obitelji, obići tu predivnu zemlju i zacijeliti dušu na primjerima razuma, smisla, logike i posljedičnog blagostanja. Uvijek je dobro otići negdje drugdje, posebno u zemlju koja je toliko različita od naše.

Ako me pitate što mi se, uz red i blagostanje, predvidivost i smislenost, najviše sviđa u Švicarskoj, rekla bih vam da je to dobra volja, odmorenost, opuštenost i zadovoljstvo na licima ljudi. Dok smo tako jeli u restorančiću, muvala se oko nas i konobarica i vlasnica restorana, a sve nekako u jednom, opuštenom tonu ugodnom tonu.

Švicarska je zemlja u kojoj nema propisanog minimalca. Zakon o radu je totalno liberalan. U odnosu na naš - ne postoji. Otkaz date vrlo jednostavno i isto ga tako dobijete. Kad ste bez posla, primate 70% plaće, a njihov biro aktivno radi na tome da vam pruži sve potrebne resurse da si nađete posao – pomažu napisati molbu, završiti edukaciju, nude vam prekvalifikaciju. I budući da posla ima puno, posao ćete naći puno lakše nego kod vas gdje ste „zaštićeni“ Zakonom o radu, minimalcima, milijunima propisa i prava.

I gle čuda, u toj Švicarskoj s totalno liberalnim Zakonom o radu radnici nisu u okovu radeć' za 5 kn, svi odreda outsourcani! Hrvatine moje, mislite o tome. Uzmite kolikogod vremena vam treba...

Nema na licima švicarskih ugostiteljskih radnika one bolne bore među obrvama, stisnutih očiju ili tipične odsutnosti od umora. Ni žuči i pucanja. Ne kažem ja da kod nas po kafićima i restoranima na moru nema dobrih i ljubaznih ljudi, apsolutno ima. Ja volim svoje prijatelje i obitelj i znam da imaju srce poput kuće, a i puno pameti, sve štima. Ali, ako znate gledati, vidite brigu i premor i iscrpljenost i ljutnju. Želim bolje za svoju obitelj i prijatelje.

Smeta me što se kod nas siromaštvo ne zove imenom i što se ne uhvatimo njegova uzroka (slabo i sputano gospodarstvo i potpuno loš mindset), nego se vještice love kroz fikcije ekstraprofita, outsourcanja i svega onoga što nije uzrok - nego posljedica bijede.

U Švicarskoj, u Vaudu, koji je turistička regija većina lokala radi do 18 sati. Kafići, restorani, dućani-tako da ako misliš piti i jesti, a ti se požuri. Želiš li zalomiti, ima pokoje mjesto, mi smo odabrali taj talijanski restorančić, radi čak do 21:30, a onda sjedi ti i do 22 sata, nije problem, ali onda idi doma. Usput budi rečeno, ta pospana regija od turizma zaradi više nego cijeli naš Jadran.

Pomalo mi je nejasno inzistiranje na švicarskoj skupoći. Možda je skupo dati za pizzu 140 kn, ali samo ako gledate van konteksta. Cijene u Švicarskoj su proporcionalno prosječnoj plaći duplo manje u odnosu na naše, a davanja državi i tri ili pet ili šest puta manja, ovisi u kojem segmentu i što računamo.

Kod nas je pizza 40 novaca, uz prosječnu plaću 5400 novaca. U Švicarskoj je pizza 21 novaca, uz plaću 5400 novaca. Kupovna moć je bitno veća. S tih 5400 novaca kupite više u Švicarskoj nego u Hrvatskoj. I ta razlika je ona koju ljudi uštede, a kod nas pojede neman naše države.

Želite li da vam na kraju mjeseca ne ostane ništa, uz manje cijene, ili da vam ostane 5000 kn uz više cijene? Odgovor je u skupoći ili jednostavnosti države. Sve te naše apsurdne zakone netko piše, netko pečatira, netko provodi i netko kažnjava, a sve to košta vaše životne ušteđevine.

I tako u Švicarskoj kao zakonom potpuno nezaštićen konobar radiš manje i u ljudskija doba od hrvatskog radnika, za plaću od 35.000 kn ili više, stvari za kupiti su ti proporcionalno jeftinije, a poduzetnik bez po muke može pristojno platiti radnika. Koji onda nema lice skinutoga s križa jer ako ima problem, onda su to problemi segmenta razonoda i slobodno vrijeme, a ne pitanje gole egzistencije.

Kod gazda u Hrvatskoj vidite sve ono što leži na poduzetniku. Brutalnih 25% poreza, fiskalizacijsku dramu s wifijem, koliko se nakrvio s dozvolom za tri stola više, strah od inspekcije, korupcije, od loše sezone, kredita, budućnosti nezaposlene fakultetski obrazovane djece koju hoće spasiti iz ovakvog ugostiteljstva, ne baš najpristojnijih gostiju i njihova ponašanja...Vidite umor od potplaćenih radnika i preplaćene države, sve u istoj plaći. Sve u istoj bori i grču na licu.

Na isti broj stolova u Švicarskoj poduzetnik ima profit 10 puta veći iako hrvatski poduzetnik radi teže i radi više. Zbog vrijednosti valute i zbog poreza i prireza i davanja koja su bitno manja. I zbog stabilnosti i mira, zakona kojih je manje i koji se ne mijenjaju svaki čas. A miran poduzetnik, koji ima višak novca računu, bolji je poduzetnik, bolji šef, lakše plaća plaću i sigurniji je bez stalnog stresa i rubnog poslovanja. Svatko bi trebao željeti da poduzetnicima ludo dobro ide. Jer onda mogu platiti dobre plaće, poput Švicaraca. A i nekoliko posto od jako puno novaca je puno više od 25% ili 40% od puno manje novaca...Tako da su i javni servisi puno bolji, potpora nezaposlenima, škole i sve drugo – efikasniji i bolji.

Prije nego što donosimo sudove što želimo, apsolutno treba razmotriti što čine drugi, što je u pozadini njihovog uspjeha i preuzeti. Taj mehanizam učenja zove se modeliranje. Pronađi uspješan model i pokušaj doprijeti do glavnog uzroka njegovog uspjeha.

Zakoni jedne države, zapravo, samo su preslika njezina mentaliteta i uvjerenja. Bojim se da ne možemo samo promijeniti zakone i očekivati da bude bolje. Prvo se mora temeljito promijeniti mentalitet. Iz mentaliteta straha, zavisti i želje za time da nas uvijek netko drugi štiti u mentalitet poduzetnosti, povjerenja i dostojanstva. Ako se bojimo slobodnog tržišta i minimalističkog Zakona o radu – pogledajte Švicarsku.

Ocijeni članak

Sadržaj Liberala mogu ocjenjivati samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!

Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT/BIC: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.

O autorici

ŽELJKA BABIĆ
Željka Babić je poduzetnica i blogerica iz Zagreba te povremena kolumnistica na portalu Roditelji.hr.
Više od iste autorice
VIŠE O TEMI:
VIŠE IZ RUBRIKE:

Komentiraj članak

Komentirati na portalu mogu samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.
Mala škola liberalizma
Udruga Liberal.hr
O Udruzi Liberal.hr
Udruga Liberal.hr osnovana je s ciljem promicanja osobnih i ekonomskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Djeluje prvenstveno preko ovog portala. Liberal je od svoga početka 2016. do danas dao značajan doprinos u raspravama oko javnih politika uvijek štiteći prava i slobode građana. Naša misija je educirati javnost i podizanje svijeti o građanskim pravima i posljedicama koje određene politike mogu imati na njihove živote. Više o radu i ciljevima udruge možete pročitati ovdje.

Ako želite i možete doprinijeti radu Udruge - bilo svojim aktivnostima i zalaganjem ili bar uplaćivanjem godišnje članarine, kliknite ovdje i ispunite pristupnicu za učlanjenje.
Doniraj
Ovaj portal financira se dobrovoljnim članarinama i donacijama naših čitatelja. Pomozite nam da budemo još bolji, postanite jedan od naših donatora!

Donirati nam možete preko Paypala - klikom ovdje ili preko e-bankarstva, ako skenirate ovaj barkod:



Za broj žiroračuna i ostale informacije kliknite ovdje.