Ivica Puljak: Nisam više mogao gledati kako Split stagnira

FOTO: Facebook
29.4.2021.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ivica Puljak: Nisam više mogao gledati kako Split stagnira


PIŠE Mario Nakić

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar za gradonačelnika Splita, prema posljednjim anketama ima realne šanse za prolazak u drugi krug, a onda i za pobjedu na lokalnim izborima u Splitu. Puljak je dobro poznat hrvatskoj javnosti prvenstveno kao znanstvenik i popularizator znanosti u hrvatskim školama, a kao kandidat umjerene, progresivne opcije centra, jedan je od naših favorita na predstojećim izborima. Postavili smo mu stoga standardna pitanja kako bismo približili njegova razmišljanja našim čitateljima.

* Građani Vas znaju kao uglednog znanstvenika, ali malo njih je upoznato s Vašim konkretnim postignućima. Možete li navesti koja su Vama osobno najveća dostignuća u znanstvenoj karijeri?

- Moje najvećih znanstveno dostignuće je sudjelovanje u otkriću Higgsovog bozona. Bio sam voditelj skupine znanstvenika iz cijelog svijeta koja je bila jedna od najvažnijih grupa u njegovom otkriću. Teorijski fizičari su predvidjeli hipotetske čestice koja svim ostalim česticama daje masu, a naš tim znanstvenika dokazao je njeno postojanje. Neizmjerno je dobar osjećaj znati da si pridonio tako važnom otkriću, za koje su Francois Englert i Peter Higgs kasnije dobili i Nobelovu nagradu.

Koautor sam velikog broja znanstvenih radova, dobitnik državnih nagrada za znanost i brojna druga priznanja, ali moram priznati da jednakim postignućem smatram to što svoje znanje uspješno prenosim generacijama studenata, kao i djeci kojima držim predavanja u osnovnim školama i vrtićima. Puno energije i vremena ulažem u popularizaciju znanosti i za mene nema boljeg osjećaja od toga kada motiviram mlade ljude i zainteresiram ih za znanost. 

* Zašto ste se odlučili ući u politiku i kandidirati za gradonačelnika?

- Kvart u kojem živimo u Splitu nije imao osnovnu školu pa smo supruga Marijana i ja okupili jednu malu skupinu građana koja je godinama radila pritisak na gradsku vlast, sve dok škola nije izgrađena. Iz toga je prvo proizašla građanska inicijativa, a potom i stranka.

Politikom se ne bavim iz osobne koristi, realizirana sam osoba s uspješnom karijerom, ali ne mogu i ne želim sjediti i kritizirati sve što se u našem društvu danas događa i pritom ne činiti ništa. Da bi se promjene dogodile, netko ih treba pokrenuti, ništa se neće poboljšati samo od sebe.

Kada je riječ o lokalnim izborima, više nisam mogao gledati kako Split stagnira. Naš grad, naš centar svita, više od desetljeća vladajućim garniturama služi za ostvarivanje osobnih interesa. Gradske vlasti bavile su se političkom trgovinom, besramno upražnjavajući neke sasvim privatne ambicije, umjesto da rade za javni interes.

Mogao sam promatrati sve to sa strane, ali moja je odgovornost dati svoj doprinos društvu. U protivnom, sve ono što sam do sada naučio i sve vrijednosti za koje se zalažem, nemaju smisao. Imam dovoljno znanja, volje i iskustva da svojim sugrađanima ponudim viziju koja će im probuditi optimizam i Splitu omogućiti prekid stagnacije i razvoj u smjeru modernog, uspješnog grada.
 
* Koji su po Vama najveći problemi u Splitu i kako ih planirate riješiti?

- Zbrinjavanje otpada, komunalni problemi i vrlo nizak standard škola tri su velika problema s kojima ću se odmah pozabaviti. Među mojim prvim potezima bit će micanje smeća s ulica i čišćenje grada, a potom i izgradnja parkirališta i garaža, budući da je u Splitu danas gotovo nemoguće naći parkirališno mjesto.

Osim toga, postoje čitavi dijelovi grada koji nemaju kanalizaciju, dok vodu za piće nakon svake kiše prokuhavamo. Kada je riječ o školama, mnoge od njih nemaju dvoranu za tjelesni odgoj pa djeca vježbaju u atriju, a neke pak rade u tri smjene.

Obrazovanje je područje na koje sam posebno osjetljiv, smatram da je ovako nizak standard nedopustiv i da moramo funkcionirati po europskim kriterijima. U prvom mandatu izgradit ćemo najmanje jednu osnovnu školu, napraviti većinu dvorana i u niže razrede uvesti cjelodnevni boravak. Nakon dva mandata sve škole u Splitu će biti u jednoj smjeni, sve će imati dvorane i kuhinje. Split će biti jedan od gradova s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj.

Postoji još cijeli niz problema koji se ne mogu riješiti preko noći, ali se može započeti njihovo rješavanje, kao i niz nedovršenih projekata koje namjeravamo završiti. 

* Što najviše zamjerate aktualnoj gradskoj vlasti, a što oporbi?

- Aktualnoj gradskoj vlasti, kao i onim prethodnima, zamjeram to što se nisu bavili razvojem grada niti radili u interesu građana. Splitu su nanijeli dugoročnu štetu i trebat će vremena, truda i znanja da se ta šteta popravi i da se grad izvuče iz stanja u kojem se trenutno nalazi. Zamjeram im što nisu ispunili obećanja koja su dali građanima i što su im narušili optimizam i vjeru da može biti bolje.

Kada je riječ o oporbi, ne bi bilo pošteno svrstati sve u istu kategoriju. Iako postoje oni koji su se kompromitirali i držali ljestve vladajućima, postoje i ljudi koji su upozoravali na probleme, nudili rješenja i pokušavali promijeniti stanje.

* Imate li neke strateške projekte u planu, koje i koliko će oni koštati?

- Od strateških projekata završit ćemo sanaciju odlagališta Karepovac, zatim realizirati projekt Žnjan, izgraditi garaža kojw su spremna, te pripremiti projekte za ostala parkirališta, dovršiti strategiju razvoja grada u koju ćemo ugraditi ambiciju da Split bude centar Dalmacije i cijele regije, izraditi novi GUP u koji ćemo ugraditi velike strateške projekte Kopilice i Istočne obale, izgraditi nove ceste i biciklističke staze, zaštiti Marjan, modernizirati gradsku upravu, gradske tvrtke i javne ustanove...

Veliki dio sredstava za ove projekte je ili osiguran iz gradskih, državnih ili EU sredstava, ili će se realizirati kroz koncesije i partnerstva s privatnim investitorima. Najveći problem grada Splita nisu sredstva, nego nedostatak vizije i sposobnosti da se stari projekti napokon dovrše, a novi projekti osmisle i onda realiziraju.

* Koja je Vaša vizija Splita u budućnosti?

- U mojoj viziji Split je centar svita, moderan, najbolji grad u ovom dijelu Europe. Iz njega ne ispraćamo talentirane, mlade ljude, već ih dočekujemo. To je grad koji osluškuje i odgovara na potrebe svojih građana, grad u kojem se otvaraju radna mjesta i grad koji je uređen, ugodan i privlačan, kako građanima, tako i poduzetnicima, ali i gostima koji u njega navraćaju tijekom cijele godine.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: