Vezani članci:
Kako su mediji odjednom prigrlili imperijalizam
Što se to događa s medijima? NYT je bio za povlačenje vojske iz Sirije, a sad je protiv
Amerika više neće biti svjetski policajac. Zašto ta vijest nije skoro nikoga oduševila?
Napad na Siriju nije opravdan ni legitiman i ovaj put nema podršku javnosti
Godišnjica pada Alepa: Kako je ugušena pobuna u Siriji
Njemačka nudi novac imigrantima da se dobrovoljno vrate u svoju zemlju
Terorist iz Manchestera je direktni proizvod vojnih intervencija u Libiji i Siriji
Evo zašto Trump neće prestati s ratnim igrama
Trump učinio ono zbog čega je prije 4 godine kritizirao Obamu
[VIDEO] Bitka za Alep i službeno završena, stanovnici slave kraj bombardiranja
Zašto sam anti-war? Zato što je to jedini razumni stav
'Prenosim glas ratnih veterana, tražimo prekid intervencije u Siriji'
[VIDEO] Ako niste znali: Ovako se regrutiraju teroristi
[VIDEO] 'S Rusima imamo zajedničkog neprijatelja, trebamo surađivati'
Rusi se spremaju za nuklearni napad: Je li na pomolu WW3?
Hillaryin plan za Siriju vodi u izravni rat s Rusima
[VIDEO] Sve o ratu u Siriji i zašto će primirje još dugo biti nemoguće
Johnson ne zna gdje je Alep i to je uspio pretvoriti u svoju prednost
Nima Sanandaji: 'Bliski istok je kolijevka slobodnotržišne ekonomije i kapitalizma'
Katarska kriza: Cijela priča o tenzijama u Perzijskom zaljevu
Novo na Liberalu:
Moderna odjeća za malo novca? Nije problem
Ne nasjedajte na Plenkovićev PR: Vlada neće podići plaću nikome u privatnom sektoru
Policajka s Faktografa ima strašne argumente za suzbijanje nepodobnih stavova
Zakon o javnom redu i miru ima ozbiljan problem s pravom na slobodu govora
Musk pokazao kako se razgovara s novinarima
Glavni urednik Glasa Istre se okomio na čistačice i frizerke. Razlog je urnebesan
Strah od umjetne inteligencije je neopravdan, 1. dio: Povijesni presjek
Finci se na izborima okrenuli desno: Što to konkretno znači?
Zurovec u Saboru pozvao na fleksibilizaciju radne imigracije
Po svim pravilima novinarske struke trebao sam već najmanje triput umrijeti
Liberal je najopasniji medij u Hrvatskoj - potvrdili Index i Vlada RH
U pozadini nove hit-serije HBO-a: Moralni argument u obranu individualizma
Novac koji plaćamo za 'besplatno' cjepivo koje nitko neće iskoristiti - to vam je trebala biti povišica, sorry!
HZZO je vreća bez dna. Zašto ga ne ukinemo?
Desnica prije Trumpa: Pogledajte što su Reagan i H.W. Bush govorili o ilegalnim imigrantima
Je li vam sada jasno kako je biti imigrant u Hrvatskoj?
Gretino proročanstvo da će ljudi nestati do 2023. nije dobro ostarjelo pa je obrisala tvit
Dodatna regulacija digitalnih platformi za rad naštetit će svima - i korisnicima i dostavljačima
Mile Kekin je dokaz da koronaši još dugo neće biti u stanju probaviti što im se dogodilo
Djelatnici ZG Čistoće se trebaju pozvati na priziv savjesti
Nezaboravne lekcije: M. Friedman o odgovornosti Vlade prema siromašnima
Strelovit rast cijena nekretnina - rezultat tiskanja novca i dokaz povećanja nejednakosti
SDP na Dan žena diskriminira žene i širi rodne stereotipe
Ilko Ćimić: Nisam prijavio hrvatske građane zambijskim vlastima
HUP i SDP predlažu novi porez koji bi dodatno poskupio ljetovanje na Jadranu
Mises o ratu, ratnoj ekonomiji i uspostavi trajnog mira
Ne morate birati stranu u ratu. Možete biti na strani mira
Zabranitelji su opet 'in': Preko cajki do političkih poena
Autokrat Plenković mijenja zakone radi sebe: 'Curenje informacija će biti kazneno djelo'
Mediji sustavno rade na radikalizaciji hrvatske javnosti, trebaju snositi svoj dio odgovornosti

Je li Asad stvarno čuvar sekularnosti u Siriji?


Piše: Semir Behram
9.1.2018.
Prosječna ocjena čitatelja: 4

Je li Asad stvarno čuvar sekularnosti u Siriji?


Piše: Semir Behram
9.1.2018.
Prosječna ocjena čitatelja: 4

Pogrešno bi bilo reći da na Bliskom istoku nikada nije bilo zanimljivije. Bilo je mnogo interesantnih događanja u zadnjih sedam godina od početaka Arapskog proljeća do sloma Islamske države. Kada sam pomislio da je glavnina zanimljivosti daleko iza nas, dogodilo se toliko toga da je početak ove godine svakom promatraču bliskoistočnih prilika priuštio razne monitoring izazove; stvarno je teško odlučiti kojem se podrobnije posvetiti.

Tko je pratio Netflixovu TV seriju Dark, autorskog dvojca Baran bo Odar i Jantje Friese, primijetio je da se u malenom gradiću imena Wilden događaju vremenska prelamanja: prošlost, sadašnjost i budućnost se preturaju u šumskoj spilji nadomak grada. Jedan od aktera iz serijala je rekao da je pitanje redoslijeda relativno: možda baš budućnost nastaje prva. Stvar je u tome da je sadašnjost sasvim ravnopravna u usporedbi s ovo dvoje, jer ako si sudionik prošlosti ili budućnosti, povratak u sadašnjost reflektira istinu o podcjenjenosti njene kakvoće, koja se troši prostorom kojim je konzumiramo.

Ako je prosipanje čahura i rasipanje gelera, granatiranje izbjegličkih kampova barel bombama sadašnjost manifestirana odlukama iz prošlosti, tada je jasno, pozivajući se na rukopis Jantjea Friesea: budućnost čista refleksija ukusa proistekla iz ljutitih začina prošlosti i sadašnjosti. Režimske trupe, ma koliko peckavo i zajedljivo zvučao termin desničarskim piskaralima, olabavile su stisak prema Islamskoj državi na istočnom frontu provincije Deirezzor, gdje su došli do zapadne obale Eufrata, ostavljajući istočnu obalu kurdskim marksističkim snagama koje uz pomoć američke avijacije pokušavaju zauzeti gradove Abu Hamam, Al Bahra i Hadžin, dok su Al Šafa, Al Susa i Al Bughuz Fevkani u oblasti grada Abu Kamala, ostavljeni za kasnije. Zadnji dan Stare godine je donio masakar SDF/YPG snaga, kada je Isilov Nijemac aktivirao autobombu ubivši oko stotinu ljudi. Režim se opredijelio za načinjanje centralne provincije Idlib, koju kontroliraju HTS (Hajetul Tahrir al Šam), odnosno rebrendirane snage proistakle iz iščezle Džebhetu Nusre, koja je bila pod prisegom Al Kaidi, no rebrendiranje je dovelo do osamostaljenja od doktrine spomenute terorističke organizacije s vidiljivim mekšanjem, tako da je izvršen sasvim uredan transfer iz džihadističkih okvira u islamističke zagrade.

Ovo je vrlo bitno napomenuti, jer desničarska piskarala, kao i većina ljevičarskih, ne poznaju jasnu razliku između džihadizma i islamizma, no to je njihov problem, isključivost je oduvijek bila vrlina tih skupina. Neki sljedeći tekst bi trebao posvetiti par odlomaka upravo tim razlikama.

Načinjanje provincije Idlib je krenulo s tromeđe sjeverne Hame, jugoistočnog Idliba i jugozapadnih dijelova provincije Alep; režim penetrira munjevito s već viđenom taktikom odsjecanja, pravljenjem mnoštva manjih džepova koji bi se poslije jedan po jedan zauzimali. HTS bez većeg otpora prepušta teritorije, obrana im je postavljena bez jasne vizije, barem zasad tako izgleda, bez obzira što se prije par dana formiralo novo tijelo za odbranu od režima, koje sačinjavaju gotovo sve preostale frakcije s prostora provincije Idlib: HTS, FSA, Ahraru Šam, Fajlak al Šam i mnoge manje grupe, bilo da se radi o branšama odanim revolucionarnim demokratskim snagama ili islamističkim. Kako stvari stoje, ovo tijelo na terenu nije pokazalo nikakav rezultat.

Džep Islamske države u sjevernom dijelu provincije Hama već neko vrijeme je mirovao, nije mijenjao svoje granice; iz njima poznatog razloga su napali teritorije pod kontrolom HTS-a, vjerojatno s ciljem opskrbe. Zabilježeni su raniji slučajevi kada je Islamska država napadala manje i udaljenije baze bilo kojeg protivnika s namjerom da popravi vlastite zalihe koje su na izmaku. Premda, postoji još jedna mogućnost, a to je ubrzavanje propasti HTS-a radi obične satisfakcije; različiti izvori govore da HTS u danima koji slijede, pod naletom SAA i šiitskih džihadista, planira napustiti gradić Sindžar – ne poznati jezidski grad u iračkoj Ninivi, nego maleni gradić Sindžar koji se nalazi u jugoistočnom dijelu provincije Idlib; u kojem se nalazi veliki zatvor pun zarobljenika Islamske države – HTS namjerava prepustiti grad režimu sa zatvorenim džihadistima. Razumljivo je da ovi bjesne zbog toga pa napadaju kada bi se trebali utvrditi. Ni prva ni druga varijanta nisu isključene.

SAA sa svojim saveznicima i pozamašnom ruskom avijacijom je već zauzela grad Abu Dali, 28. prosinca, uz mnoštvo sela, ali zbog toga trpi ratište u Damasku, točnije grad Harasta, gdje su ih Džejš al Islam i Fajlak al Rahman stavili pod opsadu i to je najveći iskorak revolucije u cijeloj prošloj godini, a apsolutno je neznatan kada se uzme u obzir činjenica da je samo u minulom prosincu režim zauzeo pobunjenički džep Zapadne Gute te strateški grad Beit Džin. Uzimajući u obzir cijelu godinu vezanu za južni front, padali su redom: Vadi Barada, Daraja, Madeja, Kabun Barzeh, ali i Zapadni Kalamun. Mnogi džepovi su pregovorima predani, kao što su Zabadani, Madaja i prostori Zapadnog Kalamuna, kada su u srpnju prošle godine borci Islamske države prebačeni u provinciju Deirezzor, što je bio neskrivajući dokaz dogovora režima Bašar al Asada i ispijenog kalifata Ebu Bekra al Bagdadija.

Uvriježeno je mišljenje desničara da je samo režim, po njima legalno izabrani predsjednik Bašar al Asad, jedini zaštitnik opstojnosti sekularizma, nacionalnih i vjerskih manjina, no te informacije koje plasiraju rusofilski mediji nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti. Slobodna sirijska vojska je od osnutka branila kršćanske hramove; to što često koalira s islamističkim frakcijama – ne džihadističkim - nije dokaz njihove otuđenosti od demokracije i ljudskih prava. Važno je znati da su režimske snage, osim ruskom avijacijom, već godinama potpomognute šiitskim džihadistima, kao što je teroristički Hezbollah iz Libanona, Ketiba Fatimijun kao džihadistička grupa šiita Hazara iz Afganistana, potom Ketiba Zejnebun koju sačinjavaju šiitski džihadisti iz Pakistana te neizostavne džihadističke dobrovoljačke grupe iz susjednog Iraka: Hašd al Šabi i Asa'ib Ahl al Hak. Poznato je da su dobrovoljci iz Irana pod zastavom Iranske revolucionarne garde došli potpomognuti alavitski režim s kleroparolama: Lebejke ja Zejneb ili Lebejke ja Ali, Lebejke ja Husein, što su općepoznati ratni džihadistički uzvici pripadnika šiitske verzije islama kada kreću u džihad.

Rekao sam da je Bašar Al Asad jedina osoba koja je uspjela ujediniti: ustaše, četnike i marksiste. I to je neoboriva istina. Tromeđa prošlosti satkana besmislenom stvarnošću s tako bolesno jasnom diskripcijom budućnosti ― ne obećava, točnije: predskazuje užas. Svi desničari vole Bašara, kao i ekstremni ljevičari, i tu se ogleda jasna točka spajanja dvaju ekstremizama. Istina da jedan dio marksista navija za Kurde, ali to je manja skupina, oni upućeniji vole Bašara diveći se jednoj Latakiji  ― gradu s pečatom Jugoslavije. Pitanje je: dive li se svim tim barel bombama i kemijskim napadima po civilnim područjima daleko iza borbenih linija, dive li se svoj unakaženoj djeci u izbjegličkim kampovima? Najlakše je poricati: reći da je to fotomontaža u produkciji zapada; Netflix je isproducirao Dark, isproducirao je i sve snimke izvlačenja žena i djece iz ruševina: Alepa, Idliba, Homsa, Hame, Damaska. Netflix je isproducirao procjepe vremena, a režirao Baran bo Odar.

Nije li Kurdima bilo zabranjeno da u školama uče kurdski? Arabizacija je nepodnošljiva, govorili su pred rat. Arabizacija je nepodnošljiva, govorili su Kurdi za vrijeme Sadama. Sada govore da je šiitizacija nepodnošljiva. Kome se žale? Kome se mogu žaliti? Desničarska piskarala se boje obojenih lica i onih koji se zovu drugačije od uvriježenih imena njihove naslijeđene ideologije. Govore: Čestitamo Božić Orbanu! Čestitamo Božić narodu Poljske!

Dok tamo negdje u zabitima mjesta Hurba, vojnik revolucije koja izdiše, čuva stražu ispred crkve u kojoj iz procjepa strave i užasa proviruje svjetlo budućnosti; klizeći niz slamu prema očima onih koji žele gledati.Ocijeni članak

Sadržaj Liberala mogu ocjenjivati samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!

Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT/BIC: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.

O autoru

SEMIR BEHRAM
Semir Behram je novinar iz Mostara, specijalizirao se za Bliski istok i islamski terorizam. Osim novinarstvom bavi se pisanjem poezije i proze.
Više od istog autora
VIŠE O TEMI:
VIŠE IZ RUBRIKE:

Komentiraj članak

Komentirati na portalu mogu samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.
Mala škola liberalizma
Udruga Liberal.hr
O Udruzi Liberal.hr
Udruga Liberal.hr osnovana je s ciljem promicanja osobnih i ekonomskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Djeluje prvenstveno preko ovog portala. Liberal je od svoga početka 2016. do danas dao značajan doprinos u raspravama oko javnih politika uvijek štiteći prava i slobode građana. Naša misija je educirati javnost i podizanje svijeti o građanskim pravima i posljedicama koje određene politike mogu imati na njihove živote. Više o radu i ciljevima udruge možete pročitati ovdje.

Ako želite i možete doprinijeti radu Udruge - bilo svojim aktivnostima i zalaganjem ili bar uplaćivanjem godišnje članarine, kliknite ovdje i ispunite pristupnicu za učlanjenje.
Doniraj
Ovaj portal financira se dobrovoljnim članarinama i donacijama naših čitatelja. Pomozite nam da budemo još bolji, postanite jedan od naših donatora!

Donirati nam možete preko Paypala - klikom ovdje ili preko e-bankarstva, ako skenirate ovaj barkod:Za broj žiroračuna i ostale informacije kliknite ovdje.