Reakcije oporbe i koalicijskih partnera: HNS, Most i Pametno o Marićevoj poreznoj reformi

27.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Što je dobro, a što loše u prijedlozima Vlade o promjeni stope PDV-a i ukidanju poreza na dohodak za mlade? Što oni predlažu?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Reakcije oporbe i koalicijskih partnera: HNS, Most i Pametno o Marićevoj poreznoj reformi

Što je dobro, a što loše u prijedlozima Vlade o promjeni stope PDV-a i ukidanju poreza na dohodak za mlade? Što oni predlažu?
PIŠE Mario Nakić

Što HDZ-ovi koalicijski partneri i oporba misle o mjerama koje je Plenkovićeva vlada uputila u proceduru? HSLS-ovci ističu kako su oni inicirali smanjenje PDV-a za ugostitelje i turizam na 13 posto preko svoga predsjednika Darinka Kosora koji je ujedno predsjednik Gospodarskog odbora u Saboru. Oko te mjere slažu se i u oporbi - Pametnom, Mostu i SDP-u. SDP-ove prijedloge sam analizirao ovdje.

HNS

HDZ-ov koalicijski partner HNS pozitivno je reagirao na ono što nazivaju dodatnim poreznim rasterećenjem u četvrtom krugu porezne reforme, ali HNS-ovci ne namjeravaju odustati od mjera koje su predložili HDZ-u, a nisu usvojene. Traže uvođenje jedinstvene stope poreza na dohodak od 20 posto, kao i plaćanje poreza isključivo na isplaćenu dobit, opet po stopi od 20 posto. Ukoliko prijedlozi ne budu usvojeni, uputit će ih u saborsku proceduru.

Flat stopa poreza na dohodak je dobar prijedlog, kao i porez isključivo na isplaćenu dobit, što bi eliminiralo dvostruko oporezivanje isplaćene dobiti koja je sada na snazi. Ali po mojem mišljenju, prostora za rasterećenje ima i puno više. Ta jedinstvena stopa za dohodak i dobit ne bi trebala biti 20 nego 10 posto, a razliku u proračunu može se i treba eliminirati rezovima državne potrošnje.

Most

Predsjednik Mosta Božo Petrov predstavio je u Saboru njihove mjere poreznog rasterećenja koje imaju tri cilja: doprinos demografskoj politici, impuls poduzetništvu i poticanje ulaganja u obrazovanje, istraživanje i razvoj.

Petra Mandić, članica Ekonomskog savjeta Mosta iznijela je prijedlog da se porezne olakšice za uzdržavanu djecu zamijene fiksnim iznosima doplatka za djecu koji progresivno rastu s povećanjem broja uzdržavane djece bez obzira na visinu plaće.

Ovakve "demografske mjere" su u pravilu totalni bullshit. HDZ, Most i još neke stranke toliko inzistiraju na tom nekakvom mitu o sretnoj hrvatskoj obitelji s 13-ero djece. To uvjerenje da država treba novčano poticati rađanje i obitelji sa što više djece te da će to spasiti demografsku sliku Hrvatske...Molim vas, prestanite s tim. Činite štetu ovoj zemlji i narodu u koji se toliko volite kleti.

Vidio sam previše ljudi koji zbog takvih populističkih mjera države i lokalne samouprave štancaju po 5, 6, 7 ili više djece. U pravilu se radi o iznimno siromašnim obiteljima u kojima nitko ne radi. Oni žive od dječjeg doplatka, a djecu štancaju jer im to dođe kao izvor prihoda. Dakle, draga Petra, vaš prijedlog ide za time da dobijemo JOŠ VIŠE socijale koja će živjeti na račun poreznih obveznika. Čak i kad bi to nekim čudom poboljšalo demografsku sliku Hrvatske, pogoršalo bi gospodarsku.

Ukidanje kvota na uvoz radne snage bi stoput efikasnije riješilo demografski problem Hrvatske, a dobili bismo nove radnike koji nam trebaju umjesto nove socijalne slučajeve.

Vezano za demografsku komponentu poreznog sustava iznijela je i prijedlog da se PDV na sve oblike i namjene hrane plaća po stopi od 13%, izuzevši osnovne proizvode koji se oporezuju po stopi od 5%. To je razuman prijedlog.

Mislav Kraljević, član ekonomskog savjeta Mosta, predstavio je mjere za rasterećenje poduzetnika.

"U ekonomskom savjetu Mosta analizirali smo i detektirali neke ključne probleme u poreznom sustavu koji su kočnica poduzetnicima. Temeljem provedene analize predlažemo vraćanje olakšice za reinvestiranu dobit. Time bismo dobili sustav koji snažno potiče investicije u poduzetničke poduhvate, a oporezovala bi se samo dobit koja se ne ulaže u poslovanje, nego se isplaćuje vlasnicima. No, isplaćena dobit smije se oporezovati samo jednom, u sustavu poreza na dobit, a ne kao dosad, da se isplaćena dobit oporezuje dvostruko i kroz porez na dohodak. Za takvu praksu dvostrukog oporezivanje dobiti nema nikakvog opravdanja, ona je duboko nepoštena, a efektivna stopa oporezivanja dobiti zbog nje dostiže čak 30%. Zbog toga predlažemo ukidanje oporezivanja dohotka od isplaćene dobiti."

Sve potpisujem. Razuman prijedlog, ludost je oporezivati istu stvar dvostruko, što se kod nas čini prilikom isplate dobiti.

Dodao je kako u sustavu poreza na dobit hitno treba ukinuti i obvezu plaćanja akontacije poreza na dobiti poreza na dohodak.

"Akontacija poreza na dobit prema važećim propisima plaća se po osnovi godišnje porezne prijave za prethodnu kalendarsku godinu. Takva praksa odraz je lagodnosti i komocije poreznih tijela, a poduzetnicima stvara probleme i obveze koje nemaju nikakvu objektivnu podlogu u aktualnoj stvarnosti."

Još jedan dobar prijedlog. Država pljačka poduzetnike uzimajući unaprijed novac za koji se ne zna još ni hoće li biti zarađen. Ako ga poduzetnik kasnije traži nazad, događalo se da su mu poslali inspekcije jer država nije voljna vratiti akontaciju čak ni kada dobit na kraju godine nije ostvarena.

Kraljević je zaključio kako će Most inzistirati i na ukidanju minimalno propisane osnovice za doprinose za direktore i članove trgovačkih društava. Potpisujem i to, bravo!

Pametno

Stranka Pametno ima žestoku kritiku na Marićeve mjere.

"Novi krug porezne reforme Vlade ne donosi željeno smanjenje PDV-a osim u manjem segmentu za ugostitelje. U prethodnom valu su im dignuti porezi, sad smanjeni i nikom ništa. Rastrošna država nužno treba prihode, a u njima je najizdašniji prihod upravo PDV.

Na troškovnoj strani središnjeg proračuna i dalje nema napretka, nema smanjenja troškova države jer bi to bila politički nemoguća misija u zadnjoj godini mandata, a prve tri godine mandata su potrošene na ljudske i gospodarske afere. Što onda napraviti u zadnjoj godini pred izbore? Nastavak porezne reforme. Smanjiti što si prije povećao i zakomplicirati ionako komplicirani porezni sustav", tvrdi Maja Vehovec, potpredsjednica stranke.

Kažu da novi val porezne reforme ministra Zdravka Marića donosi jednu čudnu mjeru poreznog rasterećenja vezanu za dob poreznog obveznika, ocjenjuju u stranci Pametno. Ona se odnosi na 'osobe mlađe od 25 godina da se kompletno oslobode poreznih obveza, a za one od 26 do 30 godina oslobođenje će iznositi 50 posto'. Navedeno je, navode iz Pametnog, da su tome razlog demografske promjene odnosno iseljavanje mladih iz Hrvatske. To je, nastavljaju, tvrdnja iz prsta ili tzv. odokativna tvrdnja, jer za sada ne postoji studija koja potvrđuje da će takva mjera zaustaviti iseljavanje mladih.

"To je mjera donesena napamet i ima politički demagošku motivaciju prema mladoj populaciji, kažu u stranci Pametno. Smatraju da se mladi neće zbog te mjere odlučiti ostati u Hrvatskoj. Zašto? Jednostavno zato što svi ostali troškovi poslovanja zbog parafiskalnih nameta, namještenih javnih nabava, često nemogućeg ponašanja administracije, političkih, rođačkih i geografskih umrežavanja uništavaju šanse mladima i mogućnost ostvarenja zdrave konkurencije.

Takva porezna mjera okrenuta prema dobi obveznika je duboko nepravedna. Zašto ne plaćati porez do 25 godina starosti, pa plaćati 50% poreza sa 26 godina starosti i zašto izgubiti tu povlasticu u 31 godini života? Imamo li proračun učinaka? Nemamo. Hoćemo li imati iseljavanje nakon 31 godine starosti? Ne znamo. I sada smo imali iseljavanje čitavih obitelji u tridesetim i zrelim četrdesetim godinama. Hoćemo li imati povratak mladih u Hrvatsku zato što imaju manji porez za određeno vrijeme.

Ono što je sigurno ova porezna mjera je administrativno komplicirana i nepravednija u odnosu na druge dobne skupine. Zar oni prestaju biti mladi kad navrše 31. godinu života? Zar prestaje njihova mobilnost pa će ih netko prikovati u zemlji u kojoj su do jučer imali niže poreze zato što stare pa trebaju plaćati više poreze? Dok se rezultati ove mjere provjere već će proći parlamentarni izbori, a vlada koja tada bude formirana glatko će ovu mjeru ukinuti do novih izbora. I onda ćemo krenuti od početka."

Nemam što dodati. Vehovec je obuhvatila manje-više sve bitno. Stranka Pametno je jedina spomenula rashodovnu stranu, tj. potrošnju, koja je jako bitna jer po državnoj potrošnji, koja se ne smanjuje nego povećava, vidimo da pravog poreznog rasterećenja zapravo nema. Njena kritika nepravednosti mjere za mlade, koja vjerojatno neće ni donijeti željene pozitivne rezultate, također je na mjestu, kao i činjenica da je Marić dodatno zakomplicirao porezni sustav. A za konkurentnost gospodarstva i privlačenje ulaganja iznimno je bitno da porezni sustav bude što jednostavniji. Jedino što možda nedostaje u njenoj kritici, to je prijedlog što umjesto toga učiniti. Kakvu bi reformu provelo Pametno? To, nažalost, nedostaje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: