Vezani članci:
Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja
Novo na Liberalu:
Odlična vijest: Hrvatska ima uvjerljivo najveći godišnji rast BDP-a u EU
Reklama koja prikazuje obiteljsko nasilje na šaljiv način je neprimjerena - kaže pravobraniteljica Ljubičić
Najveća kupovina glasova u povijesti RH
Ima li smisla da država sufinancira bogataše pri kupovini luksuznih automobila?
Regulacije nisu suprotnost slobodnom tržištu nego njegov sastavni dio
Član predsjedništva Fokusa uhljebio u državnu agenciju 10 stranačkih kolega u 4 mjeseca
Odjeci Februarske revolucije: Lijeva oporba treba zajednički izaći na izbore
Možemo nije suprotnost HDZ-u nego konkurencija
Potpuni debakl medija i crvene revolucije: Sad se vidi koliki im je doseg
Huškanje na imigrante kao politička strategija za prikupljanje glasova
Einstein o slobodi govora, birokraciji i individualizmu
Centar: Vlada od Vujnovca stvara prvog hrvatskog oligarha
Rezultati izbora u Nizozemskoj trebali bi u Europi biti shvaćeni kao grubo buđenje
Novi predsjednik Argentine obećao rezanje potrošnje, ukidanje ministarstva obrazovanja i državne banke
Iranofilija u BiH sve izraženija, mediji se to više i ne trude prikriti
Mediji su iz političkih razloga pokušali zataškati motiv masovnog ubojstva u školi u Nashvilleu
Što kažu obični Palestinci iz Gaze: 'Hamas je kriv za ratove, a mi plaćamo cijenu'
Medijske manipulacije o rezoluciji UN-a i glasanju Hrvatske 'protiv primirja u Gazi'
Tko su zapadni palestinofili? Možemo ih svrstati u tri skupine, ovo su njihove karakteristike
Izrael sada treba stati na loptu i odustati od kopnene ofenzive, ali to neće učiniti zbog jednog čovjeka
Kako je došlo do simpatija dijela zapadne ljevice prema islamističkim teroristima?
Bombardiranje bolnice u Gazi - primjer medijskih manipulacija i propagande
Europska unija mora hitno mijenjati imigrantsku politiku
Orwell o intelektualcima i novinarima, kao da je danas: 'Oni koji bi trebali čuvati slobodu, najviše je preziru'
Kako je feminizam spao na ovo?
Kako su mediji sasvim nenamjerno pomogli ekspanziji hrvatskog turizma
John Stuart Mill je 1869. predlagao 'slobodno tržište' među spolovima
Ima li većih socijalista nego na hrvatskoj desnici?
Zabrana rada nedjeljom: Svi postavljaju kriva pitanja
Strah od slobode govora

Pevex: Preuzimanje je bilo po zakonu, moralno i pošteno


Piše: Liberal.hr
25.6.2020.
Prosječna ocjena čitatelja: 3

Pevex: Preuzimanje je bilo po zakonu, moralno i pošteno

Pevex: Preuzimanje je bilo po zakonu, moralno i pošteno


Piše: Liberal.hr
25.6.2020.
Prosječna ocjena čitatelja: 3

Iz tvrtke Pevex d.d. reagirali su na nedavni članak autora Hrvoja Markovića zahtjevom za ispravak koji prenosimo u cijelosti:

"16. lipnja 2020. u elektroničkoj publikaciji portala Liberal.hr objavljen je članak pod naslovom: „Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja“. U članku su iznesene neistinite informacije koje PEVEX d.d. i njegovu Glavnu skupštinu dovode u vezu s politikom, točnije političkom strankom HDZ-om, Ministarstvom gospodarstva i ranijim dužnosnikom toga ministarstva te se netočno iznose informacije o odlukama koje je Glavna skupština donijela u nastojanju da se politiziraju prava dioničara, slobodno trgovanje i odluke Glavne skupštine, čime je postupljeno protivno pravilima novinarske struke i na štetu ugleda PEVEX d.d.

PEVEX d.d. je na temelju stečajnog plana iz 2012. preoblikovan iz društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo te je 15% iznosa tražbina stečajnih vjerovnika PEVEC d.o.o. i PEVEC ZAGREB d.o.o. pretvoreno u dionice, dok je 85% iznosa njihovih tražbina otpisano. Od samog preoblikovanja do danas PEVEX d.d. u nijednom trenutku nije imao niti ima većinskog vlasnika, dok su se najveći pojedinačni dioničari tijekom tih godina mijenjali. Prvo je to bila Republika Hrvatska. Nakon Republike Hrvatske najveći pojedinačni dioničar bila je Samoborka d.d., potom Dicentra d.o.o., zatim Energia naturalis d.o.o., a trenutno je g. Vujnovac.

U članku se neistinito navodi da je Ministarstvo gospodarstva, kao i zamjenik ministra gospodarstva imao „ulogu“ kod stjecanja dionica Peveca i odluke o Glavne skupštine o izboru članova Nadzornog odbora od 1.6.2016.

Naime, Republika Hrvatska, odnosno Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) sastavljeno od 9 članova (predstojnik Državnog ureda, zamjenik ministra nadležnog za gospodarstvo, zamjenik ministra nadležnog za financije, zamjenik ministra nadležnog za turizam, zamjenik ministra nadležnog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, zamjenik ministra nadležnog za poljoprivredu i zamjenik ministra nadležnog za branitelje koje imenuje Vlada Republike Hrvatske te predstavnik sindikata i predstavnik poslodavaca) je 5.11.2015. donijelo odluku o davanju suglasnosti na uvrštenje svojih dionica Peveca na Listu dionica koje će se bez naplate dodjeljivati hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Dakle, predmetna je odluka donesena za vrijeme koalicijske Vlade SDP-a. Navedeno je lako provjerljivo i nalazi se na internetskoj stranici CERP-a.

Nadalje, na Glavnoj skupštini održanoj 1.6.2016. punomoćnik CERP-a bio je zamjenik ministra gospodarstva - član Upravnog vijeća CERP-a po funkciji sukladno tada važećoj odredbi članka 30. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske.

Članove Nadzornog odbora predložio je tadašnji Nadzorni odbor čiji je predsjednik bio Želimir Kodrić, ujedno i predsjednik uprave Samoborka d.d., te su podnesena dva protuprijedloga i to protuprijedlog dioničara Dicentra d.o.o. od 17.5.2016. i protuprijedlog dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. od dana održavanja. Glavna skupština je izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. većinom od 63,90%. S obzirom na to da je CERP imao 11,30% udjela u temeljenom kapitalu, jasno je da bi Glavna skupština izabrala članove Nadzornog odbora predložene od dioničara Hita-Vrijednosnice d.d., Societe Generale – Splitska Banka d.d. i Privredna Banka Zagreb d.d. i da je punomoćnik CERP-a glasao protiv njihovog prijedloga.

Konstrukcija negativnog i tajnog o davanju javne ponude za kupnju dionica društva PEVEX d.d., a ne sredstva zaštite manjinskih dioničara i transparentnosti, te o isplati dividende dioničarima društva PEVEX d.d., koje pravo na sudjelovanje u dobiti pripada svakom dioničaru, predstavlja isključivo nastojanje nanošenja štete društvu PEVEX d.d. za kupnju čijih dionica su bile objavljene dvije javne ponude i to 2016. od tada najvećeg dioničara Samoborka d.d. po cijeni od 105,80 kn po dionici i 2017. od dioničara Dicentra d.o.o. po cijeni od 199,00 kn po dionici. Isto tako, odluku o isplati dividende donijela je Glavna skupština jednoglasno u kolovozu 2018., dok je odluku o spajanju dionica, Glavna skupština donijela većinom od 97,53%. Nijedna od navedenih odluka nije donesena na prijedlog dioničara Dicentra d.o.o. ili dioničara g. Radića."

Pevex d.d.
Predsjednik Uprave
Jurica Lovrinčević

Ocijeni članak

Sadržaj Liberala mogu ocjenjivati samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!

Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT/BIC: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE O TEMI:
VIŠE IZ RUBRIKE:

Komentiraj članak

Komentirati na portalu mogu samo registrirani članovi. Učlanite se ovdje.
Mala škola liberalizma
Udruga Liberal.hr
O Udruzi Liberal.hr
Udruga Liberal.hr osnovana je s ciljem promicanja osobnih i ekonomskih sloboda u Republici Hrvatskoj. Djeluje prvenstveno preko ovog portala. Liberal je od svoga početka 2016. do danas dao značajan doprinos u raspravama oko javnih politika uvijek štiteći prava i slobode građana. Naša misija je educirati javnost i podizanje svijeti o građanskim pravima i posljedicama koje određene politike mogu imati na njihove živote. Više o radu i ciljevima udruge možete pročitati ovdje.

Ako želite i možete doprinijeti radu Udruge - bilo svojim aktivnostima i zalaganjem ili bar uplaćivanjem godišnje članarine, kliknite ovdje i ispunite pristupnicu za učlanjenje.
Doniraj
Ovaj portal financira se dobrovoljnim članarinama i donacijama naših čitatelja. Pomozite nam da budemo još bolji, postanite jedan od naših donatora!

Donirati nam možete preko Paypala - klikom ovdje ili preko e-bankarstva, ako skenirate ovaj barkod:Za broj žiroračuna i ostale informacije kliknite ovdje.