Popper, Zubić vila i lockdown

8.6.2021.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: DIONIZIJE FA

Više od istog autora
Posljedice pripravnosti za pandemije gore i od same pandemije
Mediji su u ratu protiv individualizma i osobne odgovornosti. Evo zašto im se trebamo oduprijeti
Religije trebaju odgovornost, poniznost i žrtvu
Znanost ne vjeruje u znanost
Kako se stvaraju znanstveni inkvizitori? Taj proces započinje već u školi...
Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Gimnazijalac u Češkoj osporio odluke kriznog stožera i natjerao svoje profesore nazad u učionice
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
UNICEF: 168 milijuna djece gubi budućnost zbog lockdowna. Državnici trebaju otvoriti škole

Popper, Zubić vila i lockdown


PIŠE Dionizije Fa

Paradigma Karla Poppera revolucionizirala je filozofiju znanosti. Prema Popperu, znanstvene teorije trebale bi proizvesti predviđanja koja mogu biti testirana. Ukratko, jedina značajka znanstvene teorije je to što se može pokazati pogrešnom. Velik broj pozitivnih dokaza ne može garantirati točnost znanstvene teorije dok je samo jedan kontra primjer dovoljan kako bi se odbacila. Nepogrešivost se često očituje u hipotezama koje nisu mjerljive.

Zamislimo dijete koje provodi eksperiment o postojanju Zubić vile. Iz perspektive djeteta, postojanje Zubić vile je valjana hipoteza. Iz urbanih legendi poznato je da se stavljanjem zuba pod jastuk dobiva novac od Zubić vile. U ovom primjeru važno je razumjeti da je već samo uvjerenje djece o postojanju Zubić vile dokaz za njeno postojanje. Bez obzira što svi odrasli znaju da Zubić vila ne postoji, iz perspektive djeteta, koje je čulo da Zubić vila postoji, to predstavlja određenu razinu dokaza u korist njegove hipoteze. Kada u noći stavi zub ispod jastuka i ujutro pronađe novce, vjerojatnost postojanja Zubić vile se drastično povećala. Kakva god stvarnost bila, prema ovakvoj postavci eksperimenta, postoje dokazi da Zubić vila postoji. Ako roditelji djetetu priznaju da su stavili novce ispod jastuka, dijete ne mora odbaciti svoju hipotezu. Zubić vila i dalje može postojati, može biti nevidljiva, možda uopće ne razmjenjuje zube za novce. Pretpostavka da će Zubić vila razmijeniti novce za zub nije bila testirana djetetovom hipotezom.

Ovaj primjer pokazuje kako postavljanje nemjerljivih hipoteza omogućava beskonačno skretanje argumentacije u obranu prvotne hipoteze, koja prema Popperu nikako ne može biti znanstvena.

Ako se pitate kakve veze Zubić vila ima s lockdownom, probajte u gornjem primjeru zamijeniti Zubić vilu s lockdownom (moguće je ubaciti i neke druge nefarmaceutske intervencije). Hipoteza lockdown radi, kao i hipoteza Zubić vila postoji, nemjerljive su hipoteze i one nikada ne mogu biti odbačene. Pričekajmo još dva tjedna pa će Zubić vila doći, Zubić vila ne radi ako se djeca druže, Zubić vila radi kada su djeca dobra, djeca ne nose makse pa Zubić vila ne radi...

Kada bismo ove neznanstvene hipoteze zamijenili znanstvenima, one bi bile formulirane u stilu: Zubić vila će svaki zub zamijeniti za određeni iznos; lockdown će za 2 tjedna nakon uvođenja smanjiti broj pozitivno testiranih PCR testom za određeni postotak.

Ono što je Zubić vili i lockdownu zajedničko je to da postoji nepoznata varijabla koja može učiniti varijable uvođenja lockdowna i postojanja Zubić vile nerelevantnima (eng. explain away). U jednom slučaju su to očito roditelji, dok je u drugom situacija puno složenija. Ovakve varijable mogu se objasniti tako da ih kontroliramo, odnosno koristimo kontrolne skupine u istraživanjima.

Najbolja istraživanja za vrijeme pandemije proveli su Danci, koji su testirali kvalitetno definirane hipoteze za korisnost lockdowna i maski. Ta istraživanja su pokazala da lockdown nije značajno utjecao na smanjenje pozitivnih testova na tisuću stanovnika te da nošenje medicinskih maski nije imalo značajan utjecaj na broj pozitivnih testova, u odnosu na kontrolne skupine. Kvaliteta ovih istraživanja nije spriječila kritičare da iznose napade poput - "istraživanje ne može pokazati da maske štite druge od nas, a zato ih nosimo", kršeći osnovnu Popperovu ideju.

Kritičari lockdowna imaju težak posao dokazivanja utjecaja sezonalnosti na broj slučajeva. Također i u ovom slučaju treba izbjeći neznanstvene hipoteze poput - sezonalnost smanjuje broj slučajeva. Hipoteza o sezonalnosti ne mora imati nikakve veze s lockdownom, ali mora biti mjerljiva. Javni diskurs je neznanstvenim hipotezama pomaknut u smjeru toga da lockdown radi pa je dokazivanje sezonalnosti, koju je teško definirati izrazito nezahvalan posao.

Medijima i političarima ovakve neznanstvene hipoteze predstavljaju osnovu za donošenje ograničenja na slobodu, a sve pod blagoslovom znanstvenika. Ne postoji autoritet koji djeci može objasniti da Zubić vila ne postoji i da kontroliranjem društva ne mogu pobijediti virus, ako oni to ne žele prihvatiti. Nažalost, zasad se čini da ni znanost ne može odigrati tu ulogu. Znanost može odbaciti određene hipoteze, producirati teorije koje daju dobra predviđanja, ali ne može pobijediti strah, interes, politiku i medije. Ovo su samo neki od razloga zašto je znanost neadekvatan princip na kojemu se temelji trenutna politika i društvo, za razliku od naizgled zaboravljenog, dokazanog principa liberalizma.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
ŠKOLA
SVIJET
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Dionizije Fa je programer umjetne inteligencije. Trenutno se bavi personaliziranim rješenjima u health tech industriji. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: