SDP propušta priliku pozicionirati se kao prava alternativa vladajućoj politici

1.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

SDP propušta priliku pozicionirati se kao prava alternativa vladajućoj politici


PIŠE Mario Nakić

SDP propušta veliku priliku da se pozicionira kao alternativa HDZ-u, a tu priliku propušta isključivo zbog nemogućnosti i nedovoljno želje da se obračuna s avetima vlastite zločinačke ideologije.

Davor Bernardić, iako se vidi da nema dovoljno iskustva niti spretnosti, ipak mi se čini kao osoba koja bi bila u stanju kreirati razumnu politiku, ali previše je ljudi u njegovoj blizini i pri samom vrhu stranke koji ga u tome onemogućuju. Karolina Leaković, donedavna međunarodna tajnica i predsjednica Sindikata zaposlenih u SDP-u, možda je najbolji primjer one struje koja ne dozvoljava stranci da promijeni dosadašnji, dokazano samoubilački smjer.

Bernardić je u stanju, na primjer, shvatiti da nema smisla zabranjivati aplikaciju Uber. Leaković ga zbog toga osuđuje budući da je napisala na svome profilu "Zašto istaknuti članovi SDP-a toliko srčano brane Uber?" - status s kojim je osvojila i titulu "Našist tjedna" prema izboru korisnika Facebook stranice Liberal.hr. Ona vjerojatno nije ni svjesna kakvu poruku o svojoj stranci tim statusom šalje u javnost. Nije to sve, cijeli njen Facebook profil je zapravo pravi manifest SJW kulture: Tito i NOB, moderni feminizam, dolje Macron, gore Bernie Sanders, socijalizam je "in"...Tako nekako.

Ona je izabrana da sudjeluje u kreiranju novog političkog programa stranke, tako da znamo da se SDP sigurno neće promijeniti. I dalje će ostati zarobljen u tekovinama revolucije NOB-a i Josipa Broza Tita, i dalje će biti na strani privilegija i javnog sektora, i dalje će se zalagati za što više regulacija nad gospodarstvom. Možda će sad postati još i ekstremniji u tom pravcu, što je zaista porazno.

Davor Bernardić je u nedavnom intervjuu za Novi list izjavio: "Ako imamo zakon zbog Agrokora, onda bismo trebali imati zakone i za radnika, i za malog poduzetnika...". Bože, koliko je u krivu! Zakon za Agrokor neće pomoći Agrokoru, budući da Agrokor nije živa osoba, a živim osobama - kupcima, radnicima - neće pomoći što će država baciti stotine milijuna ili možda čak milijarde njihovih eura u konačnici - samo zahvaljujući tom zakonu. Ne samo da nam ne treba zakon za Agrokor, nego nam isto tako ne treba poseban zakon niti za jedan subjekt u gospodarstvu. To bi jedan socijaldemokrat, ako se uistinu zalaže za jednakost prilika, trebao znati.

Kad bi vodstvo stranke moglo uvidjeti važnost potrebe ozbiljnog zaokreta, shvatili bi da im je to jedina šansa za opstanak. Jer regulacije i intervencionizam u ekonomiji su pozicija koju HDZ čvrsto drži. SDP na istoj poziciji ne može ugroziti vladajuću stranku. Zašto se SDP ne bi postavio na suprotnu stranu? Zašto ne bi rekli: "Mi smo na strani malog čovjeka, radnika, nezaposlenih. Mi shvaćamo što je dosadašnja intervencionistička politika učinila tim ljudima i želimo da se ona prekine. Želimo dati ljudima mogućnost da rade i žive dostojanstveno." Kako bi to izgledalo? Kad bi SDP odbacio trulu ideologiju iz 20. stoljeća i zaboravio u svakoj drugoj rečenici isticati svoju privrženost Titu i NOB-u, kad bi se okrenuli problemima 21. stoljeća i postavili suprotno od politike vladajuće stranke, koja se već dokazala lošom, što bi SDP time izgubio?

Vjerojatno bi izgubio nekolicinu radikalnih članova, kao što je Karolina Leaković, ali takvi ionako više pripadaju Radničkoj fronti. S druge strane, SDP bi na taj način ponudio glasačima izbor i alternativu i dokazao bi svoju poziciju glavne oporbene stranke. Međutim, to se neće dogoditi jer Bernardić nema volje niti potporu članstva za takav potez. Umjesto toga, pozicionirat će se kao još jedna stranka koja brani klijentelizam, otpornike reformama i glomaznu birokraciju. Njihov je problem samo što takvo biračko tijelo već pripada HDZ-u.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Socijaldemokracija u Hrvatskoj svela se na puku jugonostalgiju
Milanović bi bio idealan reformator HDZ-a
SDP želi ukinuti prirez u Zadru, UGP i Centar protiv
Tko je Branko Kolarić, novi miljenik medija i širitelj straha i panike?
Sada je pravo vrijeme da Vlada ukine minimalac
Zašto Bernardić ne želi model skandinavskih socijaldemokrata za Hrvatsku?
SDP-ov prijedlog zakona o marihuani je loš. Holy obmanjuje javnost, nije riječ o liberalizaciji i ʼpotpunoj legalizacijiʼ
Zašto Mrak Taritaš ne raspusti svoju stranku i jednostavno se priključi SDP-u?
Socijaldemokracija ili ksenofobija?
SDP-ova ekonomistica predlaže da država spusti cijene i povisi plaće. Tko će to platiti?
Ovaj lik je car: Bio je potpredsjednik antireformske vlade, a sada se sjetio da Hrvatska treba reforme
Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj
Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku
Pobjednici i gubitnici
Je li Holy upravo pozvala na privatizaciju HŽ-a?
Nominirala sam Obersnela za nagradu grada Rijeke zbog manjka u proračunu. Njegov odbor je odbio nominaciju...
I SDP kapitulirao pred populizmom: Zašto banke ne nude kredite s istom kamatom u Njemačkoj i Hrvatskoj?
Zašto ću podržati referendumsku inicijativu Živog zida
Hrvatska javna uprava je toliko loša da je i radikalne ljevičare pretvorila u neoliberale
Holy za loše stanje medijskih sloboda okrivila novinare i profit, a D. Orešković želi više javnog novca za ʼneprofitneʼ medije
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: