Darko Zver: Plaće Čakovčana mogu se povećati privlačenjem novih investicija

26.4.2021.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Darko Zver: Plaće Čakovčana mogu se povećati privlačenjem novih investicija


PIŠE Mario Nakić

Nastavljamo predstavljati kandidate na lokalnim izborima koji su bliski ciljevima i idealima Liberala. Danas je na redu Darko Zver, kandidat stranke Fokus za gradonačelnika Čakovca.

* Za one koji Vas možda ne znaju dobro, recite nam više o sebi. 

- Unatoč činjenici što se cijeli život bavim sportom i što sam po struci profesor kineziologije, životni put me odveo u poduzetničke vode. Suvlasnik sam i direktor tvrtke Multipro d.o.o. Supruga Ana Simon je također poduzetnica, vlasnica privatnog dječjeg vrtića/rođendaonice Prugi i prijatelji. Osim što brinemo o egzistenciji vlastite obitelji, osiguravamo i radna mjesta te plaće za trinaest svojih zaposlenika i njihovih obitelji.

Posebno nas veseli što smo, unatoč najgoroj ekonomskoj krizi 21. stoljeća, zadržali plaće svih naših zaposlenika iznad medijana hrvatskog gospodarstva.

Imam 37 godina, a u politikom sam se počeo baviti prije 4 godine kao član stranke Pametno. Godinu dana nakon izlaska iz bivše stranke, odlučio sam se priključiti ostalim suosnivačima stranke Fokus, čiji sam i danas član Upravnog odbora.

* Zašto ste odlučili ući u politiku i kandidirati za gradonačelnika? 

- Osnovni razlog mojeg ulaska u politiku jest nezadovoljstvo upravljanja državom, polusiromaštvo, korupcija i nepravda na svim razinama društva. Kako nisam jedan od onih što samo gunđaju po društvenim mrežama, odlučio sam se politički aktivirati i iz prve ruke ispraviti probleme našeg društva.

Budući da ni Čakovec nije iznimka po pitanju korupcije, nepotizma i crony kapitalizma, odlučio sam se kandidirati za gradonačelnika i provesti potrebne reforme od najniže razine. Želim graditi ravnopravan odnos institucije gradonačelnika s jedne strane i običnog malog čovjeka - radnika, poduzetnika, poljoprivrednika, umirovljenika ili studenta s druge strane. 

* Koji su po Vama najveći problemi u Čakovcu i kako ih planirate riješiti? 

- Male plaće, loši materijalno-tehnički uvjeti obrazovanja, isplaćivanje milijuna gradskih kuna tvrtkama u vlasništvu bliskih prijatelja i stranačkih kolega gradonačelnika poput isplate 68.000 kuna za redizajn logotipa grada.

Plaće u gradu će porasti stvaranjem preduvjeta za privlačenje investitora koji će otvoriti nova i bolje plaćena radna mjesta. Dio poljoprivrednih površina uz autoput prenamijenit ćemo u industrijsko zemljište na kojem ćemo osloboditi investitore plaćanja komunalnog doprinosa.

Izgradnjom proširene 4. osnovne škole uvest ćemo jednosmjensku nastavu na području cijelog grada.

Netransparentno trošenje riješit ćemo implementacijom aplikacije za prikaz SVIH troškova gradskog proračuna. Otići ćemo i korak dalje - javno ćemo objaviti SVE troškove SVIH poduzeća u nadležnosti Grada Čakovca.

* Što najviše zamjerate aktualnoj gradskoj vlasti, a što oporbi?

- Uz suludo razbacivanje javnog novca prema tvrtkama bliskih prijatelja gradonačelnika, najviše zamjeram dugogodišnji nerad i neispunjena obećanja stara 8 godina poput 4. osnovne i Centra za odgoj i obrazovanje.

Osim povremenih korektnih istupa pojedinaca, oporbi zamjeram pasivnost i nezainteresiranost za financijske afere trenutnog gradonačelnika.

* Imate li neke strateške projekte u planu, koje i koliko će oni koštati?

- Osim izgradnje proširene 4. osnovne škole, drugi najbitniji infrastrukturni projekt jest prenamjena ruševnih sajmišnih baraka nekadašnjeg GK Međimurje u novi obiteljski park.

Dvije su mogućnosti financiranja spomenutog projekta: 1) EU fondovi putem kojih bi se izgradio spomenuti park, a koji bi se prvenstveno koristio za funkcioniranje kulture i NGO sektora (udruge čiji je prioritet rad s djecom) i 2) Javno-privatno partnerstvo kroz koje bi obiteljskim parkom više dominirali komercijalni sadržaji.

U oba slučaja Grad ne bi imao prevelikih troškova (u slučaju JPP, atraktivno zemljište bilo bi zamijenjeno za dio novoizgrađene građevine).

* Koja je Vaša vizija Čakovca u budućnosti?

- Čakovec u budućnosti vidim kao otvoren i tolerantan grad, lider regije u svim segmentima ekonomskog i društvenog života. Grad u kojem je prosjek plaća među najvišima u RH, stopa kriminaliteta niska, a javna usluga kvalitetna prema svim dobnim skupinama.

 

Sviđa ti se članak? Podrži Liberal!
Podrži neovisno novinarstvo: učlani se ili doniraj Udruzi "Liberal.hr" koliko želiš/možeš za razvoj ove platforme.
IBAN: HR5923900011101229527
Model: 00, poziv na br. prim.: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
Ako koristite mobilnu aplikaciju za bankarstvo jednostavno uslikajte ovaj barkod i unesite željeni iznos.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
Ocijeni članak
UKUPNA OCJENA
1
2
3
4
5
Ocjenjivanje sadržaja omogućeno je samo članovima Udruge Liberal.hr. Učlanite se - kliknite ovdje - da biste mogli ocjenjivati tekstove i dobili pristup drugim dijelovima portala za članove.
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i programer. Osnivač Liberala. Voli pisanje, filozofiju, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Pretraži Liberal
Unesite pojam koji želite pretražiti
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Udruga "Liberal.hr"
O UDRUZI | UČLANI SE | DONIRAJ

PODRŽITE LIBERAL.HR:

IBAN za donacije: HR5923900011101229527
Model plaćanja: 00, poziv na br. primatelja: 2222
(za donatore iz inozemstva SWIFT: HPBZHR2X)
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: