Piše: Ars Technica
Izvor: Ars Technica
19.3.2018.
Prosječna ocjena čitatelja: 3
Piše: Ars Technica
Izvor: Ars Technica
19.3.2018.
Prosječna ocjena čitatelja: 3
Jedna od velikih prednosti GMO-a je omogućavanje poljoprivrednicima da koriste manje pesticida među kojima su neki poznati kao štetni za ljude i/ili druge vrste. Bt kukuruz, pamuk i soja proizvode se tako da eksprimiraju bjelančevine za ubijanje insekata iz bakterije Bacillus thuringiensis i doista su uspješni u kontroli odgovarajućih štetočina na usjevima. Čak štite i ne-Bt verzije istog usjeva (one biljke koje nisu proizvedene pomoću GMO sjemena) ako su posađene na susjednim poljima kako bi pomogle ograničiti evoluciju otpornosti na Bt.
Međutim, novo istraživanje pokazuje da Bt kukuruz također kontrolira štetnike u drugim vrstama usjeva zasađenih u blizini, a posebno povrće. Na taj način, on smanjuje uporabu pesticida na tim usjevima.
Entomolozi i ekolozi uspoređivali su štetu usjeva i insekticidnu upotrebu u četiri poljoprivredne srednjoatlantske države SAD-a: New Jersey, Delaware, Maryland i Virginia. Njihovi podaci potječu iz godina prije nego što je Bt kukuruz bio široko rasprostranjen (1976-1996) do vremena nakon njegova usvajanja (1996.-2016.). Također su promatrali razinu samih štetnika: dvije različite vrste moljaca, uobičajeno poznate kao europske kukuruzne pahuljice i kukuruzni češnjak. Nazvani su kukavice kukuruza, ali njihove ličinke jedu niz različitih usjeva, uključujući papriku i zeleni grah.
Pad je bio srazmjeran udjelu Bt kukuruza zasađenog na tom području. Dakle, kukuruzni Bt je više nego neutralizirao utjecaj rastućih temperatura koje smo imali tijekom četvrt stoljeća koje je pokriveno ovom studijom.
Budući da je broj moljaca opao, broj preporučenih i stvarnih aplikacija pesticida također je smanjen. Zeleni grah i paprika zahtijevaju tri do šest primjena pesticida po ciklusu usjeva "kako bi se osigurala kvaliteta." Između 1992. i 2016. ukupna količina insekticida primijenjena na rajčice New Jerseyja smanjena je za 85 posto.
Istina, to se podudara s uvođenjem efikasnijih pesticida koji se nisu trebali primjenjivati često kao njihovi prethodnici. No, ova studija svejedno sugerira da se veliki dio pada može pripisati uzgoju Bt kukuruza.
Postoji nekoliko praktičnih primjena ovog rada, osim što opravdava da Bt usjevi barem rade ono za što su bili projektirani. Jedna je planska sadnja tako da ostali usjevi za koje se zna da su napadnuti od tih istih štetnika budu u blizini polja Bt kukuruza. Druga je korištenje tih kultura, a ne kukuruza ili soje ne-Bt, kao skloništa za upravljanje otporom na Bt, koji su trenutačno ovlašteni od strane agencije EPA.
Štetnici koji jedu ne-Bt usjeve u tim skloništima nemaju razloga za razvoj otpornosti na toksin. Kad se povežu s nekom od svojih rijetkih kolega koji uspiju preživjeti nakon što pojedu Bt kukuruz u sljedećem polju, vjerojatno će napraviti bebe moljce koje su još uvijek osjetljive. To bi trebalo pomoći u očuvanju učinkovitosti Bt tehnologije - barem neko vrijeme.
Ali sada, kada su poznate široko rasprostranjene prednosti korištenja usjeva Bt, poljoprivrednici mogu smanjiti otpornost i povećati prednosti.
Autorica: Diana Gitig je diplomirala biokemiju te doktorirala molekularnu biologiju i genetiku.
Tekst je originalno objavljen na stranicama Ars Technica
Prijevod: Mario Nakić/Liberal.hr