Novi zakon o oružju nije idealan, ali je bolji od prethodnog

18.6.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Tko su pravi kompleksaši koji ne znaju dostojanstveno podnijeti poraz?
EU izbori: Matija Posavec (HNS) odgovara na naša pitanja
Zašto Hrvati romantiziraju Orbana?
Kafiće i teretane treba otvoriti ne radi njihovih vlasnika i radnika, već radi nas - gostiju i korisnika
Kako je pukla ljubav između ljevice i HDZ-ovog stožera
Indija uspješno pobjeđuje siromaštvo, ali Nigerija je novi gorući problem
Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!
Kako bi izgledala reklama za žilete koja bi se svidjela uvrijeđenim konzervativcima?
Antifašisti došli prosvjedovati protiv neonacista pa završili u zatvoru
Bernardić je imao odličnu priliku, uprskao ju je
ʼNe volite komunizam, ali vam je kineski kapital dobrodošao. Kako to?ʼ
Vuković prešla s neoliberala na libertarijance...i opet se pošteno izblamirala
Pučka pravobraniteljica okrivljuje poslodavce i privatni sektor za sve što je napravila država
Hippie pokret i liberalizam: Što iz njega možemo naučiti
Izbori u Španjolskoj: Liberali doživjeli potop, socijalisti zadržali vlast, a desni populisti izbili na treće mjesto
Nađi: ʼDrugi nude novog gradonačelnika, ja nudim novi sustavʼ
Lockdown u Europi poslužio policiji da tlači pripadnike manjina i imigrante
Lauc pozvao na prosvjed: ʼAko nastavite šutjeti, mjere će biti sve strože i strožeʼ
Ove zemlje imaju najjednostavniji porezni sustav u razvijenom svijetu
HTZ-ove tužbe protiv britanskog blogera lude su i besmislene na više razina

Novi zakon o oružju nije idealan, ali je bolji od prethodnog


PIŠE Mario Nakić

Večernji list je jučer objavio članak senzacionalističkog naslova "Novi zakon o oružju: hoće li Hrvatska postati 'mali Divlji zapad'?" kojim su pokušali još malo proširiti strah od "amerikanizacije" hrvatskog društva zbog malih promjena koje novi zakon donosi. U članku su stavili fotografiju s prosvjeda za kontrolu oružja u SAD-u gdje je posjedovanje oružja zaštićeno 2. amandmanom Ustava, a pravo na samoobranu i zaštitu imovine svim sredstvima je također nedodirljivo, što je potpuno neusporedivo sa situacijom u Hrvatskoj.

Sami Večernjakovi sugovornici demantirali su tendenciozni naslov, a stiglo nam je i reagiranje Edgara Franjula, predsjednika Hrvatskog saveza akcionog streljaštva.

U navedenom tekstu je podnaslov "Mnogo ilegalnog oružja" iako se u samom tekstu ne spominje uopće posjedovanje "ilegalnog" oružja, primjećuje Franjul čije reagiranje prenosimo u nastavku teksta.

Novinar navodi da prema novom zakonu, postupak nabave oružja ubuduće neće pratiti operativna provjera policije kao što je to do sada bio slučaj, a uz to ukinuta je i obveza zdravstvenog pregleda svakih pet godina ako je vlasnik oružja mlađi od sedamdeset godina. Jedino što će policija provjeravati svakih pet godina jest je li osoba s dozvolom za nošenje oružja kazneno ili prekršajno osuđivana i shodno tome po potrebi joj oduzimati oružje.

No, novinar odmah demantira sam sebe, izjavom Dubravka Gvozdanovića, sudskog vještaka za vatreno oružje i predsjednika Hrvatskog saveza praktičnog streljaštva, koji kaže:

"Dakle, da najprije razjasnimo jednu stvar – kod nabavljanja prvog oružja isto ćete, baš kao i do sada, morati proći operativnu provjeru i liječnički pregled. Razlika je u tome da po novome više nećete morati svakih pet godina ili prilikom nabavljanja svakog novog oružja ići na liječnički pregled, policajci vas neće provjeravati kod susjeda i tako dalje, što je jako dobar i logičan korak naprijed. Da slikovito objasnim, ako ste vi počinili neki prekršaj ili kazneno djelo koje vam onemogućuje da nosite oružje, policija će vam ga i tako odmah oduzeti. Isto tako vaš obiteljski liječnik ima zakonsku obvezu, ako primijeti neku bolest koja bi smanjila mogućnost rukovanja oružjem, odmah to prijaviti. Znači, svi nositelji oružja u biti su cijelo vrijeme pod nekom vrstom nadzora, zbog čega su ove provjere svakih pet godina sasvim nepotrebno i iracionalno trošenje financijskih i ljudskih resursa."

Slijedi podnaslov "Lovačka društva su sigurnost", koji opet nema veze sa samim sadržajem, u kojem se navodi:

Razlozi zbog kojih netko može zatražiti dozvolu za držanje ili nošenje oružja i dalje ostaju isti kao i do sada, pa pojedinac oružje može dobiti ako smatra da mu je ugrožena osobna sigurnost, ali i radi bavljenja lovom i/ili sportom. Prema statistici s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano 266.885 komada oružja, a od te brojke u vlasništvu fizičkih osoba bilo je 259.615 komada oružja, dok je u vlasništvu tvrtki njih 7270. Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima 103.903, a od ukupnog domaćeg “arsenala” 176.011 komada odnosi se na dugo, a 90.874 na kratko vatreno oružje. Do nerazmjera broja osoba koje imaju dozvolu i oružnih listova dolazi zato što se na svaki oružni list mogu registrirati tri komada oružja. Uz ove službene brojke procjenjuje se kako diljem Lijepe naše postoji i oko pola milijuna komada ilegalnog oružja.

Evo konačno i tvrdnje iz prvog podnaslova, naravno, ničim dokazane, bez izvora podataka i paušalno i neutemeljeno iznesene. Nitko nikada nije obrazložio tko je, kako i na koji način utvrdio da u Hrvatskoj ima oko pola milijuna komada ilegalnog oružja!

Nijedan novinar nikada nije pokazao niti jedan ilegalni pištolj ili pušku nabavljenu na crnom tržištu (koje postoji i na kojem se snabdijevaju kriminalci, kao i u svugdje u svijetu), niti je prebrojio to famozno ilegalno oružje…

Slijedi izjava kojom novinar opet demantira sam sebe i svoj bombastični naslov:

"Ne vjerujem da će zbog novog zakona biti više oružja u opticaju jer smatram da stvarno mali broj pojedinaca ima potrebu za gomilanjem oružja. Poznajem tri i pol tisuće lovaca i svaki od njih ima dvije do tri puške i to je to, jednostavno nemaju potrebu imati više oružja – kazuje Slavoljub Marčićev, tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije, napominjući kako, suprotno nekim mišljenjima koja prevladavaju u javnosti, sama lovačka društva predstavljaju veliku dozu sigurnosti jer nijedan lovac ne može iskakati iz zadanih normi. Ako ipak prekrši jedno od mnogih pravila, ekspresno ostaje bez oružja." (Slavoljub Marčićev, tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije)

Elementarna matematika je nepobitna: ukupni broj legalnih vlasnika vatrenog oružja u Hrvatskoj je 103.903. Po popisu stanovništva 2011. broj stanovnika RH je 4.284.889 stanovnika. Dakle, postotak stanovnika u Hrvatskoj koji legalno posjeduju vatreno oružje je 2,42%. Toliko o „prenaoružanosti“, o „arsenalima oružja“ i sličnim glupostima.

Prijedlog novog zakona konačno više nije uperen protiv legalnih vlasnika oružja, što je do sada bio slučaj. Legalni vlasnici vatrenog oružja, sportski strijelci, lovci, kolekcionari i oni koji oružje imaju za samoobranu, do sada su bili tretirani kao građani trećeg reda, maltretirani liječničkim pregledima svakih pet godina, produljenjima važenja oružnih listova i ponovnim plaćanjem pristojbi na svaki komad vatrenog oružja kod svakog produljenja. Da ne spominjemo činjenicu da svaki legalni vlasnik vatrenog oružja mora izuzetno paziti što radi, priča i kako se ponaša, jer, dovoljno je nekoga takvog čak i lažno prijaviti i policija oduzima oružje.

Ovaj prijedlog zakona nije idealan, no puno je bolji od postojećeg, koji su pisali birokrati i neznalice. Ovaj prijedlog napisan je nakon javnih savjetovanja zainteresirane javnosti, a primjedbe i prijedloge, koji su u većini od strane MUP-a usvojeni, dostavljeni su od predstavnika streljačkih i lovačkog saveza, udruženih u Koordinaciju udruga koje se bave streljaštvom (Hrvatski streljački savez, Hrvatski savez za praktično streljaštvo, Hrvatski savez za akciono streljaštvo te Hrvatski lovački savez), a koji su u postupku donošenja novog zakona o oružju iznijeli svoje primjedbe i prijedloge, zaključuje predsjednik Hrvatskog saveza akcionog streljaštva.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: