Kako se kaže - Пенава ili Pjenava?

19.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako se kaže - Пенава ili Pjenava?


PIŠE Mario Nakić

"Ovo smatram činom agresije", reakcija je Ivana Penave (hrv. Pjenave?), gradonačelnika Vukovara, na Statut grada Vukovara napisan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Nakon toga je predloženi statut bacio na pod.

Ne znam je li građanima RH jasno što je Penava zapravo rekao. Za njega je pismo agresija. Kako može pisana riječ biti čin agresije?

Agresija = neizazvan napad na tuđu zemlju, osvajanje tuđeg teritorija, odnosno protupravna uporaba oružane sile neke države protiv suverenosti, teritorijalne. cjelovitosti ili političke neovisnosti druge države; oružani napad na teritorij druge države, kojim se krši međunarodno pravo (Leksikografski zavod Miroslav Krleža)

Često možemo čuti iz desničarskih krugova kako se bune zbog nekakve političke korektnosti. Po njima, ta politička korektnost ubija današnju kulturu, medije i općenito komunikaciju među ljudima. Kad o tome pričaju, oni u pravilu misle na lijeve SJW-e i LGBT udruge koje su po njima "preosjetljive". Ali evo, moram primijetiti još jednom da nema osjetljivijih pahuljica od hrvatskih desničara.

Što sve može hrvatski desničar smatrati činom agresije? Očito bilo što. Knjiga - čin agresije. Riječ - čin agresije. Krivi pogled - čin agresije. Čovjek ovdje više ne zna kako da se pozdravlja, što smije napisati ili reći da ga ne bi preosjetljive hrvatske pahuljice optužile da vrši agresiju nad njima.

Ovo je zapravo opasno jer se smatra da je na agresiju krajnji i logični odgovor - agresija. Kao da unaprijed žele opravdati svoju buduću agresiju (koja bi mogla biti stvarna, fizička) tako što će svaki verbalni ili pisani čin koji se njima ne sviđa proglasiti agresijom, da mogu opravdati svoje ponašanje i stvarno ugnjetavanje manjina koje im očito jako smetaju.

Dvojezičnost u javnim institucijama je u skladu s Ustavom RH i propisana je zakonom u svim lokalnim sredinama s određenim udjelom nacionalne manjine. To ne bi trebao biti nikakav problem u 21. stoljeću i ne znam zašto se oko toga pravi tolika buka. Gradsko vijeće i gradonačelnik moraju poštivati Ustav kao najviši pravni dokument u državi. Odbijanjem provedbe zakona u Vukovaru Penava i veći dio vukovarskog gradskog vijeća zapravo iskazuju nepoštivanje Ustava RH i ove države.

Država bi trebala u toj situaciji učiniti sve da se njeni zakoni i ustavnopravni poredak RH provode na cijelom njenom području. Bilo bi logično da Ministarstvo uprave razriješi dužnosti gradonačelnika, raspusti gradsko vijeće, odredi privremenog upravitelja i raspiše prijevremene lokalne izbore. I tako dok god se ne izabere lokalna vlast koja će poštivati ustavnopravni poredak RH.

Ako se to ne dogodi, onda to znači da ova država ne funkcionira. Ako Penava ne mora poštivati Ustav i zakone RH, zašto bi ih poštivao itko drugi?

A onda je vukovarski gradonačelnik pokušao optužiti vijećnike SDSS-a za ono što on radi:

"Ponijeli ste se kao da je nikad nije bilo. Znam da su vam bitni politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani. Vaš su uzor četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosrpske agresije, bit ću i jučer, danas, sutra - svim sredstvima!"

Prvo, što će njima sada bilo kakvi politički bodovi? SDSS nema svoga kandidata na nadolazećim predsjedničkim izborima. S druge strane gospodin Penava je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Ovo daleko više izgleda kao njegova osobna predizborna kampanja u kojoj pokušava dokazati koliki je Hrvat, a razina hrvatstva se u HDZ-u očito prikazuje mržnjom prema Srbima. Ćirilica ima veze s velikosrpskom agresijom isto kao i s hrvatskom državom. A kakve tek veze ima Statut grada Vukovara s velikosrpskom agresijom? Podsjećam vas, nikakve agresije nema, živimo u 21. stoljeću.

Priča o silovanim ženama i mrtvoj djeci je toliko jadna, patetična i pogrešna da je to neopisivo. Koga je ćirilica ubila ili silovala? Nijedno pismo, nijedan jezik nije "agresija". Agresija je neizazvani oružani napad jedne države na drugu. Jesu li hrvatski političari potpuno skrenuli s uma, što se to događa?

Osim toga, optužbe zbog neprocesuiranja ratnih zločina na vukovarskom području potpuno su deplasirane. Što s tim optužbama imaju pripadnici srpske manjine u Vukovaru? Pa nisu vam oni u pravosuđu. Je li ministar pravosuđa Srbin? Što se njemu ne obratite?

Tako da zaista ne postoji nikakvo opravdanje za odbijanje dvojezičnosti u službenim institucijama u Vukovaru niti bilo gdje drugdje gdje živi veći broj pripadnika neke manjine. Takva praksa je uobičajena u civiliziranom svijetu, ona ni na koji način ne ugrožava većinski narod.

Neki ljudi hvale i slave Penavu i njegove vijećnike koji su napali srpsku nacionalnu manjinu i jedva dočekali povod da siju nacionalnu mržnju prema Srbima. Kažu da je to "hrabro". Ne, to nije hrabro. Hrabro je bilo 1991. ne pobjeći nego stati u obranu od stvarne agresije višestruko nadmoćnijeg napadača. Sada se vi sve više ponašate kao bullyji vježbajući svoju nadmoć nad manjinama.

Anketa
Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: