Novo pravilo: Tko misli da je potplaćen, neka da otkaz i nađe nekoga tko će ga plaćati više!

13.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Lockdown u PGŽ - politički predizborni trik preko leđa malih poduzetnika, radnika i djece
Novo pravilo: Ne možeš doseliti u UK ako nemaš posao
Kakav je to kriminal ako žrtva ne postoji?
Regulacija pornografije na internetu može imati brojne neželjene posljedice
Ne ubija oružje nego ljudi
Kolinda se očajnički pokušava svidjeti fašistima i antifašistima
Godinu dana optuživali su druge za rasizam, a sad su na sudu zbog - rasizma
Mises o kolapsu Weimarske republike i usponu nacista: Stranačke bande i kako je Hitler iskoristio kapitaliste
Na zahtjev Dejana Jovića uklonjen članak o Borovu
Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava
Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj
Prizori iz Mostara bit će hrvatska svakodnevica ako mediji dobiju ono što traže
Od BiH do Ukrajine, novinari Indexa se u svemu slažu s Plenkovićem
Kako je ʼklerikalna desnicaʼ naučila hrvatsku ljevicu što je pravi, iskreni feminizam
Hrvatska je po slobodi rada u rangu najsiromašnijih afričkih zemalja. Je li vrijeme za promjenu ZOR-a?
Zemlja kojoj su prije 5 godina predviđali propast, a sad raste brže od svih prognoza
Heroji napretka (3): Čovjek koji je zaslužan za oslobađanje milijuna robova
2019. je bila globalno druga najtoplija u povijesti mjerenja, prošli srpanj srušio povijesni rekord
Ugledni mediji i borci za socijalnu pravednost na društvenim mrežama u misiji da vam unište život
Zdravstvena agencija brisala dijelove izvještaja o glifosatu da bi mogla zaključiti da je opasan

Novo pravilo: Tko misli da je potplaćen, neka da otkaz i nađe nekoga tko će ga plaćati više!


PIŠE Mario Nakić

Nakon što su neki mediji proširili dezinformaciju o "potplaćenosti hrvatskih učitelja" usporedivši plaću učitelja u Finskoj i Sloveniji s učiteljskom plaćom u RH, objavio sam na Facebooku grafikone temeljene na podacima Europske komisije o početnoj bruto plaći kvalificiranog učitelja u javnim školama država članica EU. Budući da različite države nisu jednako razvijene pa im se razlikuju i mogućnosti financiranja javnog sektora, visinu učiteljske plaće valjalo je korigirati za visinu BDP-a po stanovniku. Tako dobivamo realnu usporedbu.

Pokazalo se da je mit o potplaćenosti hrvatskih učitelja obična podvala koja vjerojatno dolazi od sindikata, a služi za dezinformiranje javnosti i pokušaj senzibilizacije da bi se ušićarilo više novca iz proračuna. Naravno, nitko nema ništa protiv toga da hrvatski učitelji dobiju još bolje plaće, ali prije toga trebalo bi povećati ukupnu gospodarsku aktivnost. Osim toga, svaka politika na krilima lažnih vijesti i obmana ne može biti politika dobrih namjera niti može rezultirati bilo kakvim pozitivnim rezultatima. Kad se netko služi lažima i obmanama da bi postigao neki politički cilj, to znači da to želi postići na račun javne dobrobiti, odnosno na račun svih ostalih. Želi nas prevariti.

Taktika obmane i varanja javnosti

To je prvi razlog zašto mislim da učitelji ne zaslužuju nikakvu povišicu. Da su bili iskreni pa rekli: "Mi znamo da već primamo prilično visoku plaću za hrvatske uvjete, ali Hrvatska bi trebala još više ulagati u znanost i obrazovanje, to je naša budućnost" - to bi bilo fer. Ovako, oni polaze od lažne i netočne pretpostavke o potplaćenosti i nedovoljne cijenjenosti njihove profesije i onda pokušavaju ucijeniti vladu koristeći obmanu javnosti. To je jako loša, ružna i zlobna taktika koja ne smije proći.

Najčešće kritike, koje sam na te grafove dobio uglavnom od samih učitelja, svode se na to da je to usporedba bruto plaće, a po njima bi trebalo usporediti neto plaću da se vidi koliko naši učitelji stvarno primaju, te ona da je zapravo nepravedno što učitelji s duljim radnim stažom ne primaju znatno više od početnika.

Na prvi prigovor mogu samo reći da onda nisu trebali štrajkati za veću plaću nego pokrenuti prosvjed protiv oporezivanja rada i previsokih doprinosa. Jer upravo ta razlika između "bruto" i "neto" je ono što državi treba da bi servisirala javni sektor. Kada tražite još veću plaću za djelatnike u javnom sektoru, zapravo radite pritisak na vladu da još više poveća poreze.

A drugi prigovor ima još manje smisla. Zašto bi uopće neka osoba s 50 godina trebala, samo zbog svoje dobi, primati daleko veću plaću od osobe s 30 godina na istom radnom mjestu? Po kojoj to logici? To je logika koju smo naslijedili iz socijalizma kad se određivala visina plaće svakom radniku prema "važnosti" njegovog zanimanja, stručnoj spremi i radnom stažu, a ne prema ponudi i potražnji te samim rezultatima.

Nitko ne spominje rezultate

Rezultate prosvjetni radnici ne spominju, od toga bježe kao vrag od tamjana. Ali doći ćemo i do toga. Jedan od najčešćih prigovora, koji ćete čuti od prosvjetnih djelatnika, jest onaj: "Vi ne znate kako je to raditi s hrpom neodgojene i bahate djece!". Da, zamislite - i taj posao ima svoje probleme, kao i svaki drugi. Je li lako raditi s djecom? Sigurno nije, ali to ste sami izabrali. I bilo koje drugo zanimanje ima neke svoje nedostatke i poteškoće, pa što?

I znam da ima svakakve djece, znam da ponekad mogu stvarno biti nemogući, ali pobogu... To su vaši korisnici, zbog njih škola postoji, a ne zbog vas. Pokušajte barem malo se suzdržati od pljuvanja vlastitih korisnika. Ako ne podnosite taj posao, ako vam je težak - dajte otkaz! Zašto ne?

Ali neće to učiniti, što znači da ipak nisu toliko nezadovoljni niti potplaćeni. Zapravo, broj učitelja zaposlenih na puno radno vrijeme u javnim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj se konstantno povećava već 15 godina. Od 2003. godine do danas broj učenika se smanjio za 20 posto, a broj učitelja se u isto vrijeme povećao za 29 posto.Naravno, ovaj graf ne pokazuje punu istinu. U međuvremenu su uvršteni i neki novi izborni predmeti, povećao se broj nastavnih sati itd. Postoje razlozi za povećanje broja nastavnika, to nitko ne dovodi u pitanje. Ali ako se broj nastavnika konstantno povećava, kako onda objasniti da su potplaćeni, necijenjeni i nezadovoljni? Očito postoji velika masa koja želi to raditi, inače bi napuštali taj posao i njihov broj se ne bi povećavao nego smanjivao.

Prije 16 godina imali smo 13-ero djece na jednog nastavnika, a sada ih imamo 8. To je dobro jer cijeli zapadni svijet ide prema takvom standardu gdje će svaki učitelj raditi sa što manjom skupinom djece. Hrvatska je po tom pitanju naprednija od ostatka Europe gdje su iza nas Švicarska s 10 i Švedska s 11 učenika na svakog učitelja. Netko bi možda pomislio da će ova pozitivna promjena odnosa broja učitelja i učenika dovesti do poboljšanja kvalitete obrazovanja, pa samim time i do boljih rezultata.

Ali dogodilo se upravo suprotno. Rezultati su se u međuvremenu pogoršali. Hrvatski učenici su na međunarodnom PISA testu 2009. godine osvojili 34. mjesto, a 2015. su pali na 40. mjesto unatoč većem broju nastavnika na manji broj učenika. Hrvatska je gora od skoro svih zemalja članica EU. Kad bismo u onaj izračun o plaći i BDP-u uvrstili još jednu varijablu - rezultat PISA testa - ispalo bi da su hrvatski učitelji bogovski preplaćeni u odnosu na kolege u svim ostalim EU državama.

Imam prijedlog. Tko misli da je potplaćen, necijenjen - neka da otkaz. Je li to u redu? To bi bilo sasvim fer prema svima. Dajte otkaz i potražite nekoga tko će vas plaćati više.

Ali onda oni kažu - ma nema veze što sam potplaćen/a, ja to radim radi djece, volim raditi s djecom. Ma nemoj! A zbog koga onda štrajkate? Sigurno ne iz ljubavi prema radu s djecom, sigurno ne zbog djece. Jesu li to ona ista "neodgojena, bahata djeca" s kojom "morate imati posla"?

"To je samo statistika"

Nadalje, jedna od češćih pritužbi na moje grafove im glasi: "To je samo statistika" ili "Statistika je varljiva" ili "Statistika uvijek služi za zamagljivanje istine". I onda u pravilu odgovore nekim anegdotalnim argumentom iz svoga života. Jer ono, nije bitno realno stanje iskazano u konkretnim brojkama, bitan je osobni osjećaj tog nastavnika, a on baš ima osobni osjećaj da bi trebao primati više novca jer zaslužuje. Ma nemoj, tko bi rekao?

Žalosno je da naši učitelji podcjenjuju ili čak pokušavaju potpuno diskreditirati znanstvenu disciplinu koja je u razvijenom svijetu danas cjenjenija i korištenija nego ikada. Statistika nam pomaže da lakše razumijemo svijet oko sebe i dođemo do rješenja kompleksnih problema. Ako se vama neki statistički podaci ne sviđaju, to ne znači da je kriva statistika, možda je problem u vama.

Riječ je, dakle, o potpuno neopravdanom, krajnje besmislenom i bahatom zahtjevu, čistoj pohlepi koja se pokušava opravdati lažnim emocijama i dezinformacijama, obmanama, i sve to uz 0% solidarnosti prema ostatku društva, a najmanje prema onima koji to sve trebaju platiti.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Učitelji se organiziraju: ʼNaša je dužnost oduprijeti se tiraniji straha i iracionalnostiʼ
Sindikalni porez bi bio grubo kršenje ljudskih prava
UNICEF: 168 milijuna djece gubi budućnost zbog lockdowna. Državnici trebaju otvoriti škole
Ono što Ribić predlaže Hrvatskoj već je srušeno na američkom Vrhovnom sudu
Nordijsko istraživanje: Otvorena škola bez maski ne utječe na širenje virusa
Ribićeva rulja se okrenula protiv njega: Tko je to mogao predvidjeti?
Rezultat Švedske na PISA testu ruši rasističke mitove i argumente protiv vaučerizacije u isto vrijeme
PISA i Nova Europa: 7 grafova koji nam pokazuju koliko su učitelji cijenjeni u Hrvatskoj
U većem dijelu svijeta 16-godišnjaci nisu u stanju razlikovati činjenice od mišljenja
S obzirom na visinu plaće u prosvjeti Hrvatska ima najgori PISA rezultat u Novoj Europi
Novi PISA rezultati: Hrvatska i dalje ispodprosječna, napredak ostvaruje samo u čitanju
Plenković i sindikat pali na testu socijalne pravednosti
Plaće u javnom sektoru trebale bi pratiti rast BDP-a
Koji je problem s koeficijentima?
Nadajmo se da gospođa s ovim transparentom ne predaje povijest
ʼUčitelji pripremaju djecu za svijet koji ne postoji. Zamislite da štrajkaju, recimo, ljudi koji proizvode konjska sedlaʼ
Kako su DM i Lidl ukrali profesorima dostojanstvo
Protivnici liberalizma koriste stare i isprobane metode: Tko zapravo prezire ʼobičnog čovjekaʼ?
Sindikat iskorištava djecu za svoje prljave ciljeve
Pismo profesorice koja nije imala političke veze: ʼPoštovani kolege, pitate li se kako je nama?ʼ
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Web shop
PRIKAŽI VIŠE
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: