Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja

23.11.2016.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja


PIŠE Mario Nakić

Hrvatski izvoznici očekuju od Vlade Andreja Plenkovića da što prije HBOR ojača dokapitalizacijom od milijardu eura. "HBOR treba osnažiti vlastitim sredstvima kako ne bi bio samo korisnik sredstava EU fondova, nego da bi i vlastita sredstva po vlastitom nahođenju plasirao u razvoj, a ne prema onome što se odobrava u EU", istaknuo je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago na jučerašnjem skupu izvoznika o hrvatskoj ekonomskoj politici, poreznoj reformi i očekivanjima u 2017. godini, objavljeno je u današnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika.

Lalovac: "EU je zaustavila dokapitalizaciju, ali treba nastaviti lobirati"

Bivši ministar financija u SDP-ovoj vladi, Boris Lalovac je na skupu podsjetio da je za vrijeme njegove vlade HBOR već jednom dokapitaliziran državnim novcem, no da je njegovo daljnje jačanje zaustavila Europska komisija. No, on smatra da svejedno od toga ne treba odustati, nego bi se trebalo aktivnije lobirati u Bruxellesu za postizanje tog cilja.

Prof. Ivanov: "Protekcionizam je ponovno u modi"

Čak je i profesorica ekonomije Marijana Ivanov ustvrdila da je "protekcionizam ponovno u modi" i da "treba razmotriti kako druge članice EU štite svoje tvrtke".

Marić se ipak ne da

Pozitivno u cijeloj toj priči je stajalište aktualnog ministra financija Zdravka Marića koji razumije inicijativu hrvatskih izvoznika, no, kaže, to će se rješavati postupno i u okviru proračunskih mogućnosti. Znači, ipak neće pasti na njihove zahtjeve "na prvu". Nadam se da neće pasti uopće jer porezni obveznici nisu dužni subvencionirati ničije troškove.

Kako država može pomoći izvoznicima?

Sasvim je normalno da će udruga izvoznika lobirati za što veće poticaje i subvencije od države. Ono što je važno, da državna vlast bude dovoljno jaka i da ne pristane na sve zahtjeve. Jer, kao što poticaje trebaju izvoznici, tako trebaju i proizvođači koji proizvode za domaće tržište. I oni su na tržištu s uvoznicima, i oni imaju svoje probleme. Hoće li država financirati sve? Onda tržišna ekonomija ne bi imala nikakvog smisla.

Milton Friedman je rekao da su poduzetnici među glavnim neprijateljima slobodnog tržišta jer će uvijek tražiti intervenciju države da ih zaštiti. Ludwig von Mises je rekao da je nacionalizam u ekonomiji, protekcionizam - politika rata.

Država može pomoći izvoznicima, kao i svim ostalim poslodavcima, jednostavno rasterećujući ih prisilnih nameta. Kad bi to radila pravedno i jednako prema svima, to bi bila najbolja moguća zaštita našeg gospodarstva. Na tržištu, bilo domaćem ili stranom, borimo se kvalitetom svojih proizvoda, cijenom i pametnim marketingom. Državne pomoći nemaju smisla jer država tih milijardu eura, koje izvoznici traže iz proračuna, mora nekome uzeti.

EU vodi opasnu politiku

Profesorica Ivanov je u pravu kad kaže da je protekcionizam opet u modi, ali to ne znači da je to nešto dobro. Upravo taj protekcionizam i način kako Europska unija troši novac poreznih obveznika, dovodi u pitanje prvotnu ideju EU, kao zajednicu država sa zajedničkim tržištem, na kojem bi svi sudionici trebali biti ravnopravni.

Kad EU fondovi ulažu u pojedine projekte u privatnom sektoru, onda interes tržišta pada ispod interesa politike. Taj protekcionizam, baš kao što je Mises upozorio, uistinu može dovesti do sukoba jer svaki put kad interes politike bude stavljen ispred interesa tržišta, to rađa nepravdu.

Hrvatska si ne može priuštiti protekcionizam

Ali, nevezano s tim, Hrvatska kao iznimno malo tržište u toj Europskoj uniji, kao jedna od slabijih ekonomija u zajednici, nikako si ne može priuštiti protekcionističku ekonomsku politiku. To bi sigurno dovelo do odgovora drugih zemalja, o kojima naša ekonomija ovisi. Zato najbolje rješenje za pomoć našem gospodarstvu, pa tako i izvozu, bit će porezno rasterećenje, a u tom je smjeru nova vlada krenula.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: