Kako je gradonačelnik D. Miholjca gospodski očitao bukvicu Škorinom izbornom stožeru i pristašama

23.9.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Pismo gospodina Aladića je za udžbenike jer je riječ zaista o obrazovanju neukih ljudi, jednostavno objašnjeno kao da objašnjavate djetetu.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Novinarka Jutarnjeg traži od Stožera da je kazni zbog nenošenja maske
Gdje je nestalo 200.000 radnih mjesta u privatnom sektoru?
Napad na kafiće kod Knina treba okarakterizirati kao terorizam
Vjera u Boga i partijska stega: Beljak pokazao što ne valja u našoj politici
Hrvati mrze strani kapital, ali žele stranog poslodavca
Da novinari od početka postavljaju ovakva pitanja, Stožer bi bio raspušten davnih dana
Bojan Glavašević vrši pritisak na Večernjak zbog nepoćudnih kolumnista, a smeta mu i Liberal
Evo što su američki novinari pisali o Hitleru i Mussoliniju prije početka WW2
Zdravstveni savjetnik britanske vlade: ʼPovijest će pokazati da je lockdown bio monumentalna pogreškaʼ
Venezuela izabrana u UN-ovo vijeće za ljudska prava; HRW prosvjeduje
Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora
Pravobraniteljica predsjednika Vlade tvrdi da samo Vlada ima pravo diskriminirati građane, ne i obratno
Pronašli smo lika koji je povjerovao u priču da se podzemne sile osvećuju Tolušiću jer je dirnuo u osinje gnijezdo
Svjetsko bogatstvo se u 3 godine povećalo 12%, raste udio srednjeg sloja i broj milijunaša
Lekcija za Tolušića: Ovako izgleda trgovački centar bez uvozne robe
Lik koji je prijetio ubojstvom Maji Sever zbog priloga o imigrantu i sam je imigrant - i neće u zatvor
Umirovljenica (69) kažnjena jer je prodavala duhan prijateljicama da bi preživjela
Fact check: Utječe li visina učiteljske plaće na kvalitetu obrazovanja?
Kako bi izgledala reklama za žilete koja bi se svidjela uvrijeđenim konzervativcima?
23 citata koji dokazuju da je Frank Zappa bio strastveni liberal

Kako je gradonačelnik D. Miholjca gospodski očitao bukvicu Škorinom izbornom stožeru i pristašama

Pismo gospodina Aladića je za udžbenike jer je riječ zaista o obrazovanju neukih ljudi, jednostavno objašnjeno kao da objašnjavate djetetu.
PIŠE Mario Nakić

Nastup Miroslava Škore, čovjeka koji je najavio kandidaturu za predsjednika države, otkazan je u Donjem Miholjcu. Škoro je tamo trebao nastupiti za Dan grada, na račun gradskog proračuna. Gradonačelnik Goran Aladić otkazao je koncert krajem prošlog tjedna, na što je Škorin predizborni stožer reagirao kao da mu se uskraćuju temeljna građanska prava. Optužili su i gradonačelnika, koji je inače stranački nezavisan, da je to učinio pod pritiskom HDZ-a (izvor: Večernji list):

"Mislimo kako su u HDZ–u svjesni da gube od nas Slavoniju i da je i zbog toga došlo do otkazivanja te da je na nezavisnog gradonačelnika koji je u koaliciji s HDZ–om izvršen pritisak...Uostalom, izbori još nisu raspisani, kandidacijski postupak nije službeno krenuo, a jednom se predsjedničkom kandidatu i članovima njegovog orkestra oduzima ustavno pravo na rad. Vladajuća kasta koja je privatizirala državu i HDZ ne preza ni od čega kako bi zaustavila one koji joj stanu na put..."

Mate Mijić, voditelj Škorinog predizbornog PR tima na Twitteru je napisao da su "lokalni feudalci u Donjem Miholjcu tek jučer saznali za kandidaturu"..."Šokirani tom viješću, danas su zabranili njegov koncert..."

Ovakvo (namjerno) pretjerivanje i korištenje riječi "zabrana" te "uskraćivanje ustavnog prava na rad" tamo gdje nikakve zabrane ni uskraćivanja prava nema, prilično je svojstveno desnici. Već smo navikli od njih slušati koliko su, jadni, ugroženi mnogim društvenim pojavama pa se blokiranje na Facebooku i Twitteru u njihovim krugovima naziva cenzurom, a evo sad i otkazivanje koncerta na račun gradskog proračuna zabranom nastupa i rada. Može li više patetike, molim?

Drago mi je što je gospodin Aladić odgovorio na kritike u opsežnom, ali odlično napisanom pismu u kojem je adresirao Škoru, njegov najavljeni nastup u D. Miholjcu i njegov izborni stožer. Ako želite pročitati cijeli tekst, možete to učiniti ovdje, a ja ću samo citirati najvažnije dijelove:

"...politički stožer g. Miroslava Škore već je u svojim vlastitim javnim komentarima nužnost otkazivanja koncerta potkrijepio svim ključnim razlozima zbog kojih je taj koncert i morao biti otkazan. Prvo, sami su konstatirali da je nastup dogovaran prije odluke g. Miroslava Škore da javnosti obznani svoju namjeru kandidiranja na predsjedničkim izborima i prije pokretanja vlastite pretkampanje za tu svrhu. Da, to je točno. Već iz te činjenice proizlazi pitanje zašto g. Miroslav Škoro nije do danas nazvao Grad Donji Miholjac i sam otkazao koncert zbog nemogućnosti da nam isporuči onu ugovornu nakanu koju smo u obostranoj dobroj volji ugovarali? Zato je potpuno sporedno pitanje zašto je gradonačelnik tek sada otkazao ugovoreni nastup, nego zašto g. Miroslav Škoro očito uopće nije imao namjeru otkazati koncert. On je, a ne Grad Donji Miholjac, promijenio okolnosti ugovorenog koncerta. Poslovno gledano, mi smo naručili proizvod koji nam on više ne može isporučiti, nego nam je za taj isti novac, bez upozorenja da se više ne radi o istom ugovaranom koncertu, namjeravao isporučiti neki drugi proizvod koji mi nismo naručili.

...G. Miroslav Škoro doktorirao je na zaštiti autorskih prava pa se čudimo da ne razlikuje glazbu kao jedan, a politiku kao drugi proizvod. Mi smo naručili glazbu bez konotacija natjecateljske politike, a on to sada ne može isporučiti ni da hoće, nego samo glazbu s politikom. I to ne zato što smo mi ispolitizirali otkazani koncert, nego zato što je on glazbenika Miroslava Škoru učinio na takvom javnom nastupu neodvojivim od političara Miroslava Škore. I nebitno je je li riječ o formalnoj kampanji ili nekakvoj političkoj predigri, jer on je pokretanjem svoje službene stranice na društvenim mrežama jasno naznačio da je sada u političkom nadmetanju. Štoviše, na tim stranicama postoje i sadržaji u kojima je vidljivo da se na posljednjim koncertima Miroslava Škore kao glazbenika skandira "Škoro predsjednik". G. Miroslav Škoro ima pravo postati predsjednik, ima pravo na predizborni skup u vlastitoj organizaciji u Donjem Miholjcu i ima pravo šetati Donjim Miholjcem svaki dan, uz povike prolaznika "Škoro predsjednik". Ali Miroslav Škoro nema pravo Gradu Donjem Miholjcu isporučiti neugovoreni proizvod i naplatiti ga kao ugovoreni.

...dana 29. rujna Donji Miholjac slavi svojeg zaštitnika i Dan Grada. To je događaj koji povezuje sve Donjomiholjčane u zajedništvo bez razlika. Tu se brišu razlike koje mi svi imamo i nosimo u svim drugim situacijama i prigodama. Za taj dan, s takvim namjerama, angažirali smo kao glazbenika Miroslava Škoru. Bili smo sigurni da je on osoba koja u našem gradu neće izazvati nikakve podjele, nikakve otpore, nikakve animozitete među naših građanima i gostima. I da će na koncert doći svi naši građani (koji to žele), bez sekundarnih (sada političkih) preferencija kao motivacije za dolazak ili sada, nažalost, i za nedolazak. Za koncert se ne prodaju karte, ulaz je za sve građane slobodan, a plaća ga Grad koji time koncert daruje svojim građanima. No, koncert ne plaća gradonačelnik, nego Grad iz svojeg proračuna. Koncert, dakle, ipak na drugi, neizravan način plaćaju građani. Mogu li ja kao gradonačelnik svih građana sada ignorirati činjenicu da je koncert za dio građana postao i dvostruko željen (glazbeno i politički), a za drugi dio građana a priori neželjen (zbog političkih konotacija koje je u njega unio izvođač kao ugovorna strana, a ne Grad)?

Vjerujem da je svima jasno da su se okolnosti koje su bile preduvjet koncerta Miroslava Škore u Donjem Miholjcu za Dan Grada bitno promijenile njegovom voljom, a ne postupkom Grada. Odmah u trenutku promjena tih okolnosti, na koje g. Miroslav Škoro ima pravo i koje mu ja kao gradonačelnik ne zamjeram, on je trebao obavijestiti Grad o novonastalim okolnostima kako Grad ne bi došao u posljednjem trenutku u neugodnu situaciju. Tako postupa poslovni partner koji nema namjeru drugu ugovornu stranu ostaviti u neizvjesnosti razlike između ugovorenog i isporučenog.

U ovom trenutku Miroslav Škoro nigdje u Hrvatskoj, pa tako ni u Donjem Miholjcu, ne izaziva opće suglasje, nego dijeli građane na barem dvije skupine, onu "za" i onu "protiv", i to u temi koja nema nikakve veze s glazbenim ukusima, nego upravo u onom što je najneprimjerenije događaju za koji smo ugovarali koncert Miroslava Škore – u politici. Naime, legitimnom građanskom odlukom da učini samoinicijativni politički istup u smjeru namjere kandidiranja na predsjedničkim izborima, Miroslav Škoro je samoga sebe onemogućio da nastupi politički neutralno i općeprihvaćeno kao glazbenik na proslavi Dana Grada. Njegov nastup, čak i da ga on ničim takvim ne namjerava obilježiti, već za samu publiku, u ovom slučaju građane Donjeg Miholjca i njihove goste, uvodi u podjele. Neki će baš zato doći na njegov koncert, a neki upravo zato neće htjeti čak ni fizički doći na taj dio programa Dana Grada.

Miroslav Škoro (a ne Grad Donji Miholjac) više ne može ispuniti onaj ugovorni meritum koji je bio podloga ugovaranja njegova nastupa za Dan Grada u Donjem Miholjcu. Zato ni podmetanje o nekom oduzimanju ustavnog prava na rad ovdje nema nikakvog smisla. Miroslav Škoro u Donjem Miholjcu i danas može prodavati svoje nosače zvukova, mogu se u našim ugostiteljskim objektima slušati njegove pjesme (od kojih na ime autorskih prava on dobiva svoj udio), a može čak i organizirati koncert (pa čak i na Dan Grada u nekom zakupljenom ili privatnom objektu), ali inicijalno o svojem trošku, makar nakon prodaje karata završio i u dvostrukom plusu.

Gradonačelnik Donjeg Miholjca ne samo da Miroslavu Škori ne ograničava ustavno pravo na rad, nego ga čuva od neugodnosti da sutra zajedno završimo pred sudom (ili barem Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa) zbog pogodovanja u prikrivenoj kampanji potpuno jednako nedopuštenoj kao i u slučaju prikrivenih reklama..."

Nemam što drugo reći nego čestitati gospodinu Aladiću koji je na ovako lijep, gospodski način, objasnio Škorinom populističkom timu, Mijiću i široj hrvatskoj javnosti, što znači kandidiranje na političkim izborima, koja je razlika između nastupa za javni novac i u privatnom aranžmanu itd. Mnoge stvari bi mnogi iz ovog pisma mogli (i trebali) naučiti. Nadam se i da hoće.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: